Google - MS: Asıl savaş şimdi başladı!

Ofis yazılımı savaşında şok gelişme: İşte Google'ın Microsoft'u yerle bir etmek için attığı dev adım

Asıl savaş şimdi başladı!

Google, Microsoft'un Office yazılımıyla sert bir rekabet içerisinde. Esas rakip Google Docs olsa da şimdi bu özellikleri Wave'e aktarıyor. Google'ın yeni dünya vizyonunda masaüstü uygulamalar yok; online uygulamalar var.

Google bu anlayış çerçevesinde AppJet isimli küçük bir yazılım firmasını satın aldı. AppJet'in EtherPad uygulaması Google'ın dikkatini çekmiş. Artık bu uygulamanın geliştirici takımı çalışmalarını Google Wave takımının bir parçası olarak sürdürecek.

AppJet hizmetinin ücretsiz ve ücretli daha gelişmiş sürümleri sunuluyordu. Bu online hizmetler Microsoft Office'ten Word belgelerini, internet sayfalarını, PDF'leri, düz metin dosyalarını açabiliyor ve çalışma gruplarının bunlar üzerinde online çalışmasına imkan tanıyordu. Üstelik zaman çizelgesi üzerinde çalışmanın daha önceki hallerinin de görülmesine imkan tanıyor. EtherPad aslında Google Docs ile oldukça paralel bir uygulama.

Google Wave, anında mesajlaşma, e-posta ve pek çok hizmeti birleştiren bir uygulama. Google'ın CEO'su Eric Schmidt, Google Wave'i online takım çalışmasının geleceği olarak gösteriyor.

Google Docs'un yumuşak karnı

Google Docs'un yumuşak karnı
EtherPad, gerçek gerçek zamanlı ortak çalışma sunuyordu

Online çalışmalarda esas mesele gerçek zamanlı çalışma ve bu arada grup üyeleri arasında aynı belge üzerinde yapılan değişikliklerin idaresi oluyor.

Yapılan değişikliklerin birbiriyle çakışmaması ve aynı zamanda insanların birbirinin yaptığı değişiklikleri takibinde arayüzün karışmamasının gerekliliği temel sorunlar arasında yer alıyor.

EtherPad'in geliştiricileri ürünlerinin farkını şöyle anlatıyor: "Google Docs ile değişiklik klavyenizden diğer insanların karşısına 5 ila 15 saniye sonra gidiyor. Telefonlarda da böyle bir gecikme olduğunu düşünsenize?" Etherpad, Google Docs'un aksine gerçekten anında ortak çalışma imkanı sunabiliyor.

EtherPad'in kullanımı 31 Mart 2010'da bitecek, daha sonrasında ise erişim mümkün olmayacak. Üstelik mevcut bilgiler silinecek. Yani EtherPad tamamen tarihe karışacak ve bu uygulamada başarılanlar Google Wave'e aktarılacak.

Okuyucu Yorumları