Google'a dava: Android sizin değil, bizim...

Google'ın başı Android işletim sistemi ile dertte: Giderek yaygınlaşan Android neden sorun oldu?

Google'a şok suçlama!

Davayı açan Erich Specht için Android, kurduğu ve 2002 Ekimde telif hakkını aldığı "Android Data" şirketinin adı. Google ise "Android"i telefonlar ve mobil cihazlar için geliştirdiği ve 2007 sonunda kullanıma sunduğu Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu işletim sistemi için kullanıyor.

Google bu ad için 2007 Ekim ayında telif hakkı başvurusu yapmış olsa da 2008 Şubatında Amerikan patent ofisinden ret cevabı almış. Google'ın başvurusunu reddeden patent ofisi her iki şirketin de yazılım sektöründe faaliyet göstermesi sebebi ile aynı ismin kullanılmasının kullanıcıların kafasını karıştırabileceğini düşünmüş. Bu cevaba 2008 Ağustosunda itiraz eden Google, "Android" adının şirket tarafından son üç senedir kullanılmadığını, hatta şirketin de dört yıldan beri parçalanma konumunda olduğunu söylemiş. Patent ofisi yetkilileri ise önceki kararlarının son kararları olduğunu bildirmişler.

Google bu ismi gerçekten istiyor olmalı, bu cevapla da yetinmeyip ismin kullanımının tam olarak ortaya çıkana kadar telif hakkı kullanımının askıya alınmasını teklif etmiş ve bu konuda patent ofisinden onay almayı başarmış.

Specht büyük oynuyor

Specht büyük oynuyor

Bütün bu başvurular sırasında sessiz kalan Specht'in Salı günü açtığı dava bu anlamda "Android" adına sahip çıkmak istediğinin bir göstergesi. Üstelik Specht Google'la da kalmayıp sunduğu 71 sayfalık iddianamesindeOpen Handset Alliance, China Mobile, Sprint Nextel, T-Mobile, Vodafone, ARM, Broadcom, Intel, Nvidia, Texas Instruments, Motorola, Samsung, Toshiba veWind Rivergibi bir çok şirketi de suçlamış. İsteği ise bütün bu şirketlerin ilgili ürünlerini geri çekmeleri ve telif haklı "Android" adını kullanan şirketlerin her birininiki milyon dolarlık tazminat ödemesi.

Eğer Specht orijinal bir "Android Data" yazılımı hazırladığını ve gelecekte de piyasaya başka yazılımlar sürmeyi planladığını kanıtlayabilirse bu Google ve diğer 47 şirket i oldukça kötü bir duruma sokabilir. Tabi bu şirketler daha önce Specht'e birkaç milyon dolar karşılığı bir anlaşma önermezlerse.

Okuyucu Yorumları