Myanmar sorunu Facebook'u karıştırdı

Facebook üzerinde engellenen görüntüler, yeni bir tartışmaya yol açtı!

Myanmar sorunu Facebook'u karıştırdı

Facebook, şu anda Myanmar'da gerçekleşen etnik saldırı ile ilgili bilgileri sansürlemekle suçlanıyor. The Guardian'ın söylediğine göre sosyal ağ Arakan Rohingya Salvation Army'den (Kurtuluş Ordusu – ARSA) gelen veya bunu destekleyen yayınları kara listeye almış durumda. Eleştirmenler, bu davranışın sitenin hükümeti ve dolayısıyla yapılanları desteklediği algısı oluşturduğunu söylüyor.

Firma, Facebook sayfasında bir ekran görüntüsü yayınlayan ARSA'dan resmi Zaw Htay aracılığıyla yapılan yayımları kara listeye aldığını doğrulamış durumda. Yapılan açıklama ise "tehlikeli organizasyonların hizmetlerimizi kullanmasına izin verilmiyor ve aynı zamanda bu tür grupları destekleyen veya öven içerikleri kaldırıyoruz" şeklinde. Aynı zamanda sitenin Rohingya Müslümanlarının işkence ve öldürülme görüntü ve videolarını da baskı altında tuttuğu düşünülüyor.

Myanmar'daki Rohingya Müslümanları, çoğunlukla Budist olan ülkede bir azınlık olarak kabul ediliyorlar. Bu kişilere karşı zulüm yapıldığı söylenmekteydi ve buna karşılık Rohingya milisleri Ağustos ayının sonlarında polis noktalarına saldırarak 12 kişiyi öldürmüştü. Buna karşılık olarak da Myanmar hükümeti, BM İnsanlık Hakları Yüksek Komisyonu'ndan Zeid Ra'ad Al Hussein'in de "açık bir şekilde dengesiz" olarak tanımladığı şiddetli bir karşılık programına başlamıştı. Şu anda 300.000'den fazla Rohingyalı, köylerinin yakılmasının ardından evlerinden kaçmış durumdalar Kaçan sivillere ise ayrım yapılmaksızın ateş açıldığı söyleniyor. Al Hussein, Myanmar'ın davranışını "etnik soykırımın açık bir örneği" olarak tanımlıyor.

Facebook, yaptığı açıklamada şiddet içeren görüntüleri "farkındalık yaratmaktansa" yalnızca "şiddeti desteklemeyi amaçladığı için" kaldırdığını söylüyor. Firma, yayınlanan içeriklerin dikkatli bir şekilde incelenerek bu kararın alındığını söylerken, ARSA'nın tehlikeli bir organizasyon olarak belirlenmesinde Myanmar hükümetinin hiçbir rolü olmadığının altını çiziyor.

Facebook'un politik ve kültürel hassasiyetlere dokunan görsel içerikler için bir yuva olmama isteğindeki denge çabası sıklıkla karşımıza çıkıyor. Site, 2016 yılında da Pulitzer Ödülü kazanan askerlerden kaçan çıplak bir çocuğu gösteren Vietnam savaşı fotoğrafını engellediği gerekçesiyle bol miktarda eleştiri almıştı. Görüntü, sitenin reşit olmayan çıplaklık üzerine kurallarını çiğnemekteydi ancak site, aldığı uluslararası tepkinin ardından fotoğrafı kabul etmek zorunda kalmıştı. O sırada site, kurallarının gelişmekte olduğunu ve hataların yapılacağını, ancak gelişimin devam edeceğini söylemişti.

Facebook, bir güce sahip olduğu fikrini sıklıkla reddediyor olsa da, sorunların hızla ve kaçınılmaz bir şekilde karşısına çıktığı kesin.

Okuyucu Yorumları