Spirit ile yazılımdan kaynaklı bağlantı kaybı

Amerikan Uzay Araştırmaları Enstitüsü NASA, Mars’taki araştırma robotu Spirit ile kaybedilen bağlantıyı şimdiye kadar tekrar kurmayı başaramadı. NASA, araştırmacıların haberleşme sorununun nereden kaynaklandığını araştırdıklarını açıkladı.

Spirit ile yazılımdan kaynaklı bağlantı kaybı

NASA, geçen Çarşamba gününden beri kızıl gezegene üç hafta önce inen araştırma robotundan bilgi alamıyor. Araştırmacılar ilk olarak Avustralya’nın başkentindeki istasyonunun yoğun yağışlardan dolayı zarar görmüş olabileceğinden şüphelendiler.

Spirit, geçen Perşembe günü yörüngede dönen “Mars Global Surveyor” uydusuna bir sinyal göndermesine rağmen hiçbir bilgi alınamadı. İkinci Amerikan Mars sondası “Odyssey” ile yapılan daha sonraki iki bağlantı kurma denemesi de sonuçsuz kaldı. Araştırma aracı, direkt olarak dünyadan yapılan bağlantı denemelerine de tepkisiz kaldı.

Opportunity: İkinci şans olarak diğer araç
Spirit, geçtiğimiz Perşembe günü saat 18:00 civarında dünyadan gönderilen mesajları aldığına dair bir onay sinyali gönderdi. NASA, bu mesajı umutlandırıcı olarak nitelendirdi ve bağlantı sorununun aracın bilgisayarında veya yazılımındaki muhtemel bir hatadan kaynaklanabileceğinden şüpheleniyor.

“Spirit” bir taraftan sessiz kalırken ikizi “Opportunity” ise hedefine doğru ilerliyor. İkinci araştırma robotunun Pazar günü Mars yüzeyine inmiş olması gerekiyor.

Okuyucu Yorumları