Fedora 7'nin son kararlı sürümü hazır

Red Hat'in popüler Linux dağıtımı olan Fedora'nın son sürümü Fedora 7 hazır.

Fedora 7 Çıktı

Bir süredir test sürümleriyle deneme aşamasında olan Fedora 7'nin son kararlı sürümü yayımlandı. Fedora 7, ismindeki değişiklik başta olmak üzere birçok farklı yanıyla dikkat çekiyor. Bundan önceki sürümlerde Fedora Core olarak görmeye alıştığımız işletim sistemin son sürümüyle birlikte ismi yalnızca Fedora olarak geçiyor.

Fedora 7, yalnızca Red Hat çalışanlarıyla değil, dışarıdan serbest programcıların da desteği alınarak oluşturuldu. Fedora işletim sisteminin temel yapısını Red Hat, Fedora üzerindeki ekstra yazılım ve özellikleri ise serbest programcılar geliştirdi. Fedora proje lideri Max Spevack verdiği bir demeçte: "Açık kaynak kodlu yazılımları geliştirmede başlattığımız bu yeni yapıyla birlikte bağımsız programcılar, gücünü ve otoritesini daha çok kullanabilmekten zevk alacaklar" açıklamasını yaptı. Fedora'nın bundan sonraki geliştirilme sürecinde de her iki tarafın desteği birleştirilerek devam edilecek.

Fedora 7, GNOME 2.18 ve KDE 3.5.6 masaüstü arabirimleriyle birlikte geliyor. Hızlı kullanıcı değiştirme olanağı, geliştirilmiş güç yönetimi ve Nvidia grafik kartlarında 3 boyut desteği için eklenen Nouveau sürücüleri yenilikler arasında. Ayrıca Fedora 7'de, aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırmak için KVM yazılımı geliyor. Fedora'nın önceki sürümlerinde sanal makine oluşturmak için Xen yazılımı kullanılıyordu.

Fedora ücretsiz olarak indirilip kullanılabilen bir Linux dağıtımı. Red Hat, yazılım ve donanım için Red Hat Enterprise Linux dağıtımına verdiği gibi Fedora için resmi bir destek sağlamıyor. Ayrıca Fedora 7'den sonraki sürüm olan Fedora 8'in çıkış tarihinin 31 Ekim olacağı söyleniyor.

Fedora 7'yi ister http, ftp isterseniz Torrent ağlarından da indirebilirsiniz.
Fedora 7'yi indirmek ve daha fazla bilgi almak için Fedora Project web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları