ScreenFTP ile PC’den cebe

Bilgisayardan cep telefonuna dosya aktarımı için farklı yöntemler söz konusu. Ancak bu yöntemlerin hepsi kendine özgü donanım ve yazılımlar gerektirdiğinden kullanım alanları da kısıtlanıyor.

ScreenFTP ile PC’den cebe

Veri aktarımı için kablosuz iletişim teknolojilerin kullanılması en pratik yollardan biri. Bluetooth en güvenilir ve hızlı çözümler arasında gösterilse de, dosyayı gönderen ve alan sistemlerde ayrıca donanım gerektiriyor. Taşınabilir cihazların birçoğu bu teknolojiyle donatılmış, ancak azınlıktaki dizüstü modelleri dışında bu desteğe sahip PC sayısı oldukça az. Kızılötesi ve USB kullanımında da aynı sıkıntılar söz konusu. Çoğu sistemde kablo ve dongle taşımak tek başına yeterli olmadığından ayrıca sürücü CD’lerini de taşımak gerekiyor. İnternet kafe gibi bazı ortamlarda kullanıcıların yazılım/sürücü kurma haklarının kısıtlandığı da unutulmamalı. Bir diğer alternatif olan kart okuyucularda ise depolama birimini takıp çıkarmak, taşıma zahmetinin ötesinde vakit alıcı bir uğraş.

Screen FTP’nin dosya aktarım yönteminin ardında yatan teknoloji

ScreenFTP adlı yazılım tüm bu zorluk ve kısıtlamalar dikkate alınarak hazırlanmış. Yazılım dijital fotoğraf makinesine sahip cep telefonlarına yüklendiğinde kendi yazılımı ile bilgisayar ekranı üzerinden dosya aktarımı gerçekleştirebiliyor. Hiçbir ek donanım gerekmediğinden, dünyanın herhangi bir köşesindeki herhangi bir bilgisayarın ekranının karşısına geçerek cep telefonunuza veri aktarabilirsiniz. Seçilen bilgisayarın Java uygulamalarını çalıştırabilmesi tek ön koşul.

Dosya aktarımını gerçekleştirmek için gerekenler

ScreenFTP’den yararlanmak için öncelikle yazılımı cep telefonunuza kurmanız gerekiyor. Bilgisayardan cep telefonuna dosya gönderimi www.screenftp.com adresinden gerçekleştiriliyor.Web sayfasından Send a File’a tıkladıktan sonra hangi web tarayıcısını kullanacağınızı belirtmelisiniz. Click Here to Start’a tıkladıktan sonra ekrana gelen pencereden aktarılmasını istediğiniz dosyayı seçin ve aktarıma uygun formata dönüştürülmesini bekleyin. Sıkıştırılan dosya grafik biçiminde ekrana yansıtılacaktır. Izgara (Grid) adı verilen bu grafik karelerinin aktarım hızını aynı pencereden değiştirebilirsiniz.

Bu ızgara, cep telefonunuzdaki yazılımın ön izleme penceresinde tümüyle görünür olmalı. Kod çözme işlemi ancak bu yolla sürdürülebilir. Yine ön izleme penceresinin tam ortasındaki artı, ızgaranın üzerinde olmalı. Telefonda kurulu yazılım ilk kare üzerinden en, boy ve hız gibi değerleri belirledikten sonra web sayfasındaki Play düğmesine tıklayın ve veri aktarımını başlatın. Cep telefonunuz ile bilgisayar ekranı arasındaki mesafe yaklaşık olarak 30 cm olmalı.

Daha kısa mesafelerde kamera netlemekte güçlük çekecektir. Maksimum olarak 1,3 KB/s aktarım hızına ulaşmak mümkün.Yüksek hız hata olasılığını daha artıracaktır. Yazılım, hataları belirli ölçülerde giderebiliyor. Ayrıca CRT ekranlarda hatalara neden olabilecek titreşimleri engellemek için parlaklık değerleriyle oynamanız gerekebilir. Aktarım tamamlandığında dosya kod çözme işlemine tabi tutuluyor. Bu aşamada telefonu bilgisayar ekranına tutmanız gerekiyor. Tamamlanan dosya “Gelen Kutusu”na aktarılıyor.

ScreenFTP’nin farklı kullanım alanları bulunuyor ScreenFTP için farklı kullanım alanları kurgulamak mümkün. Örneğin cep telefonu üzerinden uzun mesajlar yazmak istemeyen kullanıcılar web sayfası üzerindeki Send TEXT menüsünden metin oluşturarak benzer metotla cep telefonlarına gönderebilir. “Gelen Kutusu”na aktarılan mesajı açarak SMS olarak göndermek mümkün. Nokia ve Siemens’in kendi yazılımlarındaki gibi dosya türü sınırlaması olmadığından, bu yazılımla kaydettiğiniz herhangi bir web sayfasını cep telefonunuza gönderebilir ve gelen mesajı açarak görüntüleyebilirsiniz. Yazılım şimdilik ücretsiz ve site içerisindeki reklamlarla destekleniyor; ayrıca şimdilik resmi olarak yalnızca Nokia 6600’la yüzde yüz uyumlu ve diğer Series60 telefonlarda sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Ozan Ali Dönmez
[email protected]

Okuyucu Yorumları