Konsollar neden PC'leri alt edemiyor?

Oyun konsolları gelişmeye devam ediyor ama asıl büyüme PC oyun pazarında. İşte nedeni...

PC konsolu nasıl yendi?

Wii, PlayStation 3, Xbox 360... Hepsi heyecan verici özelliklere sahip oyun konsolları ver her biri ayrı ayrı oyuncuların rüyalarını süslüyor. Fakat bu çapta ilgi görüyor olması, konsol oyun pazarının aynı orada büyük olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle sıkı oyuncuların ancak ikinci tercih olabilen PC, aslında oyun konusunda bir numara. Tahmin edilen pazar büyüklüğü 11 milyar dolar olan PC oyun piyasasının, konsollardan daha büyük olmasının gözlerden kaçan önemli bir nedeni var.

Bunlardan ilki PC'nin doğal olarak internete erişimin bir numaralı kaynağı olması. Bir zamanlarda ABD ve Avrupa'da PC oyunları yaygın olarak mağazalardan alınırdı ama artık pek çok oyun firması, satışlarını mağazalardan çekip internet üzerine kaydırdı. Hem oyunları doğrudan indirme imkanı, hem de evden çıkmadan kısa sürede oyuna başlayabilme oyuncular için önemli bir tercih sebebi. PC oyun pazarının 11 milyar dolarlık çapının 1 milyar dolardan büyük kısmını devasa online oyunlar oluşturuyor. Konsolların da bu yönde çabası olsa da, devasa online oyunlar için halen PC'ler açık ara birinci tercih.

PC oyunlarının internete bu derece adapte olması pazar payında konsolları geride bırakmasının önemli bir sebebi. Fakat tahminler şu yönde: Konsolların internete daha çok adapte olması ve PC oyunların belini bükmeye devam eden korsan oyunlar nedeniyle var olan durumun birkaç yıl içerisinde konsolların lehine değişmesine yol açabilir...

Okuyucu Yorumları