Güvenlik devinden ağır Win 7 suçlaması

Win 7 ile hayatımıza giren XP Mode, MS ve güvenlik devi arasında nasıl söz düellosuna neden oldu?

XP Mode kavga çıkarttı!

Windows 7'nin XP modunun güncellenme ve idaresindeki sorunlar sebebiyle Microsoft ve güvenlik devi Sophos arasında tansiyon yükseldi. Windows Virtual PC 7 ve XP Mode hakkındaki detaylı makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu teknoloji basitçe Windows 7 altında XP uygulamalarının çalışmasını sağlıyor. Geriye dönük uyumluluk özellikle büyük şirketlerin yeni bir işletim sistemine geçişinde önemli bir etken.

Sophos'un anlattıklarına göre sorunun temeli şu: XP Mode bağımsız bir Windows sürümü olarak çalışıyor ve Windows 7 ile dosya ve donanım paylaşıyor. Bununla birlikte işlem ve hafıza paylaşmıyor. Bu da demektir ki güvenlik ayarlarını ve imkanlarını da paylaşmıyor. Yani Windows 7 ne kadar güvenli olursa olsun, XP Mode Wndows 7'nin anti-virüsünden ve firewall'undan faydalanmıyor.

XP Mode'un ayrıca güncellenmesi, üzerine kurulan ek bir anti-virüs ve firewall tarafından korunması gerekiyor. Kullanıcının XP'yi de ayarlaması gerekiyor ki çoğu kullanıcı sanal mod'a ne yapacağını ve ne yapması gerektiğini bilmiyor. İşte bu da ortaya bir güvenlik faciası çıkartıyor ve Microsoft'un birkaç senedir güvenlik alanındaki çalışmalarını çöpe atıyor! Bunlar gerçekten çok ağır iddialar, peki Microsoft ne diyor?

Microsoft'un yanıtı ve kızışan tartışma...

Microsoft'un yanıtı ve kızışan tartışma...
Windows 7 daha çıkmadan güvenliği artışılır oldu

Microsoft'un buna yanıtı ise hiç gecikmiyor, işte Microsoft baş güvenlik danışmanı Roger Halbheer'in sözleri: "Hangi risk daha yüksek? Kullanıcılarımızı 8-10 yıllık bir işletim sisteminde birkaç sene daha tutmak mı, yoksa XP Mode'daki sorunları kabul ederek yeni bir sürüme geçmelerine yardımcı olmak mı?"

Sophos ise iddialarını sürdürüyor: "Sorun şu ki şirketlerdeki sistem yöneticileri hem Windows 7, hem de XP mode ile uğraşmak yerine sadece Windows XP kullanmaya devam etmeyi yeğleyebilirler. XP Mode'un güvenliğinin açıklığa kavuşturulması ve yönetim araçlarının eksikliğinin giderilmesi şart."

Microsoft geliştiricisi James O'Neill'da buna sert karşılık veriyor ve Sophos'dan Jacobs'un hatalı olduğunu söylüyor. Özellikle de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization yazılımı ile bu sorunların rahatlıkla giderilebildiğini belirtiyor. XP Mode'un kolay geçişi sağlama amaçlı olduğunu ve kolaylıkla idare edilebileceğini belirtiyor. Fiziksel bir bilgisayarda olduğu gibi Windows Update ile kolaylıkla güncellenebildiğini ve güvenlik risklerine karşı korunduğunu belirtiyor.

Bakalım bu söz düellosu nasıl sonuçlanacak?

Okuyucu Yorumları