Microsoft'tan torrent şakası!

Microsoft'un bedava internet bağlantısını torrent ile sömürenlere "felaket" şakası...

Microsoft'tan torrent şakası!

Microsoft Tech.Ed Avustralya 2009 konferansında karşılaşılan bir sorunun, Microsoft tarafından nasıl çözüldüğü ortaya çıktı.

Konferans alanında BitTorrent ile sunulan kablosuz internet bağlantısını sömüren kullanıcılar, Microsoft'un aldığı önlem ile kendilerini torrent siteleri yerine alakasız bir yerde buldular.

Ağ üzerinde torrent tarafından kullanılan portların değiştirilmesi işe yaramamış. Kullanıcılar da portları değiştirmiş. Microsoft arada bir yavaşlayan bağlantıya kızmış ve sonuçta mühendisler farklı yöntemler denemiş.

Örneğin istemcilerin neredeyse hepsi şifreleme kullandığı için tracker URL'sin engellemek ya da trafiği incelemek işe yaramamış. Sonuçta önleyici bir önlem olarak en iyi torrent trackerlarının listesini ve nodları yerel DNS çözümleyiciye yüklemişler...

Ve işte o manzara!

Ve işte o manzara!
CHIP TV'den 1987 Rick Astley parçası "Never Gonna Give You Up"ı izleyebilirsiniz

Bağlanmaya kalkan kullanıcıların karşısına Rickroll çıkmış. Bu da tıklanan bağlantıyla alakası olmayan kötü bir müzik videosu ve internet kültüründe tanınan bir şaka; haliyle torrent indirmeye kalkan kullanıcılar 1987 Rick Astley parçası "Never Gonna Give You Up" ile karşılaşmışlar.

Microsoft bununla da yetinmeyerek WiFi kullanıcıları arasında en çok aktif port kullananları "yaramazlar" listesine eklemiş. Böylece bu bilgisayarlarda torrent kullanımı tespit edilmiş.

Bunların içerisinde interneti en çok sömürenler kara listeye eklenerek engellenmiş. Engellemede MAC adresleri kullanılmış. Ama kullanıcılar da azimli çıkmış doğrusu; MAC adresini değiştirip geri gelen kullanıcılar, yine port kullanımından tanımlanmış ve yine engellenmiş.

Şimdi 2010 etkinliğinde WiFi bağlantı almak isteyen kullanıcıların MAC adreslerini kaydettirmesi gerekiyor. Bu sayede bantgenişliği düzgün bir şekilde dağıtılacak ve torrent sorunu yaşanmayacak.

Okuyucu Yorumları