Project Loon Porto Rikoya mobil iletişim taşıyacak

Google'ın Project Loon balon projesi Porto Rikolu vatandaşlara telefon iletişimi sağlayacak.

Project Loon yardım izni aldı

Google'ın ana firması Alphabet'in kontrolündeki Project Loon, balonları ile oluşturduğu ağın çalışmasını göstermek için, Cuma günü FCC'den Porto Riko yardımına aldığı onayla yeni bir şans yakalamış durumda.

FCC'nin verdiği deneysel lisans sayesinde Project Loon, Pazar günü itibariyle hücresel veri bölgelerinin %81.7'i devre dışı olan Porto Rikolu vatandaşlara acil durum hücresel hizmeti sunacak.

FCC'nin Loon için verdiği Özel Geçici Otorite'nin (STA) amacı, Irma ve Maria Fırtınalarından etkilenen Porto Riko ve ABD Virgin Islands lisanslı mobil taşıyıcıların iletişimi geri kazanmalarına destek olmak.

Lisans başvurusu içerisinde bölgelerdeki 800 ve 900 Mhz lisans sahiplerinin bu frekansları kullanması için Loon'a izin verdiklerine dair mektuplar da bulunmaktaydı. Ayrıca Loon, hizmete başlamak için gerekli hükümet izinlerine de sahip olduğunu belirtmekteydi.

Plan ise Loon balonlarının bölge üzerinde uçarak LTE Band 8 kullanabilen telefonlar ve kablosuz taşıyıcı ağları arasında artık kara üzerindeki merkezler tarafından gerçekleştirilemeyen bağlantıyı oluşturması.

FCC başkanı Ajit Pai, Cumartesi günü yaptığı basın açıklamasında Maria Kasırgasının üzerinden 2 haftadan fazla geçmiş olmasına rağmen milyonlarca Porto Rikolunun hâlâ iletişim hizmetlerine erişiminin olmadığını belirtiyor ve bu yüzden "adaya bağlantıyı geri getirmek için yenilikçi yaklaşımlar kullanılması gerektiğini" söylemekteydi. Project Loon da bu yenilikçi yaklaşımlardan biri.

Loon, izin için başvurusunu 6 Ekim tarihinde yapmıştı ve artık aldığı izin, 5 Nisan 2018 tarihine kadar geçerli olacak.

Loon'un balonları bu yılın daha erken dönemlerinde Peru'ya yardım edebilmişti çünkü sel öncesinde Loon'un Telefonica ile bir ortaklığı bulunmaktaydı ve çeşitli testler yapmışlardı. Bu yüzden de Peru'daki selin ardından Loon mühendisleri hemen Telefonica ve hükümet ile iletişime geçerek, nasıl yardım edebilecekleri konusunda görüşmüştü.

Bir Alphabet sözcüsünün Mashable'a söylediğine göre Porto Riko'da durum biraz daha karmaşık çünkü bölgede çalışmalara sıfırdan başlamaları gerekiyor. Peru'da hizmeti hızlı bir şekilde sunabilmelerinin sebebi, bölgede zaten bir ortaklıklarının bulunuyor olmasıydı.

Okuyucu Yorumları