Konsol savaşı: Hangisi daha sağlam?

Xbox 360, PS3 ve Wii'nin sağlamlığı bu kez güvenilir bir kaynaktan, direkt garanti firmasından geldi

Hangisi daha sağlam?

Microsoft'un Xbox 360 modeli dünyadaki en yaygın ve en başarılı oyun konsollarından birisi. Ancak kırmızı ışık hatası verip bozulduğu için kötü bir ünü var. Özellikle ilk üretilen Xbox 360'ların bozulma oranı çok yüksekti. Ancak yeni sürümlerin bozulma oranı daha düşük.

Bu ilk sürümlerden kalan kötü ün, kullanıcıların anonim oy verdiği "araştırmalarda" yüzde 50'ye yaklaşan bozulma oranlarıyla abartı bulunan istatistiklere de sebep oldu. SquareTrade elektronik garanti firmasının yaptığı araştırma daha gerçekçi sonuçlar ortaya koysa da oran hala şaşırtıcı derecede yüksek.

SquareTrade, ölümcül sistem hatası yaşayan yani tamamen bozulan Xbox 360'ların giderlerini karşılamış ve oranın ilk iki yıl için yüzde 23.7 olduğunu söylüyor. PlayStation 3'teki bozulma oranı yüzde 10 olurken, her iki konsoldan daha basit bir yapısı olan Nintendo Wii ise sadece yüzde 2.7 bozulma oranına sahip.

16.000 konsolda sorunların sebepleri

16.000 konsolda sorunların sebepleri

Bozulan toplam 16.000 konsolun analizine göre Xbox 360'ın meşhur kırmızı ölüm halkası (RROD) arızaların yarısının sebebi. RROD olmadan Xbox bozulmalarının oranı yüzde 11.7'yle PS3'le yakın seviyeye geliyor.

Hem Xbox 360 hem de PS3'te karşılaşılan en yaygın sorunlardan biri de disk okuma hataları oldu. Wii sorunlarının sebebi ise güçten kaynaklanıyordu.

SquareTrade'in önemli bir bulgusu da kullanıcı tecrübeleriyle destekleniyor. Microsoft geçen yıl Kasper çipseti çıkarttığından bu yana RROD hatalarında dev bir düşüş yaşandı.

16.000 konsolda sorunların sebepleri

24 saat kullanımda konsolunuzun yanma ihtimali...

24 saat kullanımda konsolunuzun yanma ihtimali...
Konsolunuzun bozulma ihtimali her zaman var

Garanti sunan firma RROD'nin gerçek etkisinin araştırmalarına yeterince yansımadığından şüpheleniyor. Firma, Microsoft'un genişletilmiş üretici garantisinin reklamını oldukça sağlam yaptığı için kullanıcıların çoğunun SquareTrade'i atlayarak, sorunlarını direkt Microsoft'a aktardığını düşünüyor. SquareTrade, sorun yaşayan kullanıcıların yarısının SquareTrade'i atlayarak Microsoft'a başvurduğunu e-posta ile kullanıcılara yolladığı anketten öğreniyor.

SquareTrade, araştırmasındaki istatistikleri etkileyen bir diğer önemli faktörün de kullanıcıların konsol başında geçirdikleri ortalama süreyle ilgili olduğunu belirtiyor.

Wii oyuncuları konsollarını diğer oyun konsollarına göre daha az kullandıkları için de arıza oranı düşük oluyor. 2009 Nisan ayında Nielson'dan gelen verilere göre ortalama PS3 oyun süresi ayda 19.85 saat, Xbox 17.5 saat ve Wii 8.6 saat. Bu hesabı da kendi araştırmasına katan SquareTrade, Xbox 360'ın 24 saatlik kullanımda yüzde 1.35'lik ihtimal ile en yüksek bozulma şansına sahip konsol olduğunu ortaya koydu. Bu ihtimal PS3'te yüzde 0.5, Wii'de ise yüzde 0.31.

Okuyucu Yorumları