Korsan indirmeler, yasal satıştan daha karlı

Korsan film indirmek, korsan avcıları için yasal film indirmekten tam 150 kat daha karlı. Nasıl mı?

Korsan çok karlı çıktı!

Korsan yazılımlar, filmler ve müzikler sanıldığının aksine telif hakkı sahipleri için hiç de zararlı olmayabilir. Özellikle de korsan avcısı şirketler için...

Alman menşeli korsan takipçisi DigiRights Solutions'un araştırmasına göre, korsan paylaşım, iTunes ve benzeri yasal alışveriş sitelerinden 150 kat daha karlı.

TorrentFreak daha önce korsanların telif hakkını elinde tutanlar tarafından nasıl gelir elde etmekte kullanıldığını duyurmuştu. Ancak eğlence endüstrisinin ve anti-korsan hareketlerin buradan ne kadar kazandığına dair güvenilir istatistikler, şimdiye kadar gün yüzüne hiç çıkmamıştı.

DigiRights Solutions'un yayınladığı araştırma, telif hakkı sahiplerinin hali hazırda korsandan milyonlarca dolar kazandığını ortaya koyuyor. Öyle ki bu sektör onlara yasal indirme seçeneklerinden çok daha fazla para kazandırıyor. Sunumda korsanların nasıl otomatik olarak tespit edildiği ve hasarların tazminatı için istek mesajları yollandığı ortaya konuluyor.

DigiProtect ve Logistep, iddialara göre böyle para kazanıyor. Dosya indirenlerden birkaç yüz dolar isteniyor. Örneğin DRS 650 dolar istiyor ve bu paranın yüzde 80'inin kendisi alıyor. Telif hakkı sahibine ödenen pay yüzde 20 oluyor. Anti-korsan girişimler de kazandıkları parayı giderlerine karşılık olarak aldıklarını söylüyorlar.

Kaç kişiden, kişi başı kaç para alıyorlar?

Kaç kişiden, kişi başı kaç para alıyorlar?
Zarfı alanların dörtte biri dolu gönderiyor!

Her yasadışı indirme için 130 dolara denk gelen tazminatlar alınıyor ve bu yasal şarkı indirme şarkı başına alınan 99 sent ile kıyaslanmayacak bir rakam.

Her mektup alan parayı ödemese de DRS ödeme oranının yüzde 25 olduğunu söylüyor. Dava açılmadan, masraf yapılmadan kazanılan bu paraların büyük kısmı kar oluyor. Arada gözdağı vermek için bazı kullanıcılara ödeyemeyecekleri, onları hapse yollayacak rakamlarla dava açılıyor. Oluşturulan korku da bu sistemin çarklarını döndüren itici bir güç oluyor.

İddialara göre DRS her ay 5.000 paylaşımcıdan istekte bulunuyor. Ortalama 1250 kişi, 130'ar dolar ödüyor bu da 162,500 dolarlık bir kazanç demek. Aynı parayı yasal yoldan kazanmak için 162.500'den fazla şarkı satmak gerekiyor. Bu da Almanya'da Gold plak ödülü kazanmak için gereken kazanca eşit.

Almanya ve İngiltere'de aktif olan bu anti-korsan iş modelinin bütün dünyada yaygınlaşması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları