Gökyüzünde çok ilginç bir değişim yaşandı!

Gökyüzünde 60 yıldır gözlemlenen olay, bu süre içerisinde ilk defa değişiklik gösterdi!

60 yıldır, ilk defa değişti!

Bilim insanlarının altmış yıldır düzenli olarak gözlemlediği, tropikal stratosferde sürekli hareket halinde olan bir rüzgar deseni iki yılda bir düzenli olarak tekrar ettiği hareketini ilk defa değiştirdi.

Yarı-bienal salınım (quasi-biennial oscillation) olarak adlandırılan bu desen Yerkürenin stratosfer adlı atmosfer katmanında her 28 ayda bir tekrarlanan bir rüzgar döngüsü olarak biliniyor. Tropikal stratosferin en üstünden gelen batı etkili rüzgarlar yavaşça aşağılara doğru hareket ediyor, ve bunların yerlerine daha aşağıda duran doğudaki rüzgarlar geçmeye başlıyor. Ardından bu değişim kendisini süreli olarak tekrar etmeye devam ediyor.

60 yıllık gözlemlerin ardından geçtiğimiz yılın sonunda bu düzenli hareketin ilk defa değiştiği, batı etkili rüzgarların aşağılara doğru hareket etmek yerine yukarıya doğru yükseldiği görüldü. Bu yeni desen, doğu rüzgarları geçtiğimiz Temmuz ayında en yukarıda nihayet onların yerine geçene kadar altı ay boyunca bu şeklini korudu.

NASA'nın Goddard merkezi tarafından ortaya çıkarılan bu duruma yol açtığı düşünülen iki potansiyel teori var. Bunlardan biri, bunun devasa El Nino kasırgasının bir yan etkisi olduğunu iddia ediyor; diğeri ise iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu öne sürüyor.

Okuyucu Yorumları