Microsoft'un yeni raporu, gözlerin bir kez daha Çin'e çevrilmesine yol açtı

Microsoft'un yeni raporuna göre Çin'e bağlı kötü niyetli aktörler, ABD seçmenlerini etkilemek için yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri kullanıyor.

Microsoft'un yeni raporu, dikkatleri bir kez daha Çin'e çevirdi

2024 ABD Başkanlık seçimi için düzenlenecek ön seçimlere yalnızca birkaç ay kala Microsoft’un yakın tarihli bir raporu, Çin’e bağlı kuruluşların yerel sosyal medya ağları aracılığıyla ABD seçmenlerini etkilemek için önemli konular hakkında dezenformasyon yaymaya çalıştığını belirtiyor.

Bir blog gönderisinde şirket, Microsoft Tehdit Analiz Merkezi’nden (MTAC) yeni bir rapor duyurdu. PDF formatındaki rapor, MTAC'ın dünyanın farklı bölgelerindeki çeşitli grupların mevcut siber tehditlerini inceleyeceği devam eden serisinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Bu haftanın raporu, Çin dahil doğu Asya merkezli tehditleri ele alıyor.

Microsoft’un raporda belirttiğine göre “yaklaşık olarak Mart 2023’ten bu yana, Batı sosyal medyasındaki bazı şüpheli Çin IO varlıkları, görsel içerik oluşturmak için üretken yapay zekadan (AI) yararlanmaya başladı. Bu nispeten yüksek kaliteli görsel içerik, gerçek sosyal medya kullanıcılarının daha yüksek düzeyde katılımını sağladı. Bu görseller, yayılma destekli görsel oluşturmanın işaretlerini taşıyor ve önceki kampanyalardaki garip görsel içeriklerden daha dikkat çekici.

Microsoft’un bu rapordaki blog yazısı, Çin’in yapay zeka tarafından oluşturulan bu üretken sosyal medya görsellerini gelecekte de geliştirmeye ve iyileştirmeye devam etmesini beklediğini ancak şu anda “bunu geniş ölçekte nasıl ve ne zaman dağıtacağının” bilinmediğini de belirtiyor.

Microsoft, bu yaz mevsiminin başlarında Storm-0558 olarak bilinen Çin bağlantılı bir hacker grubunun ABD ve Avrupa hükümetinin e-posta hesaplarına erişmeyi başardığını açıklamıştı. Ayrıca kısa süre önce şirket, güvenlik yöntemlerindeki birden fazla kusur nedeniyle grubun bu hesaplara erişim sağlamak için bir MSA anahtarı alabildiğini açıkladı. Şirket, bu güvenlik açıklarını kapatmak için önlemler aldığını söylüyor.

Microsoft, Ağustos ayında Flax Typhoon adlı Çin merkezli başka bir tehdit aktörü grubu hakkında bir uyarı yayınlamıştı. Şirket, bu hacker grubunun 2021’den bu yana Tayvan’ı hedef alan casusluk kampanyaları yürüttüğünü söylüyor.