Sevapları ve günahları ile Windows 8

Windows 8, 1 yılı geride bıraktı. Peki bu 1 yılda neler oldu? Son Windows için umut var mı?

Windows 8 ile geçen 1 yıl!

Windows 8'in piyasaya çıkmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Yeni işletim sistemi, Microsoft'un PC deneyimini değiştirmek için bel bağladığı çok önemli bir enstrümandı. İşletim sistemi bir yıl önce, alışılmış PC görüntüsünü ve kullanım alışkanlıklarını kökünden değiştiren bir tasarımla karşımıza çıkmıştı.

En çok satan Windows sürümü olan Windows 7'nin yerini doldurmak üzere hazırlanan Windows 8'e başarması gereken pek çok görev yüklenmişti. PC'lerin görüntüsünü tamamen değiştirmesi bir yana, ayrıca Mİcrosoft'un da kendi içindeki değişimi yansıtması da gerekiyordu.

Ancak, işletim sistemi çıktığı andan itibaren, teknoloji dünyasından eleştiriler almaya başladı. Dolayısıyla daha doğduğu anda tüm avantajlarını kaybetmişti ve "yeni Vista" damgasını yemekten kurtulamadı.

Özellikle Modern UI ve Başlat düğmesinin ortadan kaybolması, birçok kullanıcıyı ondan hızla uzaklaştırdı. Vista kullanıcılarının daha çok tercih ettiği yeni işletim sistemi, Windows 7 kullanıcılarını ise yeterince cezbetmemişti. Şu anda piyasadaki masaüstü işletim sistemlerinin %5,4'ünü oluşturan Windows 8, bu oranla aslında arzu edilen yerde durmuyor.

Ama Windows 8 için tünelin ucu o kadar da karanlık değil... Haberimizin devamında...

Windows 8'in asıl başarısı, hibridlerde gizli!

Windows 8'in asıl başarısı, hibridlerde gizli!

Windows 8 ayrıca, hibrid cihazları de destekleyen bir işletim sistemi olarak karşımıza çıktı. Dokunmatik ekranlı tablet - dizüstü karışımı bu yeni PC'ler için özel olarak tasarlanan Windows 8 dokunmatik ekranlı cihazlar dünyasında nihayet Microsoft'un adının da geçmesini sağlayacaktı.

Windows 8'in bu noktada beklentileri karşıladığını söylemek yanlış olmayacak. Aynı zamanda hem PC hem de tablet olarak çalışan cihazların sadece tabeletler için yazılmış işletim sistemleriyle başarı sağlaması çok zordu. Windows 8 bu noktada devreye girerek bu cihazların da var olmasını ve işlevlerini düzgün yerine getirmesini sağlayarak bir başarı yakaladı.

Microsoft'un Windows 8 ile beraber açtığı yeni uygulama marketi de Windows uygulama geliştiricileri için büyük kolaylık oldu. İşlemlerin son derece basitleştirildiği markette 100 bin uygulama sınırı kısa sürede aşıldı. Bu uygulamaların kaliteleri ve başarıları sorgulanabilir olsa da Microsoft'un kaliteli uygulama üretilmesi için zaman içinde atacağı adımların sorunu çözmesi mümkün olacak.

Ayrıca işletim sisteminin benzer bir sürümünün, yeni Windows telefonlarına da hayat verdiğini unutmamak gerekiyor Dokunmatik ekran desteği ve yeni uygulama odaklı yapısı sayesinde Windows 8 aslında telefon cihazları ile PC'leri birbirine daha çok yaklaştırmış oldu.

Peki Windows 8, kısa zamanda başarılı olacak mı? Bir sonraki sayfada...

Windows 8 başarılı olacak mı?

Windows 8 başarılı olacak mı?

Bir yıl sonra performasına kısaca bakıldığında, Windows 8'in beklenen başarıyı henüz yakalayamadığı ancak üzerinde çalışmaya devam edildiği sürece eksiklerini gidererek kullanıcıları memnun eden bir işletim sistemi haline geleceği anlaşılıyor. Microsoft da bunun farkında olacak ki, Windows 8'i geliştirmek için sürekli çalışıyor. Yeni yayınladıkları Windows 8.1 beta sürümüyle eksiklerini kapamaya çalıştığı görünen Microsoft'un uzun yıllara dayanan "eski imajı"nı silip tamamen yeni bir Windows ve yeni bir Microsoft yaratma hedefine elbette kısa sürede ulaşması mümkün değildi.

Kısacası Windows 8, her ne kadar beklenildiği gibi bir "patlama" yapamamış olsa da, asla yeni bir Vista faciası değil. Özellikle 8.1 güncellemesi ile birlikte, son Windows'un önemli bir atılım yapacağına herkes kesin gözüyle bakıyor. Microsoft da bunun farkında ve Vista'ya yaptığını Windows 8'e yapmıyor ve onu bir kalemde silip gözden çıkartmıyor. Zaten bunu yapmasına da gerek yok; çünkü Windows 8, performans ve uyumluluk açısından hiçbir probleme sahip değil.

Okuyucu Yorumları