Opera'da pek bilinmeyen bir "açık"

Opera'nın az bilinen bir özelliği, kullanıcıları yasaklardan kurtaracak böyle bir bir işlev sunuyor!

Opera'da bilinmeyen "açık"

Opera'nın yaygın olmadığı bilinen bir gerçek. Dünyadaki web trafiğinin sadece yüzde 2'sinin bu tarayıcı üzerinden gerçekleştiği tahmin ediliyor. Ancak pek çok kullanıcı, Opera ile standart olarak gelen bir sürü işlevden habersiz. 2006 yılında tarayıcı tam BitTorrent desteği vermeye başladı. Yani isterseniz torrent dosyalarını indirmek için Opera fazlasıyla yeterli.

Opera'nın bir başka ilginç işlevi ise Opera Turbo.

Turbo'nun esin kaynağı, Opera'nın mobil cihazlarda kullanılan Mini web tarayıcısı. Opera Mini, zayıf bir internet bağlantısı ile hızlı gezinebilmeniz için verileri sıkıştırıyor. Turbo ise bu özelliği masaüstüne getiriyor. Çalıştırdığınızda sıkıştırma devreye giriyor ve trafik Opera'nın kendi sunucularına yönlendiriliyor. Resim kalitesine çok aldırmıyorsanız büyük hız kazanmanız mümkün.

Turbo'nun bu benzersiz yapısı, planlanmayan bazı sonuçlar da doğuruyor. Bilindiği gibi bazı ülkeler Pirate Bay'e erişimi engellemeye çalışıyor. Opera'nın Turbo'su işte tam bu noktada devreye giriyor. Turbo ile Opera'nın sunucularına yönlendirildiğiniz için bütün filtrelerin etrafından dolanmış oluyorsunuz.

Bu açığın ne kadar yaşayacağını bilemiyoruz. Muhtemelen bilenlerin sayısı artınca Opera konu ile ilgilenmek zorunda kalacaktır.

Okuyucu Yorumları