Sıra dışı bir yöntem kullanarak tam 14 kez piyango kazanan adam

Hemen herkes tek bir piyango kazanmak için hayaller kurarken, bu adam tam 14 kez piyango kazanmayı başardı. Ve tabii ki bunu şansının yardımıyla değil, geliştirdiği bu acayip yöntemle yaptı.

Kendi yöntemini geliştirdi, tam 14 kez piyango kazandı

1990'larda Rumen-Avustralyalı bir iktisatçı olan Stefan Mandel ve küçük ekibi piyango oynadı ve kazandı. İlginç olansa, bunu toplam 14 kere yaşamış olmalarıydı.

Elbette, tahmin edebileceğiniz gibi, bu başarı gerçekten şanslı bir sayı grubuna inanmakla elde edilmedi.

Normalde piyangoyu kazanma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Örneğin, bir biletle EuroMillions ikramiyesini kazanma şansınız 139.838.160’ta 1’dir. Eğer ikinci bir bilet alarak şansınızı ikiye katlamaya karar verirseniz, halen 139.838.160’ta sadece 2 şansınız olur.

Yine de, bu kombinasyonlardan daha fazlasını satın alabileceğinizi varsayarsak, sonunda şansınızın 139.838.160’ta 139.838.160 olduğu bir noktaya ulaşacağınızı fark edeceksiniz. Başka bir deyişle bu, tüm biletleri satın almanız gerektiği anlamına geliyor. Bu noktada probleminiz, bir matematik problemi yerine lojistik problemine dönüşüyor. Büyük ikramiyeyi kazanmadan önce 139.838.160 bileti alabilmeniz gerekiyor.

The Hustle’ın bildirdiğine göre Mandel, belirli piyangolarda ikramiye ödülünün, piyangonun olası her bir kombinasyonunu satın alma maliyetinin üç katından fazlasına çıkabildiğini fark etti. Başka bir deyişle, her sayı kombinasyonunu satın alabileceğinizi varsayarsak, yatırımınızın geri dönüşünü garantilemiş olursunuz. Mandel’in karar verdiği yöntem de temel olarak buydu.

Bu yöntem, kurallara açık bir şekilde aykırı olmasa da, tam olarak oyunun ruhuna uygun görünmüyordu. Ayrıca matematiksel olmayan sorunlar hiç de küçük değildi. Öncelikle, kurduğu plana yeterli sayıda yatırımcıyı birkaç yıl içinde katılmaya ikna etmesi gerekiyordu. Daha sonra, girdikleri piyangodaki olası tüm kombinasyonları satın almanın bir yolunu bulması gerekiyordu.

Milyonlarca farklı kombinasyon girebilecekleri düşünüldüğünde, bu biletleri almak bile başlı başına bir problemdi. Bu yüzden, o sırada bazı piyangoların izin verdiği şekilde biletleri oluşturmak ve ardından basmak için algoritmalar oluşturması gerekti.

Basılmış ve alınmaya hazır bir yığın bileti oluşturduktan sonra, yeterince büyük bir ikramiyeyi beklemesi gerekiyordu ve bekledikleri ikramiye ortaya çıkınca, ekip bu biletleri mağazalardan satın alacaktı. Bütün bu hazırlıklara rağmen, muazzam bilet sayısı dolayısıyla, Virginia piyangosu örneğinde olduğu gibi bu süreç her zaman sorunsuz ilerlemedi.

Mandel, Avustralya’da çok sayıda küçük piyangoda para kazandıktan sonra, ABD’de her kombinasyonu satın almanın maliyetinden çok daha yüksek ikramiyelere sahip piyangolar olduğunu fark etti. Çekilişlerinde yalnızca 1’den 44’e kadar sayıları kullanan yeni Virginia piyangosu özellikle ilgi çekiciydi. Daha az sayının kullanılması, 7.059.052 olası kombinasyon olduğu anlamına geliyordu ve bu da, normalde 25 milyonun üzerinde bilet gerektiren diğer seçeneklere göre çok daha azdı.

İkramiye yeterince yüksek olduğunda (15,5 milyon dolar) sahadaki ekibine biletleri toptan almalarını emretti. Tahmin edilebileceği gibi Mandel, rastgele bir mağazaya girip on binlerce bilet satmalarını istemek yerine, olağandışı satın alma işlemini önceden ayarlamıştı. Ancak ekibinin bazı üyeleri, almaları gereken bilet kombinasyonlarını satın alınmadan bırakarak ekipten çekildi.

İki günlük satın almanın ardından Mandel’in ekibi, bir galibiyeti garantilemek için gereken 7 milyon olası kombinasyonun 6,4 milyonunu satın almıştı. Gergin olmalarına rağmen, bu biletlerin arasında kazanan bilet de bulunuyordu.

FBI ve CIA tarafından soruşturulmasına rağmen, herhangi bir suç bulunamadı. Kendi yöntemiyle toplamda 14 farklı piyango kazanan Mandel, emekliliği için Vanuatu’nun tropik adalarındaki bir sahil evine çekilmeden önce kendisi ve yatırımcıları için milyonları aşan para ödülü topladı.