Her bütçeye uygun ekran kartları burada...

CHIP Online, her bütçeye hitap edebilecek farklı seviyelerdeki ekran kartlarını sizin için inceledi.

Bütçenize göre ekran kartı

Ezeli rakipler ATI ve Nvidia'nın hızlı ekran kartları düzenli olarak performans rekorları kırıyor. Fakat orta ve giriş seviyesinde de uygun fiyata çok şey vaat eden ekran kartları bulmak mümkün.

PC'nin performansı, özellikle oyuncular için ekran kartına bağlıdır: Eğer GPU yeterince güçlü değilse en hızlı dört çekirdekli işlemciyle bile güncel oyunlar slayt gösterisinden öteye geçemez.

Genel olarak fiyat açısından üst sınır bayağı bir yukardadır ve herkes komple sistem fiyatına sadece bir ekran kartı satın alabilecek durumda değildir. Bilhassa bütçesine dikkat eden oyuncular bu karşılaştırmada bazı top-modelleri şaşırtıcı derece uygun fiyatlara bulabilirler.

Aynı zamanda herkes vaktini sürekli PC başında geçirip maceradan maceraya atlamadığı için uygun fiyatlı ekran kartı alternatiflerini de göz önünde bulundurup sizin için bir araya getirdik.

HD-Filmler ve eski oyunlar için

HD-Filmler ve eski oyunlar için

HD filmleri oynatabilmek için bir ekran kartı mı arıyorsunuz? Arada sırada oyun oynuyor ve güncel oyunları düşük çözünürlük ve orta detay seviyesinde oynamak sizin için yeterli mi? O zaman bütçenizi zorlamanıza hiç gerek yok.

HD-Filmler ve eski oyunlar içinPine XFX GF 8600GTS 730M 256MB
Bu kart arada sırada oyun oynayanlar için birebir: Gerçi kartta sadece 256 MB GDDR3-Ram var ama hızlı bir grafik yongası (GPU) ile fabrika çıkışı overclock'lu olarak geliyor. Eğer Anistropic Filter ve FSAA gibi donanım canavarı özellikleri kapatıp çözünürlüğü 1024 x 768 piksele indirirseniz 8600 GTS ile güncel oyunları bile oynayabiliyorsunuz. Elbette en yüksek detay seviyesinden vazgeçmelisiniz, çünkü kartın fiyatı güncel üst seviye ekran kartlarının yarısından bile daha az. World of Warcraft gibi oyunlar için kart fazlasıyla yetiyor. HDTV konusunda da bu kart ile GPU açısından tam donanımlısınız, zira HDCP standardı destekleniyor.

HD-Filmler ve eski oyunlar içinMSI Radeon X1650Pro 256 MB
RV535 yongası şu sıralara iki yaşını doldurmuş durumda, fakat yine de bu GPU'ya sahip kartlar satılmakta. Böylesi de iyi, zira kart Half Life 2 Lost Cost seviyesindeki eski oyunlarda saniyede 32 kare sunuyor ve multimedya uygulamaları herhangi bir sorun oluşturmuyor. Yüksek çözünürlüklü videoları seyrederken gerekli donanımsal hızlandırma sunuluyor. Yalnız kopya korumalı HD-DVD veya Blu-ray'leri seyretmek için gerekli HDCP desteği ne yazık ki eksik. Bundan vazgeçip Half Life 2 gibi eski oyunları oynamak isteyenler bu kartı kaçırmamalı.

Fiyat: 90 Dolar + KDV

HD-Filmler ve eski oyunlar için GeCube HD3450 HDMI 512 MB
Gerçi bu kart ATI'nin güncel serisinden ama performans segmentinde alt sıralarda yer alıyor. Hatta güncel DirectX 10 standardını da destekliyor, ama pratikte bu oyunlarla kullanılması mümkün değil. Yani bu kart oyuncular için uygun değil. Ama multimedya uygulamalarda durum farklı gözüküyor: GeCube HD3450 HDMI, bu üç kart arasında HDMI standardını destekleyen tek kart. Eğer PC'nizde Blu-ray sürücü varsa yüksek çözünürlüklü filmleri doğrudan HD televizyonunuzda seyredebilirsiniz. Şimdiye kadar sadece onboard grafik çözümü sunan multimedya PC'ler için mükemmel bir alternatif.

Fiyat: 58,30 Dolar + KDV

Bütçesine dikkat edenler için saf güç

Bütçesine dikkat edenler için saf güç

Orta seviye, tasarruf yapan oyuncuların segmentidir. İyi haber: Uygun fiyata yüksek grafik performansı sunan ekran kartı bolluğu var!

Bütçesine dikkat edenler için saf güç Sparkle GeForce 8800GT 512MB
G92-GPU'lu GeForce 8800GT şu sıralar fiyat/performans oranı açısından önerilebilecek bir ekran kartı. Sunulan performans sorgulanamaz nitelikte: Güncel bir PC içine yerleştirildiğinde birçok DirectX 10 oyunu 1280 x 1024 pikselde tüm efektler ile çalıştırılabiliyor. Sadece Crysis bu kartı en üst detay seviyesinde süründürüyor. Kart diğer tüm multimedya uygulamalarını elinin tersiyle hallediyor. SLI meraklıları için bir ipucu: Uygun anakarta sahip olmak koşulu ile bu karttan iki adet kullandığınızda gelecekte çıkacak oyunlara yetecek seviyede performans elde edebilirsiniz.

Tıkla, satın al

Bütçesine dikkat edenler için saf güç Sapphire Radeon HD3870 512MB
Sapphire ekran kartı ATI'nin şu anki en hızlı yongasını kullanıyor. O yüzden kart oyun oynamak isteyenler için birebir. Ekran kartı birçok oyunda rakibi GeForce 8800GT'nin altında performans sunuyor ki, Nvidia kartı da karşılaştırma yapıldığında yüzde 10 ila 20 arasında daha fazla performans sunuyor. Buna rağmen birçok güncel oyun bu kart ile rahatlıkla oynanabiliyor. Burada yine Crysis bir istisna oluşturuyor.

Tüm bunlara ek olarak ATI kartın üzerinde bir ses yongası var. Bu sayede kart bir Blu-ray veya HD-DVD görüntüsünü ve sesini aynı kablo üzerinden HDMI destekli bir televizyona veya monitöre iletebiliyor. Aşırı seviyede 3D performans istemeyip birkaç Dolar tasarruf yapmak isteyenler bu kart ile istediklerini elde edecektir.

Tıkla, satın al

Bütçesine dikkat edenler için saf güç Pine XFX GeForce 9600GT 650M 512MB
Nvidia 9600GT, güncel serinin orta seviye yongası oluyor. Grafik çekirdeği olarak G92'ye nazaran daha az performans sunan yeni G94-GPU kullanılmış. Mesela bu yonga 64 Shader birimi sunuyor ki, G92 112 Shader birimi ile neredeyse iki katından daha fazlasını sunuyordu. Bunun yerine 9600GT'de yonga ve bellek frekansı daha yüksek tutulmuş. Fakat 8800GT ile kafa tutmak için bu kadarı da yetmiyor. Bu üçlünün içerisinde 9600GT en yavaş kart oluyor ve performans açısından kıl payıyla Radeon HD3870'in arkasında kalıyor. 8800GT biraz daha hızlı. Buna rağmen bu kartı da oyunculara tavsiye edebiliriz, keza uygun fiyatı onu hala ayakta tutabiliyor.

3D hızlandırıcıların "Kral Sınıfı"

3D hızlandırıcıların

Grafik hızlandırıcıların üst seviyesi için ilgilenenler, uygun fiyatı ödemeye hazır olmalılar.

3D hızlandırıcıların MSI N9800GX2-M2D1G 1GB
GeForce 9800GX2, Nvidia'nın ürün serisinin güncel top modelini simgeliyor ve şu an piyasadaki en hızlı ekran kartı. Yüksek performanslı G92 yongasından bu kartta iki adet kullanılıyor. Sonuç ise saf oyun performansı: Bu kart ile gerçekten her şeyi oynayabilirsiniz ki, bu da o yüksek fiyatının sebebini açıklıyor. 649 Dolar + KDV fiyatı ile kart ucuz haricinde her şey olabiliyor fakat GeForce 8800GT ile karşılaştırıldığında rahatlıkla yüzde 80 daha fazla performans sunuyor.

MSI iki DVI çıkışının yanında birde HDMI bağlantısı sunmuş ve bunu yerine S-Video çıkışından vazgeçmiş. Bu kartı satın almadan önce sisteminizin yeterli güç kaynağına sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bir de kasanınızın içinde uygun miktarda yer olmalı.

Fiyat: 649 Dolar + KDV

3D hızlandırıcıların Asus EAH3870X2 TOP/G/3DHTI/1GB
Aynı yukarda tanıttığımız Nvidia dengi gibi HD3870 GX2 de, ATI'nin en hızlı ekran kartı oluyor ve çift GPU ile geliyor. Grafik belleğinin boyutu etkin olarak 512 MB, zira her yongaya aynı içerik dağıtılıyor.

Aynı şekilde performans değerlerini de ikiyle çarpmamız mümkün değil: HD3870X2, tekli karta göre yüzde 30 ila 60 arasında daha fazla performans sunuyor. Dört DVI portu ve bir S-Video çıkışı arayüz bolluğu sunuyor. HDMI adaptörü kutu içeriğine dâhil.

Tıkla, satın al

3D hızlandırıcıların Leadtek PX9800GTX 512 MB
GeForce 9800GTX, G92 yongasını baz alıyor. Yonga ve bellek frekansları çift GPU'lu sürümde kullanılan yongadan biraz daha yüksek. Bunun dışında kart beklenilen donanımı sunuyor: İki DVI çıkışı ve bir S-Video çıkışı. Orta sınıfın en hızlı kartı 8800GT ile karşılaştırıldığında yüzde 15-20 arası bir performans avantajı var. Fiyat farkının buna değip değmeyeceğine ise siz karar vermelisiniz.

Sonuç: Şu anda satın almak mantıklı

Sonuç: Şu anda satın almak mantıklı
Satın almanın tam vakti...

Kartların şu anki fiyatı baştan çıkarıcı derecede düşük. Herhangi bir şart koşulmadan rahatlıkla satın alınabilir. GeForce 8800GT gibi grafik hızlandırıcıları daha da ucuzlamayacaktır. Eğer Fiyat/Performans oranına da bakarsak size şunu tavsiye ediyoruz: Şimdi satın alma zamanı.

Yeni modeller yolda
Elbette iki grafik devi de yeni nesil grafik hızlandırıcılarını sunmak üzereler: Nvidia, GeForce GTX-200'ünü tanıttı ki, o da performans çıtasını bir miktar yükseltecek. ATI ise bu ay içinde açığı kapatıp Radeon 4000 serisini tanıtacak. Gelecek olan top modeller burada tanıtılan modellerin fiyat aralığının çok üstünde olacaktır. Ayrıca bu durumun burada bahsi geçen fiyatlara herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyoruz.

AGP alternatifleri
Burada tanıtılan ekran kartları istisnasız PCI Express arayüzü için öngörüldü. Eğer hala AGP kullanıyor ve sisteminizi baştan aşağı değiştirmek istemiyorsanız, seçim şansınız çok az. Şu an AGP için güncel ve ilgi çekici olabilecek tek kart Radeon HD3850. Fiyat/Performans açısından burada tanıtılan PCI-E modeller kadar uygun olmasa da eski Pentium 4'ü son bir kez daha şahlandırmak için uygun bir alternatif.

Okuyucu Yorumları