Plüton'da güneş işte böyle batıyor...

Yeni ufuklar uzay aracı, Plüton'da günbatımı fotoğrafı çekti...

Plüton'da güneş böyle batıyor

Birkaç ay önce NASA'nın New Horizons uzay aracı, cüce gezegen Plüton'un yakınından geçerken, bol miktarda fotoğraf çekti ve şimdi bu fotoğrafları ardı ardına Dünya'ya gönderiyor. Gönderilen fotoğrafların arasında bir kısmı sadece bilimsel veriler sunmakla kalmayarak, nefes kesici güzelliklerin görünmesine olanak tanıyor. Buzlu gezegenin yaklaşık olarak 18.000 kilometre uzağından, güneş batarken çekilen bu fotoğraf, bu iki etkeni bir araya getirmeyi başarıyor.

Bu fotoğrafta Norgay Montes ve Hillary Montes olarak adlandırılan iki buz dağı serisi görünmekte. Plüton'un yüzeyinden 3.500 metre yükselen bu dağların fotoğrafı, yakındaki devasa ve düz buzul yaylasına buzun nasıl aktığını göstermekte.

Yüzeyin üzerinde bulunan hat, Plüton'un yaklaşık olarak 100 kilometre boyunca yükselen farklı atmosferini göstermekte. Bu atmosferin büyük bir kısmı, donarak yüzeydeki buza dönüşen nitrojenden oluşuyor.

Görevin jeoloji, jeofizik ve görüntülüme ekibinin lideri University of Virginia'dan Alan Howard'ın söylediğine göre Güneş Sistemi'nin dış kısımlarında, Plüton'da çalışan nitrojen tabanlı bir döngü ile karşılaşmak beklenen bir şey değildi: "Loş güneş ışığı ile çalışan bu sistem, direkt olarak Dünya'daki hidrojen döngüsü ile kıyaslanabilir."

Yeni Ufuklar uzay aracı, şimdilik verisinin sadece yüzde 5'ini göndermiş durumda. Başka bir deyiş ile, daha pek çok heyecan verici fotoğrafın sunulmasını bekleyebiliriz...

Okuyucu Yorumları