İnsan evriminde yeni adım: "Homo connecticus"

Turing Ödülü'nün sahibi bilim insanına göre yeni bir tür doğuyor: "Homo connecticus"

"Homo connecticus" geliyor!

Yapay zeka konseptinin ortaya çıkması ve belli bir gelişme göstermeye başlamasından beri, "robotların dünyayı ele geçireceğine"dair senaryolar her daim gündemde oldu. Ama bu konuda oldukça farklı görüşlere sahip olanlar da mevcut. Bunlardan biri de Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Robotik Enstitüsü'nün eski yöneticisi ve Turing Ödülü sahibi Raj Reddy.

Teknolojinin insanın yerine geçmek yerine atalarıyla birlikte yaşayabilen ve bu esnada yeni teknolojik araçların da avantajlarından yararlanabilen bir form yaratabileceğini düşünen Reddy geçtiğimiz hafta Almanya'daki Heidelberg Laureate Forum'da şunları söyledi: "Yapay zeka teknolojilerinde gerçekleşmiş şeylerin büyük bir kısmını tahmin edemezdim. Geçtiğimiz on yılda yapay zekada, hayatım boyunca tahmin bile edemeyeceğim dört ya da beş şey gerçekleşti." Reddy bu dört ya da beş şeyin arasında dil çevirilerindeki gelişmeler ve yapay zekanın Go oyunundaki zaferini de sayıyor ve bu gibi başarılara bilgisayar biliminin çok hızlı gelişmesiyle çok erken ulaşıldığını ifade ediyor.

Reddy'ye göre insan evrimindeki bir sonraki adım Homo sapiens'in "Homo connecticus" olarak adlandırabileceğimiz yeni bir aşamaya geçmesi olacak. Buna göre bu yeni tür aslında tıpkı bizim gibi görünse de yapay zeka ve diğer teknolojilerle çok daha yeni yollarla etkileşime geçebilecek. Bu ise genetik yollarla değil daha çok araçlar üzerinden gerçekleşecek.

Homo connecticus'un Homo sapiens ve Neanderthal'lerin yaptığı gibi aynı kaynaklar için onlarla rekabet halinde olmayacağını belirten Reddy, bu yeni türün insanların geri kalanını kendi haline bırakacağını belirtti. Reddy'ye göre bu değişim önümüzdeki 1000 yıl içerisinde gerçekleşecek.

Okuyucu Yorumları