Fatih Belediyesinden mobil imza

Fatih Belediyesi e-imzadan sonra dünyada mobil imzayı uygulayan ilk belediye oldu.

Hizmet cepte!

Not: Basın bülteninden derlenmiştir.

Fatih Belediyesinden mobil imzaFatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, e-imzadan sonra mobil imzayı da uygulamasıyla Fatih Belediyesi'nin çağ atladığını söyledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu Turkcell mobil imza ile dünyada bir ilke imza attığını ve mobil imzayı kullanmaya başlayan ilk belediye olduğunu açıkladı. Demir, Fatih Belediyesi'nin e-imzadan sonra mobil imzayı da uygulamasıyla Fatih Belediyesi'nin çağ atladığını söyledi.

Mustafa Demir, Holiday İnn Topkapı Oteli'nde düzenlediği "Hizmet Cepte" basın toplantısında, İstanbul'un en eski yerleşim alanı olarak kültürlerin beşiği olan Fatih'in İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasında büyük pay sahibi olduğunu söyledi. Fatih Belediyesi'nin ilçenin öneminin bilincinde olarak adını bugüne kadar restorasyon projeleriyle duyurduğuna işaret eden Demir, "Bunun yanında klasik belediyecilik hizmetlerimizdeki başarımız da TOBB ve KAL-DER'in vatandaş memnuniyetini değerlendiren anketinde Türkiye'de halkın en memnun olduğu ilçe belediyesi seçilmemizle tescillendi. Belediye olarak Türkiye'de birinciyiz" dedi.

Demir, Fatih Belediyesi'nin, Şubat ayında TÜBİTAK'tan elektronik imza sertifikası alan ilk belediye olduğunu hatırlatarak artık yeni bir alanda daha öne geçtiğine işaret etti. Fatih Belediyesi'nin bankacılık, ödeme, bina bilgileri gibi işlemlerinde yaklaşık 6 aydır e-imza kullandığını dile getiren Demir, şunları söyledi:

"E-imzanın alınması ve kullanımı bazı koşulları gerektiriyor. Vatandaşlarımızın daha kolay bir uygulama sağlayabilmeleri için biz de Turkcell'le çözüm ortaklığı kurduk ve mobil imzayı uygulamaya başladık. Mobil imzayı kullanan dünyadaki ilk belediye biziz. Bununla Türkiye birinciliğindeki başarılarımızı dünya ölçeğine yükselttik. 6 aydır Türkiye'de e-imzayı uygulayan Fatih Belediyesi'nin Alfabim firmasınca yapılan internet sayfasının alt yapısı mobil imzanın uygulanmasına da hazırdı. Şimdilik 6 hizmeti mobil imza ile veriyoruz. Kısa sürede yelpazemizi genişleteceğiz."

Demir, Fatih Belediyesi'nin "teknoloji atağına" 2005 yılında, Kent Bilgi Sistemi'yle başladığını, Fatihin tüm sokaklarının, evlerinin, işyerlerinin ve kamu kurumlarının dijital ortamda kayıt altına alındığını anlattığı konuşmasında e-belediyecilik uygulamaları ile 7 gün 24 saat kesintisiz, hızlı ve kaliteli hizmet hedefine ulaşıldığını dile getirdi.

Fatih Belediyesi web sitesinin belediye hakkında istenilen bilgiye ulaşma, belediyede verilen kararları görme, gerçekleştirilen işlemleri yapma, açılan ve tamamlanan tüm ihaleleri takip etme imkânları sunduğunu dile getiren Demir, "Tam anlamıyla şeffaf ve interaktif bir ortam oluşturduk" dedi.

Bilgi Edinme Yasası gereğince belediyeye mobil imza ile sorulan soruyu Fatih Belediyesi İletişim Merkezi FABİM'in klasörüne düşmesini uygulamalı gösteren Demir, ihalelerin şeffaflığını sağlayacak elektronik ortamda ihale düzenini de anlattı. Demir, mobil imza ile bilgi edinme ve ihaleye giriş yanında bina bilgi formu, evlilik başvurusu, imar durumu ve işyeri ruhsat başvurusu gibi işlemlerin yapıldığını dile getirdi.

Demir, bir gazetecinin mobil imzanın neden Turkcell'le yapıldığı sorusuna, "Bizim web sitemizin altyapısı diğer GSM operatörleriyle çalışmaya da uygun. Onların mobil imza sertifikası vermesi halinde onlarla da çalışabiliriz" yanıtını verdi.

Mobil imza nedir? Nasıl çalışır?

Mobil imza nedir? Nasıl çalışır?

Türkiye'de sadece Turkcell tarafından uygulanan Mobil İmza, elektronik ortamlarda kullanabileceğiniz kimlik kartınız olan nitelikli elektronik sertifikayı rahatça almanızı ve kullanmanızı sağlayan bir servistir.

Bir başka deyişle, Mobil İmza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda tarif edilen ve Islak İmza ile eşdeğer Elektronik İmza'nın GSM SİM kartları kullanılarak atılmasını sağlayan bir servistir.

Mobil İmza nasıl çalışır?
Mobil İmza aboneliği sonucunda temin edilen Nitelikli Elektronik Sertifika'nın, sadece o imzanın sahibine özel hazırlanmış "imza oluşturma verisi" SimPlus128 kartlar üzerinde bulunan özel, yüksek güvenlik bölgesinde saklanır.

Mobil İmza servisi kartın üzerindeki yüksek güvenlik bölgesinde saklanan imza oluşturma verisinin, yine bu bölgedeki güvenli bir yazılım tarafından kullanımı ile çalışır.

Elektronik İmzalama işlemi, ancak kullanıcının Turkcell Mobil İmza şifresini girmesi ile gerçekleşir. Girdiğiniz Mobil İmza şifresi kart üzerinde kalır, hiçbir yere gönderilmez.

Turkcell Mobil İmza güvenli midir?
Elektronik İmza kanun ve düzenlemelerine göre Elektronik İmza sahibinin elektronik imzaya ilişkin güvenliği, Telekomünikasyon Kurumu denetiminde 5070 Sayılı Elektronik İmza kanununa göre kurulmuş E-Güven şirketi tarafından garanti edilmekte ve bir sigorta şirketine sigortalanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi
Fatih Belediyesi
Tel: (0212) 635 67 07 – 621 87 42

Okuyucu Yorumları