Skype, kullanıcısının bilgilerini sızdırdı!

Milyonlarca kullanıcıya sahip dev yazılımdan, 16 yaşındaki kullanıcısına "büyük kazık!"

Dev yazılımdan "kazık!"

Milyonlarca kayıtlı kullanıcıyı bünyesinde barındıran sesli ve görüntülü görüşme hizmeti Skype, 16 yaşındaki bir çocuğun bilgilerini kolayca bir firmaya verdiği iddialarıyla gündeme geldi.

Olay, Paypal'ın Anonymous saldırılarıyla başa çıkabilmek için Hollandalı güvenlik firması iSiGHT'tan çalışan kiralaması ile başladı. iSiGHT global araştırma baş direktörü Joep Gommers, araştırmaları sonucunda saldırganlardan biri olduğu iddia edilen 16 yaşındaki bir Hollanda vatandaşının takma adına ulaştı. Gommers, tesadüfen iSiGHT'ın müşterilerinden biri olan Skype'a başvurdu ve şüphelinin hesap bilgilerini istedi. Skype ise herhangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu bilgileri iSiGHT'a iletti. İletilen bilgiler arasında saldırgan çocuğun gerçek adı, kullanıcı adı, e-posta adresleri, ödeme için kullandığı ev adresi bulunuyor.

Leiden Üniversitesi'nden Hukuk ve Bilgi Toplumu profesörü Gerrit-Jan Zwenne, üye bilgilerinin bu şekilde kolayca iletilmemesi gerektiğini söylüyor. Bu tür bir aktarım için polisin geçerli bir hak iddiasına veya mahkeme emrine sahip olması gerektiğini vurgulayan Gerrit-Jan Zwenne, kanunların Skype gibi şirketlerin özel bilgileri herhangi bir mahkeme emri olmadan aktarmasının kanunlara uygun olup olmadığının tartışmalı olduğunu söylüyor.

Skype ise yaptığı açıklamada kullanıcılarının gizliliğini son derece ciddiye aldığını söyledi. Şirket, özel bilgilerin nasıl iSiGHT'ın eline geçtiğini dahili olarak araştırmaya başladığını açıkladı.

Okuyucu Yorumları