Microsoft’tan dijital resim paylaşım platformu

Microsoft, Max kod adıyla piyasaya sunduğu yeni yazılım ile dijital fotoğraf albümü hazırlamayı ve paylaşmayı adeta çocuk oyuncağına dönüştürüyor. Ücretsiz program, WinFX’i kullanan ilk yazılım.

Microsoft’tan dijital resim paylaşım platformu

Program arabiriminde yer alan üç seçenekten biri olan Create and share a list bölümünü kullanarak, yeni fotoğraf albümleri ve slayt gösterileri hazırlayıp bunları aynı sistemi kullanan arkadaşlarınızla kolayca paylaşabiliyorsunuz. İkinci seçenek Other people’s lists seçeneği ise, arkadaşlarınızın size göndermiş olduğu albüm çalışmalarını görüntüleyebilmenizi sağlıyor. My Lists bölümünde ise kendi oluşturduğunuz projelerin bir arşivi tutuluyor ve dilediğiniz zaman neler yaptığınıza göz atabiliyorsunuz.

Microsoft Codename Max ile kolay resim paylaşımı

Yeni bir çalışma yaratmak için Create and share a list seçeneğine tıklıyoruz ve karşımıza albümümüzde yer almasını istediğimiz resimleri seçmemize yarayan ekran geliyor. Bu ekranın sol üst kısmında bulunan Look in düğmesine tıklayarak resimlerinizi topladığınız kaynak klasörü göstermeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra, gösterdiğiniz dizin altında yer alan resimlerin ön izlemeleri ekrana yansıyacaktır. Albüme almak istediğiniz resmin üzerine bir kez tıklayarak sağ kısımda listelenmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak, Create List düğmesine basarak oluşturdu- ğunuz çalışmanızın diğer ayarlarını tanı mlayabileceğiniz ekrana geçebilirsiniz.

Bu bölümde dilerseniz, sürükle bırak yöntemiyle albümünüzdeki resimlerin dizilişini değiştirebilir veya View açılır menüsünü kullanarak albümünüzün görünümü üzerinde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra nasıl göründüğünü test etmeniz içinse Play tuşuna basmanız yeterli. Böylece oluşturmuş olduğunuz albümünüz, slayt gösterisi şeklinde ekranınıza yansıyacaktı r. Microsoft Codename Max yazılımının ana özelliklerinden biri olan Share, yani Paylaşım seçeneği ile çalışmalarınızı diğer kullanıcılarla paylaşabilmek için, oluşturduğunuz albümlerin kayıt yeri olan My Lists bölümüne girin ve göndermek istediğiniz herhangi bir albümün üzerine sağ tıklayıp List options seçeneğine tıklayın. Burada, albümünüzü arkadaşlarınıza göndermeden önce, eğer varsa, yapmak istediğiniz son değişiklikleri çalışmanıza uygulayabilirsiniz.

Paylaşım için Share düğmesine tıklayı n ve karşınıza gelen ekrandaki ilk kutuya, çalışmanızı göndermek istediğiniz kişilerin mail adreslerini aralarına virgül koymak şartıyla yazın. Hemen alt kısımdaki mesaj alanına da, karşı tarafın görmesini istediğiniz iletiyi yazın. Son aşamada Share this list düğmesine tıklayıp, albümünüzü e-posta adresini yazdığınız kullanıcılarla paylaşmış oluyorsunuz. Aynı şekilde diğer kullanıcıların size gönderdiği albümleri de Other people’s lists bölümünden görüntüleyebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta, albümleriniz paylaştığınız arkadaşlarınızın da Microsoft Codename Max yazılımını kullanı yor olmaları gerektiği.

Sonuç olarak, Microsoft, Codename Max ismiyle dijital resim paylaşım işlemini oldukça kolaylaştıran bir yazılım sunuyor kullanıcılarına. Hiç şüphe yok ki, yazılım, önümüzdeki günlerde yayımlanacak yeni sürümleri ile kullanıcılarının karşısına daha gelişmiş özelliklerle donatılmış bir şekilde çıkacak.

GEREKLİ SİSTEM

Yazılımı kullanabilmeniz için minimum sistem gereksinimleri şu şekilde:

- Microsoft Windows XP
- Home veya Professional Edition
- Service Pack 2
- WinFX Runtime Component
- 1.0 GHz işlemci
- 256 MB RAM
- 200 MB boş alan

Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]

Microsoft, geçtiğimiz aylarda, Microsoft Codename Max adında, kullanıcıların dijital fotoğraf albümleri oluşturup bunları birbirleriyle kolayca paylaşabilmelerini sağlayacak ücretsiz bir yazılımı piyasaya sundu. Peki, Microsoft’un kullanıma sunduğu bu yazılımın, diğer dijital albüm oluşturma programları ile arasındaki en önemli fark ne? Bu sorunun cevabı, yazılımın, yakın tarihlerde çıkacak olan işletim sistemi Windows Vista’nın yeni nesil programlama modeli WinFX ile programlanmış olması. Microsoft Codename Max programı ile yapabilecekleriniz sadece, dijital fotoğraf albümleri oluşturmak, sunum hazırlamak ve resim listeleri oluşturmak değil. Aynı zamanda, oluşturduğunuz çalışmaları dilerseniz diğer kullanıcılar ile de kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için, resimlerinizi paylaşacağınız arkadaşlarınızın da Microsoft Codename Max programını kullanmaları gerekiyor, aksi takdirde herhangi bir paylaşım söz konusu olamıyor. Yazılımın, minimum sistem gereksinimleri arasında, sadece İngilizce işletim sistemine kurulması gerektiği de yer alıyor. Yani İngilizce dışında bir dilde işletim sistemi kullanıyorsanız, kurulum, işleminin hemen başında hata vererek devam etmiyor. İngilizce işletim sistemine sahip olmayan kullanıcılar küçük bir Registry hilesi ile bu problemi aşarak yazılımı sorunsuz şekilde bilgisayarlarına kurabilirler. Bunun için;

1- Başlat menüsünden Çalıştır seçeneğine tıklayın ve açılan pencereye “Regedit” yazıp [Enter] tuşuna basarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın.

2- “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Nls\Language” anahtarı altında bulunan “InstallLanguage” kaydının “041F” değerini “0409” olarak değiştirin. Bu işlemler sonucunda, programı hata vermeden problemsiz bir şekilde bilgisayarınıza kurabilir ve daha sonra Kayıt Defteri üzerinde oynama yaptığınız değerleri eski haline getirebilirsiniz. Yazılımı bilgisayarınıza kurmanız için yaklaşık 46 MB boyutundaki WinFX Runtime eklentisini bilgisayarınıza yüklemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Zaten kurulum dosyası bilgisayarınızı tarayarak, bu eklentinin kurulu olup olmadığını analiz ediyor ve şayet kurulu değilse sizi otomatik olarak yönlendirerek bilgisayarınıza öncelikle WinFX Runtime paketini kurmanızı sağlıyor.

Microsoft’un yeni ürünü kullanım bakımından oldukça renkli

Microsoft Codename Max programının görsel yönden oldukça şık tasarlanmış kullanıcı arayüzü, renkli ve yumuşak hatlı düğmelerin yanı sıra saydam renklerden oluşuyor. Bu renkli arabirim, bize Microsoft’un hazırlanma aşamasında olan yeni nesil işletim sistemlerinde kullanacağı arayüz standardı hakkında az da olsa ipucu vererek, kafamızda daha belirgin düşüncelerin oluşmasını da sağlıyor. Programı kullanmaya başlamak için ilkin sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Eğer eposta adresiniz varsa, sisteme kayıt olmak için üst kısımda bulunan Sign In seçeneğine tıklayıp, e-posta adresinizi ve şifrenizi yazarak onaylamanız gerekiyor. Bu işlemin ardından sistem size bir etkinleştirme e-postası gönderiyor ve siz bu iletide yer alan bağlantıya tıklayarak hesabınızı etkin duruma getiriyorsunuz. Herhangi bir e-posta adresine sahip olmayan kullanıcılar, aynı ekranda bulunan Register seçeneğini kullanarak, kendilerine Microsoft tabanlı bir e-posta servis sağlayıcısından hesap açtırabilirler.

Okuyucu Yorumları