ÖZEL: iPhone'da dördüncü perde açıldı!

"iPhone'da yok" dediğiniz birçok özellik artık var! İşte birkaç saat önce ortaya çıkan iPhone OS 4.0

ÖZEL: iPhone'da 4. perde!

Apple, popüler cep telefonu iPhone için yeni işletim sistemi sürümü olan iPhone OS 4'ü bu gece gözler önüne serdi.

Bu işletim sistemi iPhone, iPod Touch ve iPad'de kullanılıyor. Hem kullanıcılara, hem de geliştiricilere zengin özellikler sunacak olan bu işletim sistemi, yaz aylarında kullanıcılarla buluşacak.

iPad için çıkış tarihi, iPhone ve iPod Touch'tan yaklaşık 3 ay sonra gerçekleşecek.

Ekran görüntüsünden de görebileceğiniz üzere artık iPhone'da multitasking olacak! Ama yeni özellikler bununla bitmiyor, yeni başlıyor...

Sadece ve sadece...

Sadece ve sadece...
iPhone 3G'de olmuyor, 3GS gerekiyor

Apple multitasking'i pil ömrünü kısaltmadan ve telefonu yavaşlatmadan kullanmak için bir çare bulduğunu açıkladı.

Artık Home tuşuna çift dokunulduğunda ortaya çalışan uygulamalar arasında seçim yapma penceresi çıkacak. Bunun teknik olarak gerçek bir multitasking olmadığı, ancak kullanıcıların pek çok uygulamayı arkaplanda çalıştırmasına izin verdiği aktarılıyor. Bu konuda detayların netleşmesini bekliyoruz.

Ne yazık ki iPhone 3GS dışındaki iPhone sahipleri, multitasking'li yeni işletim sistemini kullanamayacak. Steve Jobs, eski modellerin donanım olarak buna müsade etmediğini açıkladı. Yani yeni iPhone OS 4'e, yeni bir iPhone modeli çıkmadan geçmek isteyenlerin iPhone 3GS alması gerekecek.

App'ler, müzik ve dahası!

App'ler, müzik ve dahası!
Artık klasörler var

Yeni işletim sisteminde gelen özellikler arasında iPad'de olduğu gibi bir Bluetooth klavye desteği dikkat çekiyor. Yine iPad'deki gibi bir yazım kontrolü eklenmiş.

Jailbreak yapanların favorileri de Apple tarafından görülmüş olsa gerek ki, artık arkaplana duvar kağıdı koymak mümkün.

Video çekim yetenekleri 5x dijital zoom ile geliştirilen iPhone'da kayıt esnasında dokunarak odaklanmak mümkün.

Ayrıca çalma listeleri oluşturmak, bunları düzenlemek ve uygulamalar için klasör desteği var. App klasörleri oluşturarak, uygulamaları bir araya toplamak ve bunu Dock'a yerleştirmek mümkün.

Daha fazla özellik! Ve iAd

Daha fazla özellik! Ve iAd
Geliştiricilere yeni imkanlar sunuldu

Yeni özellikler arasında gelişmiş e-posta kutusu da yer alıyor. Birden fazla e-posta hesabını tek bir yerden yönetebilmek mümkün.

iPad ile iPhone arasında kitap senkronizasyonu da dikkat çeken bir özellik. Okuduğunuz kitaba, kaldığınız yerden cep telefonunda devam edebiliyorsunuz.

Windows Phone 7'den etkilenen bir özellik ise Game Center oluyor. Xbox Live'daki gibi başarılari skorlar ve karşılaşmalar mümkün. Bu özellik yılın ilerleyen dönemlerinde kullanıma girecek.

Geliştiriciler için ise 1500 yeni API var. Kamera gibi eskiden erişilemeyen donanım ve yazılım özellikleri, geliştiricilerin kullanımına açılıyor.

Ve çok önemli bir imkan, iAd var! iAd ile ücretsiz uygulamalara reklamlar eklenecek ve Apple geliştiricilerle gelirleri yüzde 60'a yüzde 40 bölüşecek.

Engadget'ın iPhone OS 4.0 tanıtımından derlediği çok özel kareler için tıklayın...

Okuyucu Yorumları