Görme engelliler için önemli hizmet!

Türk Telekom'un hayata geçirdiği yeni hizmet, ülkemizdeki önemli bir boşluğu dolduracak!

Türk Telekom'dan yeni hizmet!

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle Telefon Kütüphanesi projesini hayata geçirdi. Telefon Kütüphanesi projesi, Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinleme olanağı sunuyor.

"Bir fark yaratsak yeter, Türkiye'ye Değer" sloganıyla sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren Türk Telekom, bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle gerçekleştirdiği Telefon Kütüphanesi projesini tanıttı. Projenin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ve Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt katıldı.

Türk Telekom'un, iletişim teknolojilerinin olanaklarından faydalanarak "tüm toplumun hayata katılması için eşit koşullara sahip olması" prensibi ile çalıştığını belirten Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt, "Sağladığımız istihdamdan geliştirdiğimiz servis ve ürünlere, sunduğumuz hizmetlerden sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konuda engellilerin topluma eşit koşullarda katılabilmesi için çalışıyoruz. Bu anlayışla engelli müşterilerimizin yaşamına değer katacak birçok uygulamayı hayata geçirdik. Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile hayata geçirdiğimiz bu değerli projeyle Türkiye'nin ilk telefon kütüphanesini kullanıma sunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Kitaplar parmakların ucuna geliyor

Kitaplar parmakların ucuna geliyor

Toplantıda proje ile ilgili bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ise şunları söyledi:

"Boğaziçi Üniversitesi olarak Robert Koleji döneminden bu yana, alanında büyük başarılar göstermiş engelli öğrencilerimiz oldu. Üniversitemizin engellilere karşı olan daha eşit, erişilebilir ve engelsiz eğitim ortamları yaratma yönündeki duyarlılığı hep yüksekti. Öyle ki, daha 2005 yılında çıkarılan 5378 No'lu Özürlüler Kanunu ve Mart 2007 tarihinde imzalanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesi yokken, 1990'lı yıllarda üniversitemizde eski adıyla Özürlü Öğrenciler Komisyonu yeni adıyla Engelliler Komisyonu kurulmuştu. Tüm üniversitelerde engelli öğrencilere yönelik birimlerin kurulma zorunluluğu ise 2006 yılında YÖK tarafından hazırlanan "Yükseköğretim Kurumları Özürlü Öğrenciler Yönetmeliği"nin çıkması ile gerçekleşmiştir. Boğaziçi Üniversitesi'nde engelli öğrenciler danışmanlığı bu yönetmelik yürürlülüğe girmeden önce aktif konumdaydı. Üniversitemiz, her alanda olduğu gibi, engellilere daha engelsiz bir ortam sunmakta dünyayla rekabet edebilir durumdadır."

Kitaplar parmakların ucuna geliyor

Yüzlerce sesli kitabın Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine ücretsiz olarak sunulduğu uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM'e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar aldıkları şifreyle 200'den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi'nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor.

Türk Telekom'un engellilere özel uygulamaları

Türk Telekom'un engellilere özel uygulamaları

Türk Telekom'un engelli müşterilerine özel uygulamaları

"Türkiye'ye Değer" projesi kapsamında Türkiye'nin her köşesinde binlerce insanın yaşamına dokunan kurumsal sosyal sorumluluk projelerini yürüten Türk Telekom, engelli müşterilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak için de bir dizi uygulama gerçekleştiriyor. Türkiye'de eğitim alanında bugüne kadar hayata geçirilen en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim Okulu ve İş Okulu'nda engelli öğrencilere yönelik hizmet sunuluyor. Görme engelli müşterileri için braille alfabesi ile hazırlanmış fatura ve abonelik sözleşmesi hizmeti sunan Türk Telekom, sesli fatura hizmetini de bu kapsamda sağlıyor.

Web sitesini görme engelli müşterilerinin yararlanabileceği şekilde düzenleyen Türk Telekom, engelli kullanıcılara özel indirimli tarifelerle de hizmet veriyor. Türkiye'de 37 ilde 210 noktada bulunan ankesörlü telefonları, tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin rahatlıkla kullanabileceği yükseklikte monte ederek hizmete sunan Türk Telekom; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın öncülüğünde, engellilere evinden dışarıya çıkmadan çağrı merkezlerinde çalışabilme imkanını sunan "Ben de Varım" projesine de destek veriyor.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları