Her zaman başka bir yol vardır

Unuttuğunuz şifreleri kırmak veya bundan böyle hiç unutmamak için ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz. CHIP sizler için en iyilerini seçti.

Her zaman başka bir yol vardır

Aslında bu sorunların çözümü oldukça basit. Öncelikle her hesap için ayrı bir kullanıcı adı ve parola kullanmak gerekiyor.

Şifreleri yönetmenin kolay yolu: Password Manager XP

Peki, bu kadar fazla sayıda bilgiyi hafızamızda tutmak zor olmayacak mı? Kesinlikle haklısınız. Ama bu konuda düşünmesi gereken biz değil, Password Manager XP adlı yazılım. Ücretsiz deneme sürümü olan yazılımın en büyük avantajı ise Türkçe arabirime de sahip olması. Sabit diskinizde fazla yer kaplamadan kolayca kurulabilen programı ilk çalıştırdığınızda, size bir parola soracak. Bu parola, yazılımı kullanabilmeniz için gerekli olan ana paroladır.

Deneme sürümü olması nedeniyle, ilk parola 12345678 olarak geliyor. Bu girişi yaptıktan sonra sizi karşılayan ekranı n tasarımını da beğeneceğinizden şüphemiz yok. Programın tek kusuru ise, Türkçeleştirmenin her yerde yapılmamış olması.

Bilgisayar kullanırken sık sık karşılaştığınız bu terimlerde de yabancılık çekeceğinizi sanmıyoruz. Gelelim bu programın hangi işleri başardığına. Password Manager XP’yi cüzdana benzetebilirsiniz. İçinde kredi kartınız, kişisel bilgileriniz gibi önemli ve başkası tarafından görülmesi kesinlikle sakıncalı olan verilerin saklandığı bir ortamı n sayısal ortamdaki halini düşünün. Password Manager XP de tam olarak bu işi yapıyor.

Bilgisayarınızda gerekli olan bütün hesap bilgilerini bu yazılım içerisinde kolayca ve düzenli olarak saklayabiliyorsunuz. Bu hesaplar arasında, sadece internet siteleri bulunmuyor. Oyunlardan tutun, kullandığınız yazılımları seri numaralarına kadar hemen hemen her türlü hesap bilgilerini bu yazılımda güvenle saklayabiliyorsunuz.

OFFICE’TE ŞİFRELEME

Microsoft Office dosyalarınızı şifrelemek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor.

- Belgeyi açın.
- Dosya menüsünden Farklı kaydet seçeneğine tıklayın.
- Gelen penceredeki sağ üst köşede bulunan Araçlar / Güvenlik Seçenekleri seçeneğine tıklayın.
- Açılan penceredeki yazı alanına parolanızı iki kez yazın, Tamam butonuna tıklayarak dosyayı kaydedin.
- Microsoft Office belgeniz artık parola korumalı.

WINZIP VE WINRAR ŞİFRELERİNİ KIRMA

Dosya şifreleme yöntemlerinin belki de ilk sırasında sıkıştırma yazılımları geliyor. Bir dosyaya ya da klasöre şifre koymak için, sıkıştırırken bir de parola ekleyebiliyorsunuz. Çok kolay ve kısa zamanda yapılan bu işlemle eklenen parolaların unutulması durumunda ise çaresiz değilsiniz. Şimdi sıra Winzip ve Winrar şifrelerini kırmada. Bunun için de kullanacağımız başarılı yazılımlar bulunuyor. Deneme sürümünü ücretsiz kullanabileceğiniz Ultimate ZIP Cracker adlı yazılım da bunlardan biri. Yazılımın kurulumunu yaptıktan sonra hemen bir teste tabi tuttuk. Şifremiz yine 12345 oldu. Bir MP3 dosyasını Winrar ile sıkıştırırken şifreledik. Şifresini kırmak istediğimiz sıkıştırılmış dosya için Ultimate ZIP Cracker ile yapacaklarımız şu şekilde:

- Yazılımı çalıştırın ve gelen penceredeki Browse butonu ile şifresi kırılacak olan dosyayı seçin.
- Search method kısmından dosyanıza nasıl saldıracağınızı seçin. Biz, Brute force atack’ı işaretledik.
- Start’a basarak işlemi başlatın.

Yukarıdaki işlemleri uyguladıktan bir süre sonra, güvenli olması için şifrelediğimiz sıkıştırılmış dosyanın şifresi karşımızda idi. Bu durum bizi şaşırttı ve yazımızın başında belirttiğimiz “İyi şifre nasıl oluşturulur?” sorusunu bir kez daha hatırlattı.

Sıkıştırılmış dosyayı şifrelemek için kullanacağınız şifrenin uzunluğu, içeriği ne kadar karmaşık olursa kırılması için harcanması gereken süre de aynı oranda artıyor.

Hakkı Alkan

Ancak bu durum, saldırı süresinin sonuçlanmasını geciktiriyor. Bizim önerimiz, Brute force revocery seçeneğinden yana. Bu alanda kesin sonuca ulaşabiliyorsunuz.

Hatırlayabildiğiniz ipuçları en büyük yardımcınız olabilir

Unuttuğunuz parolanın özelliklerini hatırlıyorsanız o zaman bu süre daha da azalabiliyor. Bu özellikler arasında, büyük ya da küçük harf olması, uzunluğu, rakamlardan veya harflerden oluşuyor olması gibi değişik seçenekler bulunuyor. Deneme amaçlı olarak bir Microsoft Word 2003 dosyasının şifresini 1234 yaptık. Hem harf hem de rakam kullanılarak 6 harfli bir parola olabileceğini yazılıma belirttik ve işleme başladıktan 10 saniye sonra bize bu parolayı verdi. Sonuç gerçekten de başarılı. Siz de unuttuğunuz bir Word ya da Excel dosyasının parolasını kırmak istiyorsanız şu adımları uygulayın:

- Free Word / Excel Password Recovery’i çalıştırın.
- Selecet file sekmesinden kırılacak olan dosyayı seçin.
- Brute force recovery sekmesine geçin ve eğer hatırlıyorsanız unuttuğunuz şifrenin özelliklerini girin.
- Go butonuna basın ve unuttuğunuz şifrenin gelmesini bekleyin. Hepsi bu kadar.

Her ne kadar şifreyi hatırlatacak ipuçları bu yazılımın unutulan şifreyi belirlemesine yardımcı olsa da, bu ipuçlarını herhangi bir yere not etmekten kaçının.

Gizlenmiş şifreleri kolayca ortaya çıkarın

Parola konusunda okurlarımızdan gelen sorular içerisinde, daha önce bir yazılıma kaydedilen ama hatırlanmayan yazılımların nasıl ortaya çıkarılacağına dair mesajlar da alıyoruz. Bu konu, her zaman olmasa bile günün birinde sizin de başınıza gelebilir. Örneğin, bir FTP yazılımına kaydettiğiniz sitenizin FTP parolasını unuttuğunuzda, bu parolanı n ne olduğunu öğrenmek için FTP yazılımını kullanmanız sonuç vermeyebilir. Zira görecekleriniz sadece “****” simgelerinden ibarettir. Bu durum, tabii ki sizin çaresiz olduğunuz anlamına gelmiyor.

Özel bir yazılım ile bu problemin de üstesinden gelebilirsiniz. SnadBoy's Revelation adlı yazılımı bilgisayarınıza kurup çalıştırın ve karışınıza gelen daire simgesine tıkladıktan sonra, fareyi görmek istediğiniz parolanın üzerine getirin. Bu becerikli yazılım size o parolanın ne olduğunu anında gösterecektir. SnadBoy’s Revelation’ın ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.

Günlük bilgisayar kullanımında her geçen gün artan hesap sayıları, hafızanızı zorlamanıza neden olabilir. Kullanıcı adı ve parola sayısı belki de çoktan kafanızı karıştırmaya yetecek sayıya ulaşmıştır. Bazı bilgisayar kullanıcıları her hesap için hemen hemen aynı kullanıcı adı ve parolayı kullanarak bu problemin üstesinden gelmeye çalışsa da güvenlik açısından son derece riskli olduğunu söylememizde fayda var. Zira çalınan ya da hack edilen bir kullanıcı adı ve parolanızla diğer hesaplarınıza da ulaşılabilir.

Kırılamayacak parolayı oluşturuyoruz

Yazılımın kurulumu ve kullanımı ise çok basit. Gpg200.exe adlı kurulum dosyasını çalıştırdıktan sonra sihirbazı takip ederek kısa zamanda Quicky Password Generator’ı bilgisayarınıza kurmuş olacaksınız. Kurulumun bitmesiyle beraber, yazılımı çalıştırdığınızda gerçekleştirmeniz gereken ilk adım kendinize bir parola grubu oluşturmak. Bunun için sağ tarafta bulunan Add Password Group butonuna basın ve gelen pencerede bu gruba yeni bir isim vererek OK butonuna basın.

Şimdi sıra geldi bu parola grubundan parola üretmeye. Grubu seçtikten sonra, sağ tarafta bulunan Modify Password Group’a tıkladığınızda açılan pencere sizi ürkütmesin. Burada da yapmanı z gerekenler bir hayli kolay. Kırılması en zor olan şifreleri oluşturmak için, Character Selections bölümünde önerdiğimiz ayarlar şu şekilde: Mixed case seçeneği ile oluşturacağınız parolada hem büyük harf hem de küçük harf kullanılmış olsun. Include numbers onay kutucuğunu işaretlerseniz parolanıza rakamların da eklendiğini göreceksiniz. Include special characters seçeneği de onaylanırsa, o zaman sizin bile yazmakta güçlük çekeceğiniz bir parola oluşturmak için gerekli bütün ayarları da yapmış olacaksınız. Bu pencerenin sağ tarafında bulunan Length of each password seçeneğindeki 10 rakamı ise, oluşturacağınız parolanın kaç karakterli olduğunu gösteriyor. Bu bölümü değiştirmek size kalmış.

Geriye tek tıklamayla parolalarınızı oluşturmak kalıyor. Bunun için pencerenin sağında yer alan Generate Passwords butonuna basın. Kısa sürede, kırılması zor parolalar karşınızda olacaktı r. Oluşturulan bu parolaları bir dosyaya kaydetmek için Export Passwords butonunu kullanabilir ya da çıktı alabilirsiniz.

Parolanızı mı unuttunuz? Dert etmeyin, kırın!

Kendi dosyalarınızı hack’leyeceğiniz aklınıza hiç gelir miydi? Bunu en kısa zamanda öğrenmeniz gerekiyor. Her an için buna ihtiyacınız olabilir. Çok önemli bir oŞs belgesini şifrelediniz ve o belgeyi açmak istediğinizde nedense girdiğiniz parola hiçbir işe yaramıyor. Yapacak başka bir şey yoksa o zaman şimdi anlatacağımız yazılımlarla kendi dosyalarınızı nasıl hack edeceğinizi anlatacağız.

Bu konuda bize yardımcı olacak yazılımın adı Free Word / Excel Password Recovery. Program hem ücretsiz hem de yalnızca 237 KB dosya boyutuna sahip. Ancak bu yazılımı çalıştırmak için Microsoft .Net Framework’ün yüklü olması gerekiyor. .Net Framework yüklü değilse, Microsoft.com’dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer her şey tamam ise o zaman programı kuralım ve kullanmaya başlayalım. Kurulumunda anlatmamız gereken ekstra bir konu yok. Adımları kolayca geçtikten sonra programı çalıştırdığınızda karşınıza gelen ekran birden fazla parola kırma metodunuz var. Bunlardan ilki Dictionary Recovery. Bu bölümde elinizde bulunan bir veritabanını (parola olabilecek kelimelerin olduğu *.txt dosyası) kullanarak dosyaya saldırabiliyorsunuz. Bu adımda başarılı olmanı z için veritabanının içeriğinin gerçekten kaliteli olması gerekiyor. Hazır TXT dosyalarını web sayfalarında bulabilirsiniz. Saldırınızın etkin olması için bu kaynağın da geniş olması gerekiyor.

Kişisel güvenliğinizi korumanız için parola konusunda uzman olmanı z gerekiyor. Bu parolalar kaybolduğunda ya da kırıldığında başınıza türlü dertler açılabiliyor. Hem maddi hem de manevi zararları telafi edilemeyecek kadar önemli olan bu konuda bilmeniz gerekenler ise aslında o kadar da zor değil. Bu yazıyı okuduktan sonra, kırılması çok zor parolalar oluşturmayı, unuttuğunuz parolaları kırmanı n yöntemlerini ve sayısı her geçen gün artan parolalarınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Parolalarınızı kırılmaktan korumanı n ilk adımı onları oluştururken atılı- yor. Güvenlik konusunda canınızın yanmasını istemiyorsanız, kendinizi her zaman için, parolanızda gözü olan bir korsanın yerine koymalısınız. Bu pencereden bakarak, almanız gereken önlemleri daha kolay oluşturabilirsiniz.

Kırılması çok zor bir parola nasıl oluşturulur?

Parolaların kırılması için kullanılan en eski ve halen de en etkili yöntem, deneme yanılma yöntemidir. Eğer sizin de kredi kartınızın parolası doğum tarihiniz ise, şimdi söyleyeceklerimize biraz daha dikkat edin. Daha iyi anlaşılması için hedefteki parolamızın MSN Messenger parolası olduğunu varsayalım. Sizinle MSN’de sohbet eden kötü niyetli bir arkadaşınızın bu hesapta gözü varsa yapacağı ilk iş, MSN Messenger’ın kullanıcı girişi sayfasına giderek parolanızı tahmin edip denemek olacaktır. Parolanız, sevgilinizin adı, köpeğinizin adı veya en sevdiğiniz film kahramanının adı ise o zaman durum biraz kötü sonuçlanabilir. Kısa sürede kırılan bu paroladan dolayı bir anda MSN Messenger penceresinde Bu hesap, başka bir bilgisayarda açıldı yazısını görebilirsiniz. O nedenle hazırlayacağınız parola yakınlarınız tarafından bile kolayca bulunamayacak cinsten olmalı. Eğer parola üretme konusunda iyi değilseniz o zaman size bir önerimiz var. Quicky Software tarafından bilgisayar kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulan Quicky Password Generator adlı yazılım ile oluşturacağınız parolaların kırılması gerçekten de çok zor.

Okuyucu Yorumları