ADATA Legend 710 İnceleme

Yeni bir bilgisayar toplamayı düşünen, sürücüsünü güncellemek isteyen ve laptop’ı için iyi bir SSD disk arayanlar için ADATA Legend 710’u inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • Fiyat/performans
  • Soğutucu ile geliyor
  • Kompakt
  • Fiyat aralığına göre hızlı
  • Yük altında serin çalışıyor
  • TBW değeri düşük (260 TB)

Bugün şu sıralar yeni bir bilgisayar toplamayı düşünen ve sürücüsünü güncellemek isteyenler için güzel disk seçeneklerinden biri olan ADATA’nın Legend 710 modelini yakından tanıyacağız.

Önemli bilgisayar donanım bileşenlerinden NVMe pazarı kelimenin tam anlamıyla tonlarca farklı marka ve modelle dolup taşıyor. Aslında bu gayet iyi bir şey zira düşük kaliteli QLC sürücülerden, her zaman mümkün olan en iyi performansı talep edenler için üst düzey Gen 4 NVMe'lere kadar herkes için bu pazarda bir şeyler var. Özellikle yükselen donanım bileşenlerinin fiyatlarını göz önüne aldığımızda böylece seçenek çoğalıyor ve herkes bütçesine göre bir model bulabiliyor. ADATA Legend 710 da fiyat ayarı ve özellik bakımından ortada bir yerde duruyor; bir güç merkezi değil ama iyi performans sağlayan bir disk olarak kendine gayet iyi bir çizgi buluyor.

ADATA Legend 710, PCIe Gen 3 arayüzüne sahip. Diskin NAND Flash’ı 3D NAND’dan oluşuyor ve içindeki kontrolcüyü de RTS5766DL oluşturuyor. Bu kontrolcü üst düzey değil, ancak performans konusunda bekleneni sunuyor. Diskin 512 GB ve 1 TB kapasite seçenekleri var. Her ikisi de soğutucu bloğuyla birlikte geliyor ki bu oldukça iyi bir şey. Bu sayede sürücünün sıcaklıklarını düşürmek için ayrıca bir soğutma bloğu satın almanız gerekmiyor. Bu arada bu soğutma bloğunu sürücünün üzerine taktıktan sonra çıkartmanın oldukça zor olacağını unutmayın. Bu nedenle yapıştırmadan önce doğru karar verdiğinize emin olun. Biliyorsunuz bazı anakartlarda M.2 slotlarında kendi soğutma blokları ve macunları bulunuyor. Eğer bu diski takacağınız anakart bu şekildeyse bu bloğu hiç uygulamayın.

Kutusu içinde sürücü ve soğutucusuyla birlikte bulunan ADATA Legend 710, 80 mm uzunluğunda boyutuyla normal SATA SSD’lere kıyasla oldukça kompakt görünüyor. Ön yüzünde bellekleri arkasında ise modeli, seri numarası gibi bilgileri içeren etiketleri bulunuyor.

Diski Intel Core i9-11900K işlemcili sistemimizde yer alan ASUS ROG Maximus XIII HERO anakartımıza taktıktan sonra elbette bir dizi test uyguladık. Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi bu disk hız rekorları kırmıyor ancak sağladığı fayda, günlük kullanımı gayet performanslı kılacak ve oyun oynamak için de gayet tercih edilebilecek olmasını sağlıyor.

CrystalDiskMark testinde 2670 MB/s sıralı okuma sonucuna ulaşan disk, sıralı yazma testinden 2079 MB/s sonuç almayı başarıyor.

AS SSD Benchmark testinde de 2455 MB/s sıralı okuma, 1957 MB/s sıralı yazma performansı elde eden diskin gerçek zamanlı dosya kopyalama ve yazma testleri de gayet akıcı sonuçlar elde ediyor. Yazma testinde test ISO dosyamızı 827 MB/s hızla yazdırmayı başaran Legend 710, okuma testinde ise 1.54 GB/s sonuç elde ediyor.

Performansıyla gayet dengeli bulduk. Aynı şekilde bir diskin performansını etkileyen yük altındaki sıcaklıklarıyla da iyi başa çıktığını gördük. Test sırasında CrystalDiskMark yazılımı sürücüyü sadece 57°C'ye kadar ısıtabildi ki bu harika bir sonuç. Eğer aşırı sıcak bir ortamda bulunmuyorsanız ve kasanız veya bu diski takacağınız dizüstü bilgisayar iyi havalanıyorsa bu sürücü size performans konusunda darboğaz yaşatmayacaktır.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda ADATA Legend 710 kendi fiyat aralığında gayet iyi bir ürün olarak yer alıyor. Bu arada elimizdeki 1 TB kapasitesiyle şu an piyasada yok, ancak 512 GB kapasiteli seçeneği 1100 TL fiyatla bulunabiliyor.

Sürücünün en büyük artısı yük altındaki sıcaklık değerleri. Bu nedenle özellikle süper ince dizüstü bilgisayarlar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Dahili olarak soğutma bloğunu sunması da iyi bir bonus oluyor.

Test sonuçları ise Gen 3 sürücüleri için normal olarak karşımıza çıkıyor. Eğer halihazırda SATA diskinizi değiştirmek istiyorsanız sisteminize iyi bir güç katacaktır kanaatindeyiz. Günlük çalışmalar, web dolaşımları, video izleme, oyun oynama gibi koşullarda iyi bir eşlikçi olacaktır.

Eğer uygun fiyatlı bir NVMe disk arayışındaysanız ama aynı zamanda paranızın karşılığını da almak istiyorsanız, ADATA Legend 710 güzel bir seçenek olarak listeye rahatlıkla yazılabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA Legend 710
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
85
Kapasite 1 TB
Form Faktör M.2 SSD
Arayüz PCIe Gen3 x4
NAND Flash 3D NAND
Kontrolör  RTS5766DL
Boyutlar  80 x 22 x 2.15 mm
Ağırlık  9 gr.