Flash Hızında Tasarım

Etkileşimli ve çekici web sayfalarının oluşturulması için şu an için en etkili yöntem Flash. Flash’ı en hızlı kullanabilmenin yolu ise Balthaser:fx

Flash Hızında Tasarım

Flash Hızında Tasarım (Sayfa 5)

Verilen hizmet karşılığında ücretlendirme de biraz farklı. 30 günlük deneme süresinin bitiminin ardından sitede tutmak ve aynı zamanda da yayınlamak istediğinize her proje için firmaya 199$ ödemeniz gerekiyor. Bu ücret karşılığında 1yıllık teknik destek de alıyorsunuz. Bundan sonraki yıllar için ise ödenecek ücret yine proje başına 99$’a iniyor ve teknik destek almaya da devam ediyorsunuz.

Online olarak çalışan bu program ile yapılan sitelerin ne kadar iyi gözükeceğini merak edenler Balthaser:fx’in sitesini ziyaret edip görebilirler. Siteye girdiğiniz zaman Product Info, Tour ve galeri bağlantılarında gezerek siteniz hakkında fikirler alabileceğiniz gibi nasıl gözükeceği konusunda da bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Flash Hızında Tasarım (Sayfa 4)

Genel olarak değerlendirdiğimiz zaman ilk söyleyebileceğimiz Balthaser:fx gibi başka bir yazılımın olmadığı. Eğer programı denemek istiyorsanız sunulan zengin içerikle oldukça memnun kalıyorsunuz. Her Flash programcısının angarya olarak gördüğü kod yazma olayı ise programın hazır kod parçaları ile oldukça rahatlıyor. Online bir uygulama olmasından dolayı Balthaser çeşitli avantajlara da sahip. Bu şekilde yeni özelliklerin ve içeriğin kullanıma açılması için beklemek gerekmiyor ve yeni güncellemelerin ve yamaların da yüklenmesi için zaman gereksiz yere harcanmamış oluyor.

Programın kullanım ücretine hosting masrafları da dahil
Program isteklere olağanüstü derecede hızlı cevap verebiliyor. Bu şekilde özellikle şirket tanıtımlarının yapıldığı siteler için oldukça uygun bir yazılım izlenimi veriyor. Kullanıcıya ilgili bilgileri zengin bir şekilde sunabileceğiniz Balthaser:fx ile sofistike ve dikkat çekici siteleri şablonlara bağlı kalmadan hazırlayabiliyorsunuz. Böylelikle birbirinin aynı siteler oluşturmak yerine çok daha farklı hem bilgi veren hem de ilgi çekici sayfalar hazırlanabiliyor.

Flash Hızında Tasarım (Sayfa 3)

Çok hızlı bir bağlantı uygulama için gerekli
Sitenin oluşturulması ve kaydedilmesi çok uzun zaman almıyor. Ancak bu Balthaser sunucusunun o an ki yoğunluk durumuna göre de değişebiliyor. Örnek vermek gerekirse 3 sahnelik bir animasyondan oluşan bir proje için ortalama 30 saniye yeterli oluyor. Ancak bu süreler tabi ki yüksek işlem oranı ve dosya boyutları nedeniyle hızlı bir bağlantıda alınmış değerler. Diğer tür bağlantılarda süre daha da uzayabiliyor. Ziyaretçileriniz için ise sadece 56K bir bağlantı yeterli oluyor. Tabi ki sitenin izlenebilmesi için sizin ve ziyaretçilerinizin bilgisayarında Flash plug-in’inin de kurulu olması gerekiyor.

Standart dışı bir arabirim ile çalışmanın zorluğu
Bir online uygulama olduğu için Balthaser:fx alışık olduğunuz Windows yazılımlarından biraz daha farklı bir şekilde çalışıyor. Bu yüzden hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz yüksek. Çünkü program ile alışık olduğunuz Windows arabirimini kullanamıyorsunuz. Dolayısıyla sağ tuş menüsü de bulunmuyor. Ayrıca bir nesneyi seçmek için de üzerine tıklamak yerine Layers menüsünün kullanılması gerekiyor. Seçenekler üzerinde oynamak ise kullanıcılar için bazen tam bir angarya olabiliyor. Ancak bunlar sizi korkutmasın. Çünkü bir iki saat içinde arabirime alıştıktan sonra Flash’ın bu yeni kullanım şekline de adapte olunabiliyor. Bu Windows’a benzemeyen standart dışı arabirimin sorumlusu ise kesinlikle Balthaser'a bu izni vermeyen Flash. Sitenin bu konuda en ufak bir suçu bulunmuyor.

Ürünün şu an kullanımda olan sürümü halen 1.0. Bu yüzden ufak tefek hataları da yok değil. Örneğin geniş içeriğine rağmen bu içerikteki medyaların görüntülenmesi için kullanılacak seçenekler çok fazla değil. Bu durumda en iyisi görmek istediğiniz nesneyi çalışma alanına sürüklemek ve özelliklerine bakmak. Daha sonra eğer beğenmediyseniz Layers kartını kullanarak bu nesneyi kolaylıkla silebilirsiniz. Bunların yanında programda yer alan diğer eksikler ise çalışmayı etkileyecek kadar kritik değil. Örneğin timeline özelliğinde nesnelerin ne zaman görüneceği ne zaman kaybolacağı ayarlanabilirken animasyon hızı üzerinde bir değişiklik yapılamıyor. Belki animasyonlar gerekenden hızlı oluyor ama bu kalitesini etkilemiyor. Balthaser:fx’in 3 dakikalık adım adım ilerleyen öğretim bölümü ise biraz sınırlı ve basit düzeyde kalıyor ve biraz geliştirilmesi gerekiyor. Bu şekilde aslında programın içinde yer alan ve duyurulmayan birçok özelliğin de kullanılması belki mümkün olabilir. Aksi takdirde örnek olarak iki nesnenin birbirine bağlanabilmesi özelliğini çoğu kullanıcı bilmediği için kullanamayacaktır.

Flash Hızında Tasarım (Sayfa 2)

Bir nesnenin karakteristiklerini değiştirmek için Layers kartını açtıktan sonra listeden istediğiniz nesneyi seçmeniz gerekiyor. Daha sonra Controls kartına gelip 32 renklik paletten nesnenin rengini, boyutunu, döndürme açısını ve saydamlığını değiştirebiliyorsunuz. Sitede yer alan Scenes ismindeki dördüncü kart ise site içinde 20 sayfaya kadar farklı sahneler yaratmanıza olanak tanıyor ve buradaki her sahnenin süresi 999 saniyeye kadar ayrı ayrı da ayarlanabiliyor. Kullanılması tamamen serbest nesneler açısından da oldukça zengin olan Balthaser:fx içinde 250 canlandırılmış şekil, 89 ses efekti, 100 clipart resim, 250 bitmap resim, 50 yönlendirme tuşu ve 45 sofistike dikkat çeken animasyonlarla süslenmiş metin başlıkları yer alıyor. Ayrıca 5 megabyte’a kadar kendi medyanızı da siteye upload edebiliyorsunuz. Ancak gönderebileceğiniz dosyalar sadece GIF, JPEG, SWF ve PNG ile sınırlı.

URL yönlendirmeleri için bir sınırlama bulunmuyor
Nesnelere bağlantılar atamak da program ile oldukça kolay bir biçimde gerçekleşebiliyor. Bu şekilde bağlantılar yeni bir sahneye yönlendirilebileceği gibi aynı ya da başka bir pencere içinde farklı bir URL’ye ya da bir e-mail adresine de atanabiliyor. Programın içinde yer alan birçok nesne kendine özel dijital efektler ile birlikte geliyor. Bunların içinde fade in, fly in gibi introlar ve dönme, zıplama gibi çeşitli animasyonlar da yer alıyor. Basit metinlerden 3D nesnelere kadar geniş yelpazedeki nesnelerin bu animasyonlarını istediğiniz kadar tekrarlatmanız da mümkün oluyor. Daha önce Flash ile çalışanların alışık olduğu tasarım aşamasında nesnelerin yanlışlıkla hareket ettirmeye karşı kilitlenmesi, görünmez hale getirilmesi ve gride yapışan nesneler gibi özellikler de Balthaser:fx içinde yer alıyor. Ancak burada çoklu nesneler ile çalışırken kullanabileceğiniz bir align komutu yer almıyor. Generating Your Site

Kendi sisteminiz üzerinde çalışan Frontpage benzeri web sitesi hazırlama programlarının aksine hazırladığınız proje doğrudan Balthaser'ın kendi sunucusu üzerinde tutuluyor. Belki proje dosyalarına doğrudan ulaşıp ulaşmamak sizin için sorun olmayabilir. Ama en azından bu şekilde olduğunu bilmekte fayda var. Tasarımınızı bitirdikten sonra son halini görmek için kullanabileceğiniz preview tuşuna tıkladığınızda ise projenin son hali bir geçici klasör altında oluşturularak kullanıma hazır hale geliyor. Daha sonradan da kısa bir süre için bu adresi denemeleri için tanıdıklarınıza dağıtabiliyorsunuz. Her şeyi ile bittiğine emin olduğunuz tasarımlar ise Publish komutunun kullanımı ile kendi alanınıza gönderiliyor. Bu aşamada Balthaser:fx tüm HTML kodunu ve grafik nesneleri hazırlıyor ve seçiminize göre ister FTP ister de HTTP üzerinden upload işlemini gerçekleştiriyor.

Bir zamanlar www’nin adının bile telaffuz edilmediği dönemlerde internet sadece metin tabanlı geniş bir iletişim ağıydı. Hızla ilerleyen bilgisayar ve iletişim teknolojisi ile web kullanıma açıldıktan sonra her şey çok değişti. İlk başlarda sadece resimler ile süslenmiş daha renkli metin sayfalarından oluşan web’de sonraları bu resimlerin yerini hareketli olanlar aldı. O zamanlar sayfalarına biraz canlılık katmak için animated GIF’ler ile sınırlı olan tasarımcılara daha sonraları mouse-over’lar ve cascading style sheet’ler de yetmemeye başladı. Tüm sayfaları baştan aşağı animasyon olarak hazırlamanıza olanak tanıyan Flash benzeri yazılımların piyasaya çıkmasının ardından ise görsel olarak mükemmel sayfalar birbirini kovalar duruma geldi. Ancak tabii ki şu an ki en gelişmiş teknoloji olarak nitelendirilebilecek Flash’ı kullanmak için de bir ön bilgiye sahip olmak gerekiyor. Peki Flash’ı kullanmak için daha kolay bir yol bulunmuyor mu?

Sürükle ve bırak tekniği ile kolay flash uygulamaları
İşte Balthaser:fx adlı yazılım size bu imkanı sunuyor. Tamamen online olarak çalışan bu yazılım ile çekici web sayfaları yaratmak için sürükle bırak tekniği ile çalışma alanına çeşitli nesnelerin taşınması yeterli ve sonuç ise her zaman oldukça etkili oluyor. Macromedia Flash üzerine kurulu olan Balthaser:fx uzun süren tasarım aşamalarına ve özel yeteneğe ihtiyaç duymadan Flash teknolojisine sahip siteler yaratabiliyor. Üstelik şimdiye kadar gördüğümüz ilk detaylı online tasarım aracı olan Balthaser:fx tüm karmaşık Flash detaylarını da tasarımcı üzerinden alarak işlemin hem hızlı hem de oldukça eğlenceli bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor.
Tasarım programının kendisi de Flash olduğu için ancak firmanın kendi sitesi üzerinden kullanılabiliyor. Bunun için ilk önce kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekiyor. Sonuçta karşınıza 4 karttan oluşan bir çalışma alanı geliyor. Buradaki her kart tıklandığı zaman yeni bir pencere açılıyor. Kartlardan birinde çalışma alanına sürükleyerek taşıyabileceğiniz arka planlar, metin kutuları ve düğmeler gibi nesneler bulunurken, Layers olarak adlandırılan bir diğeri ise çalışma alanındaki her nesneyi bir zaman çizelgesi üzerinde görüntülüyor. Birçok multimedya yazılımda da olduğu gibi bu pencereden nesnelerin ne zaman görünüp görünmeyeceği gibi ayarlar da yapılabiliyor.

Okuyucu Yorumları