Kopya koruma eleştirisi

Oyun dünyasının önemli isminden kopya ile mücadelede kullanılan yöntemlere ağır eleştiri geldi.

Kopya koruma eleştirisi

Oyunların yasa dışı kopyalarının çoğaltılmasını engellemek için üreticilerin, yazılım korsanları ile mücadelesi neredeyse bilgisayar oyunlarının tarihi kadar eski. Zaman içerisinde her iki taraf da diğerini alt edebilmek amacıyla kendini geliştirdi ve daha gelişmiş yöntemler kullanmaya başladı. Fakat ne yazık ki her zaman yazılım korsanları bir adım önde görünüyordu. Bu yavaş yavaş üreticilerin yöntemlerini sertleştirmelerine ve oyunu satın almış kullanıcıların canını sıkacak seviyeye ulaşmalarına yol açtı.

Üstelik bunu tek söyleyen biz değiliz. Half-Life gibi çok önemli oyunların yapımcısı olan Valve’nin patronu Gabe Newell da aynı görüşte. Yakın zamanda röportaj verdiği bir internet sitesinde, kopya önleme amaçlı kullanılan DRM stratejilerinin çoğunun aptalca olduğunu söyledi. Oyun üreticilerinin asıl yapmaları gereken şeyin oyunlara değer katarak, kendi kullanıcılarını memnun etmek olduğunu söyleyen Newell, var olan DRM stratejilerinin çoğu kez oyuncular için hayal kırıklığı yarattığını ve ürünün değerini düşürdüğüne inandığını söyledi.

Şüphesiz ki Newell bunları özellikle EA’ın Spore ile yaşadığı sıkıntılara gönderme yaparak söylüyor. Nihayet bu konuya biz oyuncuların gözünden bakan bir oyun geliştiricinin ortaya çıkması, dürüst oyuncular için rahatlatıcı bir durum.

Okuyucu Yorumları