Hatalı upgrade

Okuyucumuz, sahip olduğu VIA KT133a chipset’li eski Athlon 900 işlemcisini Athlon XP 1700+’e terfi ettirmek istediğinde hayal kırıklığına uğramış. Sistem, yeni en yeni BIOS güncellemesinin yüklü olmasına rağmen yeni işlemci ile çalışırken sorun çıkarmaya başlamış.

Hatalı upgrade

Problem: Okuyucumuz, sahip olduğu VIA KT133a chipset’li eski Athlon 900 işlemcisini Athlon XP 1700+’e terfi ettirmek istediğinde hayal kırıklığına uğramış. Sistem, yeni en yeni BIOS güncellemesinin yüklü olmasına rağmen yeni işlemci ile çalışırken sorun çıkarmaya başlamış. Devamlı yaşanan sistem kilitlenmeleri artı k bilgisayar bir daha açılmayana kadar okuyucumuzu çileden çıkarmış. Satın aldığı yerle görüşen okuyucumuz işlemcisini değiştirmeyi başarmış ancak CPU’nun değiştirilmesi de yaşanan sorunları ortadan kaldırmamış.

Hata Tespiti: Anakartın en son BIOS güncellemesine ait notlarda, söz konusu Athlon işlemcisinin desteklendiği yazıyordu. İlk olarak anakartın çalışıp çalışmadığını bir Athlon 900 ile test ettik ve hiçbir sorunla karşılaşmadık. Bilgisayar mükemmel çalışıyordu. Ardından Athlon XP’yi taktık ve okuyucumuzun yakındığı sorunlarla biz de karşılaştık. ‹şlemci ısını kontrol etmemiz de hiçbir sonuç vermedi, soğutucu ünite hala ılıktı. Ardından BIOS ayarlarında gezinmeye başladık. Buradaki Advanced Chipset Features altında işlemcinin hızını düşürebileceğimiz bir seçenek vardı ve hemen bunu denedik. İşlemci, 133 yerine 100 Mhz veriyolu hızı ile sorunsuz bir şekilde çalıştı, ancak bu sefer de yüzde 25 yavaşladı. Üst limitini tespit etmek için veri yolu hızını yavaş yavaş artırırken, DRAM Clock BIOS seçeneğinin değerinin “=System+33 MHz” olarak ayarlandığını fark ettik.

Çözüm: Seçili olan seçenek, 100 MHz veriyolu hızında çalıştığı ve bellek de bundan 33 MHz daha hızlı olduğu için Athlon 900 için uygundu. Buna karşılık Athlon XP 1700+, 133 MHz hızında çalışıyor ve BIOS’taki seçeneğe göre hafızanın 166 MHz hızında olması gerekiyordu. Bu, eski Micron bellek modüllerinin kaldıramayacağı kadar yüksek bir hız. Sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için “=System” değeri yeterli oldu.

Okuyucu Yorumları