Google'ın Dragonfly'ı Gizli Gizli Yaşıyor!

Google'ın askıya aldığını açıkladığı özel arama motoru projesi, aslında gizlilikle yürütülmeye devam ediyor olabilir!

Project Dragonfly henüz ölmedi

Google, geliştirdiği gizli Çinli arama motorunun geçtiğimiz yıl ortaya çıkmasının ardından Dragonfly Projesi'ni sonlandırdığını duyurdu ancak yeni araştırmalar, arama devinin projenin kapalı bir iç değerlendirmesini yaptığını ortaya koydu.

Intercept'in ulaştığı bilgilere göre, şirketteki küçük bir üst düzey yönetici grubu, Çin pazarı için bir arama platformu geliştirmeye yönelik tartışmalı planının "performans incelemesini" yürütüyor. Normal koşullar altında Google'ın performans incelemeleri, çalışanların birbirlerinin projelerini derecelendirdiği ve yönetimin sonuçları değerlendirdiği bir süreç ile yürütülüyor.

Ancak Dragonfly Projesi'nde durum biraz farklı. Google, iptal ettiğini açıkladığı bu proje için çalışanların derecelendirme sistemini devreden çıkararak bunun yerine firmadaki yöneticiler tarafından oluşturulan kapalı inceleme komitesi ile projeyi yönlendirmeye devam ediyor. Google'daki iki kaynak, The Intercept'e yaptıkları açıklamalarda şirketin geleneksel faaliyet şemasını terk etmiş olmasını "olağandışı" olarak niteledi.

Google bünyesinde gizli bir inceleme komitesinin mevcut olduğu gerçeği, proje üzerindeki çalışmaları sebebiyle komiteler tarafından değerlendirilen birkaç kişi dışında sıradan Google çalışanlarına açıklanmadı. Şirkette bir düzineden daha az sayıda üst düzey yöneticinin Dragonfly ile ilgili belgeleri ve teknik çalışmaları inceleyen kurulun birer parçası olduğu söyleniyor.

Konuyla yakın bir kaynak ise The Intercept'e Google'ın projenin ayrıntılarını kendi çalışanları arasında bile gizli tutmaya devam ettiğini belirtti:

"Yönetim projeyi gizli tutmaya karar verdi. Dragonfly'a özgü herhangi bir belgeyi çalışanların gözünden uzak tutuyorlar, bu nedenle Google tarafından atılacak bir sonraki adıma yalnızca Dragonfly'dan tamamıyla haberdar olan bir komite tarafından karar veriliyor. "

Google'ın Çin'i hedef alan arama motoru projesi Project Dragonfly, firmanın çalışanları tarafından eleştiri ile karşılanmış ve hatta bir grup çalışan projeyi açık olarak protesto etmişti. Google'ın projeyi hâlâ gizli olarak da olsa yürütüyor olması şüphesiz ki medyada bulacağı olumsuz yansımaların yanı sıra şirket içinde de birçok çalışanı rahatsız eden bir durum olmaya devam edecek.

Okuyucu Yorumları