MP3 indiren gencin dev cezasına dev indirim

MP3 indirdiği için tam 675 bin dolar ceza alan adama iyi haber geldi; ama yeterince iyi değil...

İyi habere bile sevinemedi!

Hatırlayacağınız gibi öğrenci olan Joel Tenenbaum adlı bir genç internet üzerinden MP3 indirdiği için çıkartıldığı mahkemede toplam 675 bin dolar ceza ödemeye çarptırılmıştı. Henüz sadece 25 yaşında olan Tenenbaum rüyasında bile göremeyeceği bu parayı ödeyemeyeceği için önünde iki seçenek bulunuyordu.

Genç öğrenci ikinci seçeneği seçti ve mahkemenin bu çok ağır cezayı gözden geçirmesini istedi. Dileği yerine getirildi ve mahkeme para cezasını tekrar ele aldı ve beklemeyen şekilde cezada çok ciddi bir indirime gitti.

İndirim gerçekten büyük oldu ama...

İndirim gerçekten büyük oldu ama...

Cezası 657.000 dolardan, 67.500 dolara inen Tenenbaum'un sevindiğini düşünüyorsanız ise yanılıyorsunuz çünkü bu rakam onun için hala ulaşılması imkansız bir miktar. Tenenbaum basına verdiği demeçte indirilmiş ceza miktarını ödemesinin de bir önceki ceza gibi imkansız olduğunu söyledi. Kararı veren hakim ise cezanın hala ağır olduğunu kabul ediyor ama internet üzerinde yasa dışı yöntemlerle telif hakları korunan eserleri paylaşan diğer gençlere örnek olması için daha fazla indirimin uygun olmadığını düşünüyor.

Tenenbaum'un cezası yarım milyon doların üzerindeyken, 100 bin doların altına inmesi çok iyi ama görünüşe göre bir yolunu bulup cezayı ödemesi gerekiyor çünkü ufukta en azından şimdilik başka bir ceza indirimi görünmüyor.

Okuyucu Yorumları