Rubik Küpünü 0.887 saniyede çözen robot!

Rubik küpünü çözme rekorunu, onu 1 saniyeden kısa sürede çözen bu robot kaptı! İzleyin...

Dünya rekorunu kıran robot!

Rubik Küpünü bir saniyeden daha kısa bir sürede çözebilen robot, bu alandaki dünya rekorunu kırdı.

Endüstri mühendisi Adam Beer tarafından geliştirilen Sub1 adlı robot, Rubik Küpünü 0,887 saniyede çözmeyi başardı. Yani robot, siz daha bu cümleyi okumayı bitirmeden küpün renklerini aynı hizaya getirebiliyor.

Videoda da görebileceğiniz üzere robot, küpe 3 eksenden dokunuyor ve onu bu şekilde döndürüyor. Robot, ilk başta küp üzerindeki renkleri görebilmek için iki kameradan faydalanıyor. Bunun ardından çözümü geliştirip gerekli hamleleri hızla yapıyor.

Robotun 3 boyutlu baskıyla üretilmiş parçalar kullandığı ve işlem gücünü Arduino işlemciden aldığı söyleniyor. Küpü çözmekte Herbert Kociemba'nın "iki aşamalı algoritması" kullanılıyor. Bu algoritma, Rubik Küpünü 20 veya daha az hamlede çözebiliyor.

Küpü en hızlı çözebilen insan ise bunu 5,25 saniyede yapabiliyor. Robota göre çok yavaş olsa da Collin Burns'ün rekoru bizce hiç fena değil.

Sadece birkaç hafta önce bir başka takım, küpü 0,9 saniyede çözmeyi başarmıştı. Bu robot ise 0,013 saniyeyle kazanmış görünüyor. Robotun sahipleri, rekorlarını belgelemek için Guinness ile iletişim kurmaya çalışıyorlar.

Okuyucu Yorumları