NEC SpectraView Monitörler Türkiye’de

Japon elektronik devi NEC tarafından renk profesyonelleri için geliştirilen SpectraView modeli monitörler Index Bilgisayar tarafından Türkiye’ye getiriliyor. İşbirliğinin duyurusu ve yeni monitörlerin tanıtımı, 8 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikle yapıldı.

NEC SpectraView Monitörler Türkiye’de

NEC’in Pazarlama Operasyonları Müdürü Michael Bailly ve Güneydoğu Avrupa Satış Müdürü Georg Roussos’un birer sunum yaptığı Divan City’deki etkinlikte yeni monitörlerin özellikleri ve benzerlerinden ayrılan yönleri anlatıldı; ürünle ilgili kısa bir teknik eğitim oturumu düzenlendi.

Renk Yönetimi İçin İdeal

Türkiye pazarına sunulan NEC SpectraView LCD serisi, özellikle renk yönetimi pazarı için geliştirildi. Başka bir deyişle, profesyonel fotoğrafçılık, görüntü işleme ve ön baskı gibi alanlarda çalışan üst uç kullanıcıların taleplerine yönelik olarak tasarlandı. Bu yüzden, daha önce bu alanlarda kullanılan CRT monitörlerine ciddi bir alternatif oluşturuyor. Donanımı kalibre edilebilen 19 inçlik ve 21,3 inçlik üst uç LCD’ler, online ortamda dizgi düzeltme işleri için kullanılıyor. Başka bir deyişle, renkli yazıcıdan örnek baskı almanın getirdiği zaman ve maliyet sorunlarını ortadan kaldırarak renk doğruluğunu kontrol etme imkanı veriyor. Yeni LCD monitörler, ön baskının yanı sıra dijital fotoğrafçılık ve video işleme için de kullanılabiliyor.


İki Top Model

NEC SpectraView, iki modelle Türkiye’ye geldi. NEC SpectraView 1980 ve NEC SpectraView 2180, özellikle parlak renk kaliteleriyle dikkat çekiyor. NEC SpectraView monitörlerin renk yelpazesi, basılabilir renkli alanın önemli bir bölümünü kapsıyor ve kritik cyan alanın mükemmel bir şekilde yeniden üretilmesini sağlıyor. Monitörlerde, IPS panellerinin en yeni nesli kullanılıyor. Bu paneller, 10:1 kontrast oranıyla, 176 derecelik yatay ve dikey görüntü açısı sağlıyor. Donanım renk kalibrasyonu için optimum ön koşullar, maksimum 250 cd/m2’lik ışık yoğunluğu ve 500:1 kontras oranı ile karşılanabiliyor. Dolayısıyla, 170 cd/m2’lik kalibre ışık yoğunluğu için yeterli rezerv bulunuyor. Bu monitörler, 20 ve 25 milisaniyelik hızlı yanıt süreleriyle, video animasyon alanında çalışan profesyonel kullanıcılar için ideal birer seçenek sunuyor.

Kalibrasyon Yazılımı İçinde

Renkli ekran, SpectraView Profiler kalibrasyon ve profilleme yazılımıyla, doğrudan monitör donanımı içinde düzeltilebiliyor. SpectraView Profiler, donanımda kalibre edilmek üzere parlaklık, beyaz nokta ve parlaklık eğrisinin yanı sıra renk profilleri yaratma olanağı da sağlıyor. Yazılım, Apple OS X (V10.2’den), Windows 2000 ve Windows XP işletim sistemlerini destekliyor. SpectraView Profiler yazılımı, bir fotoğraf sensörü ya da mevcut bir renkölçer ve spektral fotometre sensörleri ile kullanılabiliyor. Renk kalibrasyonu sürecinde, monitörde 10 bit’lik arama tabloları yazılıyor. Bu da bir grafik kartındaki tablonun geleneksel yazılım kalibrasyonu ile karşılaştırıldığında, renk derecelemeyi ciddi ölçüde iyileştiriyor. Her renk için sunulan 1024 ton değeri, daha doğru bir dereceleme sağlıyor; en ince ton adımlarının ve gri geçişlerinin, son derece yumuşak bir biçimde ve ince çizgilerden arınmış olarak gösterilmesini mümkün kılıyor. SpectraView Profiler, genel gama kalibrasyonuna ek olarak Lstar (L*) kalibrasyon, yaratılan profil ve seri sıkıştırmanın doğrudan onaylanması gibi başka özellikler de sunuyor. SpectraView Profiler kalibrasyon yazılımı, 4 dilde kullanılabiliyor.

Kullanıcı Odaklı Özellikler

NEC SpectraView 1980 ve NEC SpectraView 2180 modelleri, kullanıcı odaklı ek özellikler içeriyor. Örneğin, çokekranlı uygulamalar için dar yüzeyler, kalibrasyonun ardından parlaklık ve kontrastta kazara değişiklik yapılmasını önlemek için ekran menülerinden ulaşılan klavye kilidi ve sorunsuz kalibrasyon yapmak için “kayar örtülü”, parlaklığı önleyici bir başlık gibi avantajlar sunuyor.

Bütün NEC SpectraView 1980 ve NEC SpectraView 2180 monitörler, bireysel ölçüm raporu içeriyor. Bu da kullanıcılara, satın aldıkları birimin renk homojenliği özellikleri hakkında bilgi veriyor.

NEC SpectraView Profiler yazılımıyla birlikte sunulan NEC SpectraView 1980 ve NEC SpectraView 2180 monitörler, arka plan aydınlatma dahil, 3 yıllık garantiye sahip bulunuyor.

Okuyucu Yorumları