Kullanılmış Lensler, Çevreyi Tehdit Ediyor!

İşi bitince tuvalete atılan kontakts lensler, çevre için ciddi sorun teşkil eden atıklar arasında!

Atık lensler, sorun oluşturuyor!

Yeni bir araştırma tarafından yapılan bir tahmine göre 45 milyon Amerikalı tarafından kontakt lens kullanılıyor ve bu lensler kullanıldıktan sonra genellikle tuvalete atılarak üzerlerine sifon çekiliyor. Arizona Devlet Üniversitesi (ASU) araştırmacıların tarafından düzenlenen konferansta sunulan araştırmaya göre bazen bir günden daha az kullanıldıktan sonra atılan bu lensler, giderek büyüyen bir plastik çöplüğüne katkıda bulunarak çeşitli göl/ nehir/denizden birini kirletiyorlar.

ASU Çevre Sağlığı Mühendisliği için Bio-tasarım Enstitü Merkezi yöneticisi Rolf Haiden'in söylediğine göre neredeyse kullanılmayan bu lenslerin nereye gittiklerini merak ederek yola çıkmışlardı. Görünene göre kullanıcıların yaklaşık %20'si eski lenslerini çöp kutularına atmıyorlardı ve lenslerin tuvalet veya lavabolardan başladıkları yolculuk oldukça ciddi bir problem ile sonuçlanıyordu. Bu lenslerin oldukça sağlam plastikten üretilmiş olmaları da mikroplar ve benzeri karşılaşmalar ile tamamen yıkılmamaları anlamına geliyor. ASU'nun araştırmasına göre artıma tesislerinden geçen lensler daha küçük parçalara ayrılıyorlar ve bu parçalar da kuşların, balıkların ve diğer balıkların vücutlarına ulaşabiliyor.

Benzer bir problem diğer günlük plastiklerde de geçerli. Pipetler ve plastik çatallar da benzer bir şekilde kendilerini deniz ve okyanuslarda buluyorlar ve bu yüzden de Starbucks ve McDonalds gibi küresel firmalar bu malzemelerin kullanımına alternatif çözümler arıyorlar.

ASU araştırmasının önerdiği çözüm ise her zamanki gibi kullanıcıların eğitimi ve yönlendirilmesinden geçiyor. Araştırmacılar, doğru geri dönüşüm ve atık programları ile bu problemin büyük oranda ortadan kaldırılabileceğini ve bu sırada çevrenin de temiz tutulabileceğini belirtiyorlar.

Okuyucu Yorumları