Rapor: "Windows'un geleceği endişe verici"

Neredeyse tüm PC'lerde Windows yüklüyken, nasıl oluyor da Windows'un pazar payı yüzde 20'de kalıyor?

Windows'a "yüzde 20" şoku!

Önde gelen finansman şirketlerinden birine göre Windows her ne kadar açık arayla masaüstünün lideri de olsa, global piyasada küçük bir oyuncu olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Goldman Sachs'ın raporu, 2000'de tüm bilişim cihazlarının yüzde 97'sinde Microsoft işletim sistemi bulunduğunu, ancak yazılım devinin bugünkü pazar payının sadece yüzde 20 olduğunu söylüyor. PC'lerin arasında akıllı cep telefonları ve tabletleri de kattığınızda lider, Google olarak öne çıkıyor. Goldman'ın tahminine göre Android, dünyadaki tüm bilişim cihazlarının yüzde 42'sinde yüklü. İkinci sırada ise yüzde 24 ile iOS yer alıyor ve o da Windows'tan daha çok kullanıcıya sahip.

Goldman Sachs analistleri, Windows 8 veya Windows Phone 8'in platformu canlandıracağına da çok fazla inanmıyorlar. Windows Phone 8 bir miktar pay elde edebilmiş olsa da Goldman'a göre 2016'ya kadar Apple, önemli bir oyuncu olmaya devam edecek.

Analistlere göre Microsoft zor bir mücadele veriyor, ancak bu başa çıkılamayacak kadar da zor bir durum değil.

2013'de PC piyasasının durgun seyredeceğini tahmin eden Goldman Sachs, önümzdeki senelerde tabletin anahtar öneme sahip olacağını, diğer biçimlerdeki cihazların da satışına yardımcı olacağını düşünüyor. Sachs'a göre Android'in başarısının devamı için "kayda değer bir tablet" üretmesi de gerekecek.

Goldman Sachs, Smart TV'ler veya Xbox gibi yeni bir kategorinin ortaya çıkarak tabletler gibi piyasayı sallayabileceğini de söylüyor.

Okuyucu Yorumları