Hepsi bir arada

Anında haberleşme yazılımlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği tartışılmaz. ICQ, IRC, AIM, YAHOO ve MSN Messenger gibi sohbet servislerinden yararlanabilmek için bilgisayarımıza her biri için ayrı ayrı program kurmamız gerekiyor.

Hepsi bir arada

Bağlanmak istediğimiz sunucu listede bulunmuyorsa Add düğmesine tıklayarak programa yeni bir tane ekleyebilir ve eklemiş olduğumuz bu sunucuya bağlanabiliriz.

Özellikler: Arabirimin sol alt kısmında bulunan yuvarlak simgeye tıklayarak programın ana menüsünü ekrana getirebiliriz. Bu menüde bulunan Preferences seçeneğini çalıştırarak programın genel ayarlarına hükmedebileceğimiz ayar penceresine ulaşıyoruz. Açılan pencerede Trillian yazılımının en ince ayrıntısına kadar bütün ayarlamalarını yapabileceğiz çok geniş bir seçenek listesi bulunuyor. Sol kısımdaki listede bulunan ana başlıklara tıklayarak bu başlık altında uygulayabileceğiniz çeşitli seçeneklerin ekranın sağ bölümünde görünmesini sağlayabilir ve programı dilediğimiz şekilde özelleştirebiliriz.

Birçok sohbet servisini tek merkezden yönetebileceğiniz bir başka program olan Trillian’ın skin desteği de bulunuyor ve arabirim görüntüsünü belirli ölçülerde değiştirebiliyorsunuz.

Messenger2 - www.messenger2.com

Gayet başarılı bir diğer anında mesajlaşma yazılımı olan Messenger 2, kullanışlı özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Desteklediği sohbet platformları: AIM, ICQ, IRC, MSN, YAHOO

Kurulum ve kullanıcı tanımlamaları: Messenger 2’yi bilgisayarınıza kurup çalıştırdığınızda aynen diğer yazılımlarda olduğu gibi arabirimin alt kısmındaki simgeleri kullanarak sohbet servislerinin kulla- Messenger2 www.messenger2.com nıcı adı ve şifre bilgilerini programa tanımlıyoruz. Simgelerden herhangi birine tıklarsak, açılan menüde Add Account seçeneği beliriyor. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra ekrana gelen Accounts Management penceresinde ilgili sohbet servisine giriş yapmamızı sağlayacak kullanıcı adı ve şifremizi yazarak onaylıyoruz. Programa eklemiş olduğumuz tüm sohbet servislerinin aktif duruma geçmesini istiyorsak üst kısımda bulunan Global Connection düğmesine basmamız, açılan menüden de Global Connect’e tıklamamız yeterli oluyor. Sadece istediğiniz bir sohbet servisinin online olmasını isterseniz alt kısımda bulunan simgeleri kullanabilirsiniz.

Özellikler: Messenger 2 yazılımı gayet geniş özellikleriyle kullanıcılarının beğenisi kazanıyor. Program arayüzünün üst kısmında bulunan Program Settings düğmesine basarak, Messenger 2 üzerinde değişiklik ve özelleştirme yapmamızı sağlayan birçok ayar menüsü ekrana getirebiliyoruz. Bu ayarlarla programın görünümünden, seslerine kadar birçok ayara hükmedebilir ve yazılımı isteğinize uygun hale getirebilirsiniz.

http://www.messenger2.com/skins.php adresini ziyaret ederek Messenger 2 için skin indirebilir ve programın görünümünü değiştirebilirsiniz. Sonuç olarak: Kullanım kolaylığı ön planda Birden fazla haberleşme servisini kullanıyorsanız her biri için ayrı ayrı program yüklemek sizlere sıkıcı gelebilir. Bu aşamada, yazımızda bahsi geçen ve gayet pratik olan bu yazılımları kullanarak pratik bir çözümle tek bir merkezden tüm sohbet platformlarınızı yönetmeyi deneyebilirsiniz.

Onur Seven - Uğur Seven
[email protected]

Bu alanlara ICQ numaramızı ve şifremizi girdikten sonra Next düğmesi ile devam edersek sırasıyla AIM, MSN, Jabber ve IRC bölümleri tek tek ekrana gelecek ve bizden bu servislere giriş yapmamız için gerekli bilgileri tanımlamamız istenecektir. Yazılım içinde kullanmak istediğimiz haberleşme servislerini sırasıyla aktif duruma getirdikten sonra son olarak Finish düğmesine basarsak program çalışmaya başlıyor.

Kullanıcı kimliklerimizi tanımladığımız sohbet platformlarının simgeleri programın arabiriminin alt kısmına yerleşiyor. Bu aşamadan sonra bu simgelere tıklayıp online duruma geçebiliyorsunuz. İsterseniz de üst kısımda bulunan Status düğmesine tıklayıp buradan “Online” seçeneğini seçebilirsiniz, böylece tüm servisler birden online duruma geçmiş olacak.

Özellikler: Miranda IM yazılımının seçeneklerinin yapıldığı pencereyi ekrana getirmek için arabirimin sol üst kısmındaki Miranda IM simgesine tıklıyor, açılan menüden de Options seçeneğini işaretliyoruz. Ekrana gelen Options penceresinde birçok ayar ve özelleştirme seçenekleri yer alıyor. Bu ayarları kullanarak kontak listeniz üzerine istediğiniz bütün düzenlemeleri yapabilir, sohbet penceresini dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Bunların dışında da birçok ayar ve özellik barındıran Miranda IM, bu alanda başarısını kabul ettirmiş çok kullanışlı bir program olarak göze çarpıyor.

Trillian - www.trillian.cc

Trillian yazılımı da bu alanda kullanabileceğimiz bir başka program. Bu programı bilgisayarımıza kurarak birçok sohbet platformunu tek merkezden yönetebiliyoruz.

Desteklediği sohbet platformları: AIM, ICQ, IRC, MSN, YAHOO

Kurulum ve kullanıcı tanımlamaları: Trillian programını eCHIP CD’mizden bilgisayarınıza kurup çalıştırdığınızda, arabirimin alt kısmındaki renkli halkalar dikkatinizi çekmiş olmalı. Bu halkalardan her biri ayrı bir sohbet servisini temsil ediyor.Mesela yeşil halka simgesi ICQ’yu, gri IRC’yi, mavi ise MSN’i temsil ediyor. Bu simgelerden herhangi birine tıklayıp, açılan menüden Connection Manager seçeneğine tıklarsak ilgili sohbet servisimizin ayarlarını tanımlayacağımız pencere ekrana gelecek. Bu şekilde sohbet servislerimizin kullanıcı adı ve şifrelerini programa tanımlayabiliyoruz.

Program arabiriminin üst kısmında bulunan Global Connection düğmesine tıklayıp, açılan menüden Global Reconnect seçeneğini çalıştırırsak kullanıcı kimliğimizi tanımladığımız tüm sohbet servisleri online olacaktır.

IRC bağlantısı kurmak için gri halka simgesine tıklayıp açılan menüden Connection Manager seçeneğini çalıştırırsak, ekrana gelen pencereden bağlanmak istediğimiz sunucuyu seçebilir ve belirlediğimiz takma isimle sunucu üzerinde bulunan herhangi bir odaya girerek sohbet edebiliriz.

İnternet üzerinden diğer kullanıcılarla sohbet etmemizi sağlayan birçok anında haberleşme servisi bulunuyor. ICQ, MSN veya Yahoo Messenger gibi haberleşme servislerinden yararlanabilmemiz için türlü türlü programları bilgisayarımıza kurup kullanıcı adı ve şifrelerimizle giriş yapmamız gerekiyor. Her servis için ayrı bir yazılım yüklemek istemiyor ve bütün bu haberleşme araçlarını tek bir merkezden yönetmek istiyorsanız, bu yazımızda anlatacağımız programları kullanabilirisiniz.

Bu tür programlar bütün bu haberleşme yazılımlarını tek bir çatı altında topluyor ve kullanıcı sadece bu yazılımı bilgisayarına kurarak tüm bu haberleşme servisleri tek bir arayüzle yönetebiliyor. Yapmanız gerekenler sadece programı kurmak, daha sonra da ICQ, MSN ve Yahoo Messenger gibi servislerden aldığınız kullanıcı bilgilerinizi tanımlamak oluyor. CHIP bu alanda en popüler ve başarılı üç yazılımı bu yazıda sizlere sunuyor.

Miranda IM - www.miranda-im.org

Bu alanda en popüler programlardan biri olan Miranda IM, gayet başarılı bir yazılım olarak ilk sırada karşımıza çıkıyor.

Desteklediği sohbet platformları: ICQ, AIM, MSN, Jabber ve IRC

Kurulum ve kullanıcı tanımlamaları: Miranda IM programını bilgisayarımıza kurduğumuzda son aşamada Miranda Setup Wizard penceresi karşımıza geliyor. Burada, sohbet servislerine problemsiz bir şekilde girebilmemiz için her servisin ayrı ayrı kullanıcı kimliklerini tanımlamamız gerek.Next düğmesine basıp devam edince ilk olarak ICQ bölümüne geçiliyor ve I’d like to use ICQ seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretlersek kullanıcı bilgilerimizi yazacağımız alan aktif hale geliyor.

Okuyucu Yorumları