HP ve Lenovo'nun zirve savaşı karıştı!

HP, Lenovo, Dell ya da başkası... En çok PC satan dev hangisi? Yeni polemik konumuz içeride...

Zirvede deprem (mi) var...

Yıllar boyu dünyanın en büyük PC üreticisi konumunu koruyan Hewlett-Packard, yerini Lenovo'ya kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya. Şu anda PC endüstrisi kimin ilk sırada olduğu konusunda anlaşamıyor.

Endüstri analiz şirketi Gartner, Lenovo'nun küresel pazarın yüzde 15,7'sini kazanarak HP'yi yerinden ettiğini bildiriyor. Şirkete göre HP'nin şu andaki pazar payı yüzde 15,5. Geçen yıl Lenovo'nun yüzde 13,1, HP'nin ise yüzde 17 olduğu düşünülürse bu Lenovo için büyük bir artış.

Ancak IDC, HP'nin yüzde 15,9 ile halen lider olduğunu, Lenovo'nun payınınsa yüzde 15,7'de kaldığını bildiriyor.

Her iki şirket, Dell'i üçüncü sıraya yerleştiriyor. Gartner, şirketin pazar payını yüzde 10,5, IDC yüzde 10,8 olarak bildiriyor.

Pund-IT'ten Charles King "Lenovo cephesinde işler tıkırında olmalı. Kısa süre öncesine kadar insanlar şirketi zirve heveslisi hafif siklet bir firma olarak görüyordu. Bu görüşte olanları yalancı çıkarmak tatmin edici ama şirketin zirvedeki konumunu korumak için şimdiye kadar yaptığını yapmaya devam etmesi gerekiyor – [o da] yenilikçi tasarım özelliklerini somut değerlerle birleştirmek."

King, HP'nin zirvedeki konumunu kaybetmesinin de can yakacağını ama yıkıcı olmayacağını düşünüyor: "Bu durum iş açısından çok sembolik açıdan önemli. HP o kadar uzun süredir zirvedeydi ki bazıları bunun bir felaket olduğunu düşünebilir. Ama eğri oturup doğru konuşalım, PC kanadı HP'nin en düşük kar marjlarıyla çalıştığı sektör, bu nedenle pay kaybı biraz canlarını acıtabilir ama dünyanın sonu değil."

Okuyucu Yorumları