NASA Trump'ın isteğine cevap verdi...

NASA, Trump'ın ticarileşme isteğine cevap verdi...

Trump'ın isteğine NASA'dan cevap geldi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018 için önerdiği bütçe ayarlamalarında EPA ve Enerji Bakanlığı için pek çok kesinti gözüküyor ancak NASA'nın bütçesi sadece yüzde bir azalmakta. Görünene göre Trump'ın NASA'yı potansiyel bir gelir kaynağına dönüştürmeye ve Ay üzerinde maden kurmaya yönelik planları var. Bu bilgi, Motherboard'un bir bilgi özgürlüğü yasası isteği ile elde ettiği belgelerden geliyor. Bu belgelere göre Trump'ın ajans değerlendirme ekibi (ART) NASA'dan NASA teknoloji gelişiminin endüstri içerisinde nasıl kullanılabileceğine dair veri ve örnekler istedi.

Cevap olarak ise NASA, teknolojilerinin gelişmesi ile beraber endüstriye iletildiğini ve pek çok farklı program ile ticarileştirildiğini söylüyor. Ayrıca ajans, kâr amaçlı uzay keşfi konusunda istekli olduğunu da söylemiş durumda ve hatta NASA; özellikle alçak Dünya yörüngesinde geçtiğimiz yıllarda pek çok ticari uzay firması ile beraber çalışmış durumda.

Ajansın yazdığına göre NASA'nın görüşü, alçak Dünya yörüngesi ticari aktiviteler için bir merkez haline gelirken, NASA'nın da uzay keşfine devam ettiği bir geleceği içeriyor.

Benzer bir şekilde Trump'ın ART ekibi NASA'ya Ay'dan ne gibi kaynakların çıkartılabileceğini sordu. NASA ise Ay'ın güney kutup bölgesinden bir örnek almanın "yüksek bir bilimsel öncelik" olduğunu söyledi. Ay'ın bu bölgesinin su, hidrojen ve göreceli olarak kolay bir şekilde elde edilebilecek metana sahip olduğuna inanılıyor. NASA, bu kaynakları "uzun süreçte kritik kaynaklar" olarak adlandırmakta ve bu kaynaklar, gelecekte Ay'a ve potansiyel olarak daha ilerisine gidecek olan insanlar için oldukça önemli olabilir.

Ancak bütün bu planlarda yer alan önemli bir açık, ABD ve 104 diğer ülke tarafından imzalanan Dış Uzay Anlaşması. Anlaşma, Ay ve diğer gezegenler dahil olmak üzere uzay keşfi ve kullanımının bilimsel veya ekonomik gelişmişliğe bakılmadan bütün ülkelerin faydasına olması gerektiğini açık bir şekilde belirtiyor. Eğer Trump ABD'nin Ay'dan değerli kaynaklar elde etmek istiyorsa, öğrendiklerini anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler ile paylaşmak zorunda kalacak gibi gözüküyor.

Motherboard tarafından yayınlanan 94 sayfalık cevap yazısı İngilizce olarak burada okunabiliyor. Motherboard'un dikkat çektiği ve pek çok kez tekrar edilen bir durum ise, NASA'nın ticarileşme görüşmelerine açık olmasına rağmen, araştırmalarının temel olarak bilim için olduğunu açık bir şekilde belirtmesi.

Okuyucu Yorumları