iPad'leri yakacaklar!

Çinliler, yüzlerce iPad'i cayır cayır yakmaya hazırlanıyor! Peki ama bunu neden yapacaklar?

iPad'leri yakacaklar!

Hüseyin Cem Köylü

Gelecek hafta yapılacak olan geleneksel Qingming (Saf Parlaklık) seremonisinde, Çinliler, ölmüş yakınlarını anacaklar. Her sene düzenlenen seremoni, bu yıl 4 Nisan gününe denk geliyor. Seremonide Çinliler, atalarını, öbür dünyada ihtiyaç duyabilecekleri / isteyecekleri dünyevi eşyaların kağıttan kopyalarını yakarak onurlandırıyorlar. Önceki zamanlarda seremonide horoz kurban ediliyormuş, fakat değişen dünya ile beraber tablet bilgisayarlar horozların bile yerini almış görünüyor.

Paranın, arabaların, yemeklerin, yemek çubuklarının, giysilerin, LCD TV'lerin, akıllı telefonların ve hatta uşakların kağıttan kopyalarının yakıldığı törende bu yıl yeni bir trend var: iPad... Yakılacak olan iPad'in kağıttan kopyaları, Hong Kong'da 3, 20 dolardan satılıyor.

Gelenek M.Ö 600 yılına kadar dayanıyor. Qi kralı Chong'er, sürgüne gönderildiğinde, vefakar hizmetçisi Jie, kralı aç kalmasın diye kendi uyluğundan parçalar keserek, krala et çorbası yapmış. Kral yeniden gücünü kazandığında, hiçbir karşılık beklemeden sessiz bir şekilde ormanda yaşamaya başlamış. Jie'ye teşekkür etmek isteyen kral, dumandan kaçmak için ormandan çıkar düşüncesiyle ormanı ateşe vermiş fakat Jie ve annesi, orman yangınında hayatını kaybetmiş.

Bunun üzerine kral, o günü Jie'nin anısına mezar temizleme ve tanrıların şerefine toprağa şarap dökme günü olarak ilan etmiş.

Okuyucu Yorumları