Hollywood RealNetwork'e karşı

Hollywood'un yapımcı şirketleri ile RealNetworks kozlarını mahkemede paylaşıyorlar. Detaylar burada.

DVD kopyalama savaşı

Hollywood'un büyük yapımcı şirketleri ile RealNetworks, San Fransisco'daki bir mahkemede kozlarını paylaşıyorlar. Dün görülmeye başlanan davada konu ise DRM'li (digital rights managment – dijital haklar yönetimi) DVD filmlerin sabit diske kopyalanmasına olanak tanıyan 30$'lık RealDVD yazılımı.

RealNetworks bu konuda ısrarla yazılımlarının sadece kullanıcılara DVD'lerini istedikleri zaman izlemek üzere sabit diske aktarmalarını sağlayarak kolaylık tanıdığını belirtiyorlar. Ama "MPAA - Motion Pictures Association of America" gibi Hollywood şirketleri, yazılımın DVD'lere yerleştirilen kopyalama güvenliğini atlattığını, bunun da DRM'de belirtilen yöntemlerle çeliştiğini ve kullanım haklarını çiğnediği düşüncesinde. Geçen sene açılan yine benzer sebepli bir davada ise RealDVD'nin satışları geçici bir süreyle durdurulmuştu.

Ama RealNetworks yetkilileri, yazılımlarının MPAA'nın belirttiği gibi DVD'lerin kopyalama güvenliğini (CSS) kırmadığını veya atlatmadığını belirtiyorlar. Yazılımın CSS lisansına sahip olduğunu ve DVD'leri bu kodu kırmadan, DVD'yi olduğu gibi sabit diske aktardığını belirtiyorlar; yani CSS kodlamasıyla birlikte. Yetkililer ayrıca DVD'leri saklamak için kopyalamak isteyenlerin zaten bunu illegal yazılımlarla kolayca yapabildiğini, kendilerinin sadece DVD sahiplerinin istekleri doğrultusunda işlerini kolaylaştırdıklarını belirtiyorlar.

Aslında Hollywood şirketlerinin asıl korktukları kullanıcıların kiralık DVD'leri bu şekilde kiralayıp, sabit disklerin kopyalayıp geri getirebilmeleri. Bu Amerika'da 13,45 milyon dolarlık DVD piyasasını derinden vurabilir. Zaten iTunes Store ve Amazon gibi dijital film dağıtımı yapan şirketlerin vurmasıyla sarsılan DVD satışlarının bu yüzden daha da düşmesinden korktukları açık. Üç gün sürmesi beklenen davadan çıkacak sonucu merakla bekliyoruz.

Okuyucu Yorumları