İnceleme: Yakuza 0

En çok beklenilen seri, tüm hikayeyi en iyi anlayabileceğimiz öncü bölümü ile Xbox'a gelmiş. Kaçırmak olmaz!

İnceleme: Yakuza 0

Son dönemde Sony'nin de Microsoft'un yolundan ilerleyerek en büyük kozu olan exclusive oyunlarını yavaş yavaş PC oyun severlerinin de beğenisine sunduğunu görüyoruz. Diğer taraftan Microsoft, bunların Xbox'a da gelmesi için Japonya ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. Square Enix'in Kingdom Heart serisi ile artan bu dönüşüm şimdi de Yakuza serisi ile devam ediyor.
Yakın zamanda Xbox için de duyurulan Yakuza 0, aslında ilk olarak 2015 yılında PlayStation 3 için Japonya'da yayınlanmış bir oyundu. Sonrasında PlayStation 4 ve PC sürümlerini de gördük ama biz Xbox One kullanıcıları için bekleyiş biraz daha uzun sürdü diyebiliriz.

80'lerin Japonya'sında 2 arkadaş

80'lerin Japonya'sında 2 arkadaş

Seriye yabancı olanlar için hemen kısaca özetleyeyim. Yakuza 0 aslında orijinal serinin bir öncüsü niteliğinde ve serinin hikayesini daha iyi anlamanız için iyi bir başlangıç. Hikaye 80'lerin Tokyo ve Osaka'sında geçiyor. Oyunda basit tahsilat işlerini yürüten Kazuma Kiryu ve bir gece kulubü sahibi Goro Majima adlı iki arkadaşı dönüşümlü olarak kontrol ediyoruz.
Oyun boyunca farklı dövüş stilleri arasında geçiş yapabilmeniz oyunun en kritik yönlerinden biri. Burada zaman içinde kendiniz için en uygun olanı buluyorsunuz. Elbette oyuna devam ederken içinde bulunduğunuz duruma göre bu stiller arasında değişim yapmanız da gerekiyor. Örneğin "Rush", alt etmekte zorlandığınız boss'lar ve diğer düşmanlarınız için etkili bir stil olabilir. Ancak tabii ki bir sürü holigana denk geldiğiniz durumlarda da "Beast"i kullanmanız daha akıllıca olacaktır. Dövüşler sırasında araba kapıları, bisikletler, trafik konileri gibi çevredeki nesneleri kullanarak daha kolay kazanabileceğinizi de unutmayın. Yerden bulacağınız bir tuğla her zaman yumruğunuzdan daha etkili olacaktır. Oyun sadece dövüşlerden oluşmuyor elbette. Karaoke ve dans yarışmalarından, bir kulüp yönetmeye kadar bir çok farklı ve eğlenceli yan görev de sizi bekliyor.

Performans ve görselliğe tam puan!

Performans ve görselliğe tam puan!

Oyunu diğer oyunlarda da olduğu gibi elbette Xbox One X üzerinde oynadım ve bu konsol için güçlendirilmiş ibaresine sahip olmasa da muhteşem göründüğünü söylemem gerekiyor. Hem eski bir oyun hem de Full HD'de çalıştığından çok net bir görüntü alamayacağınızı düşünüyorsanız bu endişelerinizi kesinlikle bir kenara bırakabilirsiniz. Ayrıca çoğu TPS oyunun aksine tek bir kare atlaması bile yapmadan her daim çok net 60fps'lik bir aksiyonu garanti ediyor.
Dövüşlerde kontroller çok iyi tepki veriyor ve stiller arası geçişler de çok basit.Sega'nın bu çok beklenen oyunu Xbox'a port ederken çok başarılı bir iş çıkardığını söylemem gerekiyor.

Peki oyunun hiç mi problemi yok?

Peki oyunun hiç mi problemi yok?

Xbox üzerinde ki Yakuza 0 beni etkilemiş olsa da tamamen sorunsuz da değil elbette. Nispeten eski bir oyun olduğu için ve Sega bu durumu güncellemeyi tercih etmediği için eski tarz bir kayıt mekanizmasına sahip. Günümüzün otomatik kayıt mekaniği bu oyunda yok. Dolayısıyla oyundan çıkmadan önce mutlaka bir telefon kulbesi bulup oyunu kaydetmeyi unutmayın. Diğer bir sorun ise özellikle dar alanl ve sokaklarda yine eski mekanikler yüzünden kamera açılarında ortaya çıkabiliyor.
Yakuza 0, daha önce PlayStation ve PC'de yer alan aynı oyunun daha güzel grafiklere sahip olan hali olarak nitelendirilebilir. Uzun zamandır Xbox'a gelmesini beklediğim bir seriydi. Umarım serinin diğer oyunları için fazla beklemek zorunda kalmayız.

Okuyucu Yorumları