PC'niz video canavarı olsun!

Yeni formatlar, yüksek çözünürlük... Peki ama PC'mizi nasıl bir video canavarına dönüştürürüz?

PC'niz video canavarı olsun!

Her bilgisayar video çalıştırabilir ama bu iş pratikte böyle değildir. Özellikle eski bilgisayarlar yeni formatlarda, yüksek kaliteli videolarda takılabilir. Bir Blu-Ray film izlemek, DVD film izlemekten daha fazla güç ister.

Akıcı video görüntülemeyi garantilemek için hem donanımınızı, hem yazılımınızı değerlendirmeniz gerekir. Sağlam bir işlemci, ekran kartı ve bellek, düzgün bir tecrübe için gereklidir.

Ekran kartınızın özelliklerini keşfetmek için GPU-Z'yi kullanabilirsiniz. Düzgün video izleyebilmek için ATI Radeon 3000, Nvidia Geforce 8000 serisi ve üstü ekran kartları ya da Intel entegre grafik çözümleri arasında GMA X3000, X3100, X3500, X4500 veya HD gereklidir.

İşlemci gereksinimleri

İşlemci gereksinimleri
İşlemci de önemlidir

Elbette ekran kartından yararlanmak için, kullandığınız medya oynatıcının donanımdan yararlanabilen bir oynatıcı olması gerekiyor. Yoksa bütün iş işlemciye biner.

İşlemciniz ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için CPU-Z uygulamasından yararlanabilirsiniz. GPU Acceleration destekleyen video oynatıcılarda bile işlemciye iş düşmektedir.

Çift çekirdek AMD Athlon ya da Athlon II, AMD Phenom ya da Phemon II, Intel Pentium Dual Core, Intel Core/Core 2 Dual ya da Quad Core, Intel Core i3/i5/i7 Dual ya da Quad Core işlemciye sahip olmanız tavsiye edilir.

Medya oynatıcılar ve Codecler

Medya oynatıcılar ve Codecler
VLC hem güçlü hem çok format desteklidir

Donanımınızın durumuna baktıktan sonra sıra yazılımda. Ekran kartınızın sürücülerini en son sürüme güncellemelisiniz. Bu sayede donanım hızlandırma özelliğine sahip uygulamalardan gerektiği gibi yararlanabilirsiniz.

Windows Media Player, VLC Media Player ve Media Player Classic oldukça popüler seçenekler ve hepsi GPU hızlandırma destekliyor. Adobe Flash da bu desteğe kavuştu. Elbette oynatının da en son sürüm olmasına dikkat etmenizde fayda var.

En sık kullanılan formatlar x.264, H.264, VC-1 ve MPEG-2'dir. En çok takılma yaşatan format ise Apple QuickTime'dır.

Bütün bunları gözden geçirerek sorun yaşıyorsanız sebebini keşfedebilir ve gidererek hızlı, akıcı bir video seyir keyfine kavuşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları