Software AG’den Yeni Bir XML Sunucusu

Software AG’nin yeni Tamino XML Server 4.4 çözümü, kurumlarda yapılandırılmamış verilerin yönetilmesini sağlıyor. Ürünün yüksek kullanılabilirlik (sürekli çalışma) özelliği, görev kritik BT (bilgi teknolojileri) sistemlerini destekliyor.

Software AG’den Yeni Bir XML Sunucusu

Software AG, Tamino XML Server 4.4 çözümünü dünya çapında pazara sunduğunu açıkladı. Bu çözüm, doğrudan çekirdekte WebDAV desteği sağlayan ilk XML sunucusu. Tamino 4.4, WebDAV standardının getirdiği otomatik doküman versiyonlama ve birlikte çalışma özellikleri sayesinde, yerel dosya sistemleri içinde bulunan yapılandırılmamış verilerin kolaylıkla yönetilmesini sağlıyor. Bu yönetim fonksiyonlarına ek olarak, içerik ve üstveri kaynakları üzerinde gelişmiş arama fonksiyonları, yetkilendirme, güvenlik ve veri bütünlüğüne yönelik işlev ve araçlar da mevcut. Ayrıca, Tamino 4.4, görev kritik BT (bilgi teknolojileri) ortamları için gerekli yüksek kullanılabilirliği (sürekli çalışma), yineleme (replikasyon) mekanizmalarını, geliştirilmiş ölçeklenebilirliği ve güvenliği sunuyor.

Software AG Türkiye XML İş Entegrasyonu Bölüm Müdürü Yalkın Yanık, Tamino XML Server 4.4’ün, kurumlara yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri tüm organizasyon seviyelerinde etkin bir biçimde yönetme imkanı verdiğini söylüyor ve ekliyor: “Tamino, tek bir masaüstü uygulaması çatısı altında, departman bazından kurum geneline kadar tüm kullanıcılara, benzersiz sürükle-bırak erişimi ve veri tarama olanakları sunuyor.”

Kullanıcı açısından, WebDAV entegrasyonu, tüm Tamino XML veri havuzunun, normal bir dizin ya da dizin ağacı olarak algılandığı saydam ve esnek bir İnternet dosya sistemi gibi algılanması anlamına geliyor. Buna versiyonlama yeteneklerinin de entegre olarak çalıştığını eklemek gerekiyor. Kullanıcılar, sürükle-bırak fonksiyonunu ve XQuery’yi kullanarak, XML dokümanlarını saklayabiliyor, paylaşabiliyor, tarayabiliyor ve geri alabiliyorlar. Ayrıca, Microsoft Word, OpenOffice, PDF, ZIP ya da diğer Office dosyaları gibi sayısal ve yapılandırılmamış veriler, XQuery tabanlı taramalar için saklanıp dizin haline getirilebiliyor. HTTP ve mevcut uygulama arayüzleri aracılığıyla erişime ek olarak, harici sistemler ve uygulamalar da genişletilmiş bir HTTP standart İnternet protokolü olan entegre WebDAV arayüzüyle Tamino’ya erişebiliyor.

Tamino XML Server şimdi SOAP ve UDDI standartlarını da içeriyor. Bu temel Web servisi standartları, servis odaklı mimari uygulamasında kurumlar tarafından talep ediliyor.

Belli başlı yeni özellikler:

• Yüksek Kullanılabilirlik Kümeleme işlemi desteği (sürekli çalışma)

• WebDAV tabanlı entegre dosya sistemi, versiyonlama ve XQuery sorgulama diliyle erişim dahil

• Yerel XML dosya ve dokümanlarının otomatik versiyonlaması

• Web servislerinin etkin yönetimi için UDDI 3.0

• Servis odaklı mimarilerin hızla uygulanmasını desteklemek için SOAP 1.2 uygulama arayüzü

• Genişletilmiş ve hızlandırılmış XML Schema 1.0 ve XQuery desteği

• Bütün desteklenen işletim sistemleri genelinde dağıtık işlemlerin gerçekleştirilmesi (iki aşamalı taahhüt)

Tamino 4.4, Microsoft Windows Server ve XP, Sun Solaris, HP-UX (64-bit), Intel platformları için de Linux işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. AIX, HP-UX (Itanium) ve z/Linux gibi ek platformlarda ise Aralık ayı itibariyle çalışacak.

Okuyucu Yorumları