İyisiyle kötüsüyle Apple Store ile bir sene

Apple App Store açılalı 1 yıl oldu. Peki neler yaşandı, en iyi iPhone uygulamaları hangileri oldu?

Dünden bugüne App Store

Dünyanın en başarılı yazılım platformu ilk doğum gününü kutluyor: App Store. Bu yıldönümünün şerefine rekorlar, gariplikler ve hatalarla dolu bir seneyi gözden geçiriyoruz.

Geçen sene temmuz ayında App Store'un açılışından bu yana Apple'ın yazılım mağazası üzerinden 1,5 milyar program indirildi. Bu süre zarfında mağazada farklı kategorilerde 65.000'nin üzerinde program ve oyun birikti. Apple'a göre iPhone Developer Program'a kayıtlı 100.000 geliştirici sayesinde yüzlerce yenisi daha ekleniyor.

Rekor sayılarına binaen App Store ile geçen 365 güne yeniden göz atacağız. Yazılım mağazasının en iyi ve en kötü hamlelerini belirteceğiz. Kızmış geliştiricilerden, engellenen programlara kadar her şey var. Resim köşemizde ise tüm zamanların en popüler iPhone uygulamalarını tanıttık. iTunes'dan erişeceğiniz App Store'da program ismine göre yapacağınız ufak bir arama ile tanıttığımız programları satın alabilirsiniz. Elbette ücretsiz programlar da var!

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - I

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - I
iPhone SDK: Yazılım geliştirme paketi.

Mart 2008: Apple, iPhone SDK'yı yayımlıyor
2008'in ilkbaharında Apple, yazılım geliştirme kitini (SDK) yayımlıyor. iPhone-SDK'ya olan talep muazzam seviyede. SDK, şimdiye kadar toplam 800.000 kez indirildi.

Temmuz 2008: App Store'un açılışı
iPhone 3G'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte iPhone firmware 2.0 da yayımlandı. Yazılım güncellemesi sayesinde öncelikli olarak Apple iPhone ve iPod touch'ın App Store'a erişmesini sağlıyor. Başlangıç olarak mağazada 500 uygulama sunuldu.

Ağustos 2008: Geliştiricilerle problemler
Apple ile sorun yaşadıklarını bildiren ilk geliştiriciler ortaya çıkıyor. İddialara göre başlangıçta geliştiricilere satış rakamları iletilmedi ve program güncellemeleri çok uzun sürüyordu.

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - II

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - II
Steve Jobs: App Store'dan elde edilen yüksek ciroya seviniyor.

Eylül 2008: Apple'ın satışları artıyor
Steve Jobs'un bir röportajda bildirdiğine göre Apple, App Store ile bir milyon Dolar ciro yapıyor.

Aralık 2008: Daha fazla uygulama
Yılbaşı pazarına paralel olarak Apple, mağazasında 10.000 uygulamaya ulaştıklarını bildiriyor. Şu sıralar App Store'da 300 milyon defadan fazla uygulama indirildi.

Ocak 2009: Köşeyi dönenlerin sayısı artıyor
Hep daha fazla uygulama, hep daha fazla ciro: Bazı geliştiriciler yazdıkları programlarla ceplerini fazlasıyla dolduruyor. Örneğin iShoot oyununun geliştiricisi sadece bir günde 17.000 oyun sattı ve bu sayede 35.000 Dolar ciro elde etti.

Mart 2009: Apple programları engelliyor
Birçok iPhone kullanıcısının hayıflanmasını sağlayan durum: Yararlı uygulamaların çoğu App Store'dan değil, ancak kırılmış iPhone'larda çalışan Cydia kurulum aracı ile yüklenebiliyor. Bu sayede kullanıcılar çoktandır video kaydı yapabiliyor, iPhone arabirimini değiştirebiliyor ve podcast'ler dinleyip indirebiliyor.

Nisan 2009: Apple Store 1 Milyar download sınırına ulaşıyor
Nisanda başardı: App Store büyülü 1 Milyar sınırına ulaştı. Apple bu gelişmeyi kutluyor ve müşterilerine büyük bir ödül yarışmasıyla teşekkür ediyor.

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - III

En iyiler ve en kötüler: Kronolojik sıralama - III
App Store: 1,5 milyar download ile tüm rekorları kırıyor.

Haziran 2009: iPhone 3GS ve Firmware 3.0 tanıtıldı
Apple, San Francisco'da yeni nesil iPhone'u tanıtıyor. Firmware tüm iPhone'lara ve iPod touch'lara yüklenebiliyor. Nihayet App Store'da iPhone 3G ve 3GS için bir navigasyon yazılımı sunuluyor.

Temmuz 2009: Apple bilançosunu açıklıyor
App Store'un açılmasından bir yıl sonra Kaliforniyalılar bilançoyu açıklıyor. App CEOS'u Steve Jobs kendini överek, "Daha önce endüstride App Store gibi bir şey yoktu." diyor. Şu an yazılım mağazasında 65.000 uygulama var. Bir sene içerisinde 1,5 milyardan fazla yazılım indirildi. Bu rakamlar saygıyı hak ediyor.

Programlar: Ücretsizinden, en pahalısına kadar

Programlar: Ücretsizinden, en pahalısına kadar

I Am Rich: En pahalı program
Geçen sene içerisinde en çok konuşulan program: I Am Rich. Armin Heinrich tarafından geliştirilen ve 799 Euro'ya sunulan program Apple tarafından sebep belirtilmeden kaldırıldı. iPhone sahipleri sadece bir gün boyunca bir tür durum çubuğu olan "I Am Rich"i indirebildi. Bu süre içerisinde sadece sekiz kullanıcı bu programı indirdi ve bu da Heinrich'e Apple vergileri düşüldükten sonra yaklaşık 4475 Euro kazandırdı. Şu an mağazanın en pahalı programı iPhone üzerinden webcam kontrolü sağlayan iRa Po (720 Euro).

Programlar: Ücretsizinden, en pahalısına kadariShoot: En başarılı uygulama
App Store'daki etkileyici download sayıları sadece Apple'ı değil aynı zamanda 100.000'in üzerindeki geliştiriciyi de mutlu ediyor. Geliştiriciler her program satışında satış gelirinin yüzde 70'ini alıyor. Ethan Nicholas ismindeki geliştiricinin hikayesi, akıl almaz başarılara bir örnek olabilir. Başlangıçta 4,99 Dolara sunduğu iShoot oyunu sayesinde daha ilk günde 1000 Dolar kazandı. Nicholas satışları arttırmak için bu senenin ocak ayında oyunun ücretsiz Lite-sürümünü yayımladı. Öyle görünüyor ki, hedefi tam 12'den vurdu: iShoot Lite bugüne dek iki milyon kez indirildi ve birçok kullanıcı anında 2,99 Dolarlık tam sürüme geçiş yaptı. Nicholas, yazdığı programın yayımlanmasından beş ay sonra 800.000 Dolar kazandı ve Sun Microsystems'deki asıl işine son verdi.

Okuyucu Yorumları