Nikon durdu durdu patladı

Rekabet kızışıyor: Nikon D200 ikinci yılında yerini halefi oldukça iddialı gelen D300'e bırakıyor.

Nikon'dan D300!

Nikon ile Canon arasındaki rekabet yine kızışıyor.Nikon profesyonel SLR makineler serisini yeni duyurduğu D300 modeliyle bir üst seviyeye taşıyor. DX biçimindeki Nikon D300 modeli, pek tabii ki Nikon'un o iddialı kasa yapısı ve içinde barındırdığı çok işlevlilik seçenekleriyle kullanıcıları adeta büyüleyecek. 1 Kasım 2005'te duyurulan D200 kullanıcılarla buluştuğu vakit beklenenin ötesinde beğeni toplamıştı. İki yıl sonra Canon'un 40D modelini tanıtmasından tam iki gün sonra duyurulan D300 ise vaat ettiği görüntü kalitesi ve hızla yine zirveyi hedefliyor. Daha şimdiden D300, birlikte tanıtıldığı D3 modelinin kompaktı olarak nitelendirilmiş durumda; bu bile iddiasını göstermek için yeterli.

Algılayıcı

Algılayıcı

AlgılayıcıYeni SLR'ın görünen ilk belirgin farkı D200'deki 10 megapiksellik efektif piksel sayısının 12,3 megapiksele yükseltilmiş olması. Ayrıca Şubat 2002'de piyasaya sunulan D100 modelindeki 6 megapiksel değeri tam iki katına çıkmış oluyor yeni modelle. Dolayısıyla ürün 4.288 X 2.848'lik çözünürlüğü 3:2 oranında destekliyor; hem baskı hem de monitörde detay arayanlar için çözünürlük oldukça yüksek. Diğer önemli değişiklik ise kimi kullanıcıların kumlanma (noise) nedeniyle şikâyet etmesine neden oldukları CCD sensörden vazgeçilip DX biçimindeki CMOS sensöre geçilmiş olması. Belirtmeden geçmeyelim, D300 full frame özellikli değil, zaten D3 ile aralarındaki en büyük fark bu. Nikon'un yeni gözdesinin algılayıcısı, 1.5 fokal çarpan değerine sahip. Otomatik netleme özellikli algılayıcı tam 51 netleme noktası barındırıyor. Bu değerlere ulaşılmasını sağlayan ise Nikon'un yeni Multi-Cam 3500DX otomatik netleme modülü. D300'ün otomatik netleme sistemi kullanıcıların 9, 21 ya da 51 noktadan netleme yapabilmelerini sağlıyor.

İşlemci

İşlemci

İşlemci14 bitlik analog dijital çevirici kullanan D300, Nikon'un Expeed imaj işlemcisine sahip. Söz konusu işlemci gerçek zamanlı olarak lensten kaynaklı renk saçaklanmalarını (chromatic aberration; renklerin dalga boylarındaki farklılık nedeniyle lensin her renge eşit odaklanamamasından kaynaklanan bir bozulma) düzeltme özelliği var. Böylelikle cihaz renk netleme özelliğine de sahip oluyor. Ayrıca bu işlemci Active D-lightning özelliği sayesinde gölge ve parlak tonlar arasında sınır değerlerin oluşmasını sağlayarak fotoğrafın tümünde doğru kontrast değerlerine ve yüksek keskinliğe ulaşılmasını sağlıyor. Bunu da kullandığı bir filtre sayesinde imaj üzerinde tespit ettiği karanlık noktaların tonlarını açarak sağlıyor. Pek tabii Expeed imaj işlemcisi 12 milyon piksellik bir imaj verisinin işlenme ve hafıza kartına aktarılmasındaki hızdan da sorumlu. Zira Nikon D300, JPEG biçiminde saniyede 6 kare hızında 100 kare çekim hızına ulaşabiliyor. Tabii ek batarya veya adaptör yardımıyla kare hızını 8 megapiksele yükseltebilirsiniz. Ayrıca 0.13 saniyede açılan makine, çekim anından imajın kaydedilmesine kadarki süreyi 45 milisaniyede kat ediyor.

ISO 200-3200 ışık duyarlılığı değerleriyle gelen cihaz, boost özelliğiyle ISO 100-6400 değerlerine ulaşabiliyor. D300, Bulb modunun yanı sıra (enstantane zamanının belirlenmesini size bırakan mod) 30-1/8000 enstantane değerlerine sahip. Ayrıca ½ ya da 1/3 EV adımında -5, +5 pozlama telafisi yapabiliyorsunuz. İsteğe bağlı olarak uzaktan kumanda aracılığıyla da hassas çekimler yapmanız mümkün; tabii 2-20 saniye aralığındaki otomatik zamanlayıcıyı kullanmayacaksanız. Compact Flash I ve II hafıza kartlarıyla çektiğiniz kareleri güvenle saklayabilirsiniz. RAW, TIFF ve JPEG biçimlerinde çekim yapan cihaz Nikon EN-EL3e lityum iyon batarya kullanıyor. Bataryayla birlikte ise kasanın ağırlığı 925 g'a çıkıyor.

Kasa ve LCD ekran

Kasa ve LCD ekran

Kasa ve LCD ekranBir fotoğrafçı için makinenin gövdesinin yeri ayrıdır. Hele ki söz konusu Nikon olduğunda. Oldukça yüksek zorluk seviyesindeki testlerden başarıyla geçen magnezyum alaşımlı gövde (testlere bir örnek olarak 150 bin kez deklanşöre basıldığı halde cihazın sorun çıkartmadığını gösterebiliriz), her tür atmosfer koşulunda fotoğraf çekmenize yardımcı olacak sağlamlıkta. 147 x 114 x 74 mm ebatlarındaki Nikon D300'ün gövdesi, toz ve su etkilerine karşı özellikle sağlamlaştırılmış bir yapıya sahip. Ağırlığı ise D200'den 5 g daha azalarak 825 g'ma ulaşmış. Tüm bunlar Nikon'un kendine özgü estetiğiyle birleştiğinde, özellikle spor ve haber fotoğrafçılarını meraklılarını cezp etme bakımından D300'ün güçlük yaşanmayacağı ortada.


Kasa ve LCD ekranCanlı LCD
Evet yanlış duymadınız. Artık SLR makinelerin kompakt modellere karşı hiçbir eksik yanı kalmayacak… Şaka bir yana D300 922.000 piksel barındıran 3 inçlik LCD'sinden fotoğraf çekmenize olanak tanıyor. Çünkü cihazın LCD monitöründen canlı ön izleme yapılabiliyor. Ayakta ve tripod ile yapılan çekimlerde kullanılmak üzere iki farklı ön izleme seçeneğine sahip ürün, canlı ön izleme sırasında otomatik netleme yapabilme özelliğine de sahip. Belki de SLR makinelerin en ayırt edici özelliğine indirilmiş en büyük darbe bu. Kim bilir yakında video çekimleri yapan SLR'lar bile görmeye başlayabiliriz ne dersiniz? Çünkü D300'deki HDMI video çıkışı bunun bir göstergesi olarak algılanabilir. Ayrıca yüksek çözünürlük değeri ve kalitesi, LCD'nin 170 derecelik açıdan net bir şekilde izlenebilmesine olanak tanıyor, değişen ışık koşullarına göre LCD'nin parlaklık değeri de otomatik olarak değişiyor.

Sonuç: Rekabet kızışıyor

Sonuç: Rekabet kızışıyor

Nikon yeni modeliyle piyasaya hayli iddialı geliyor. Tahminimiz D200'ün duyurulduğu 1 Kasım tarihinde piyasaya sürüleceği. Selefinin başarısı nedeniyle de Türkiye'ye de en fazla bir iki hafta içerisinde olacaktır. Beklenen yurt dışı fiyatı 2.000 doların altında olduğundan, D200'ün şu anki fiyatını baskı altına alacağı yönünde. Size tavsiyemiz eğer bu fiyat aralığında yarı profesyonel bir SLR düşünüyorsanız Kasım ayını beklemeniz yönünde.

Berk Ergin
CHIP Online

Okuyucu Yorumları