Protez uzuvlar dokunma hissi verebilecek!

Bilimin son mucizesi: Takılan kişiye dokunma hissini yüzde yüz kazandıran, robot kol!

Sonunda bunu da yaptılar!

ABD savunma ajansı DARPA, takılınca dokunma hissi verebilen protez kolun yeni bir türünü icat etti. Beyne bağlantı sayesinde felçli hastalar etrafındaki nesneleri hissedebilme yeteneğine kavuşabiliyor.

Protez teknolojisi için önemli bir adım olan bu yapay uzuv, hastaların bazı doğal hisleri alabilmelerine izin veriyor. John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı işbirliği ile inşa edilen yeni protez, resmi olarak DEKA Arm System (DEKA Kol Sistemi) olarak adlandırılıyor.

DARPA program yöneticisi Justin Sanchez yaptığı basın açıklamasında; düşünceler ile kontrol edilebilen protez uzuvların beyne giden geri bildirim sinyalleri olmadan hassas hareketleri gerçekleştirmek için gereken kontrol seviyesini elde etme konusunda zorlanabileceklerini belirtti.

Spinal kord yaralanması sonucu on yıldan fazla bir süredir felç olarak yaşayan bir gönüllü üzerinde yapılan testlerde, robot parmak dokunuşlarının neredeyse yüzde 100 doğruluk oranıyla tespit edildiği bildiriliyor. Yakın gelecekte konuyla ilgili daha fazla çalışmanın yapılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları