Teknoloji devlerinin yüzünü kızartan anlar

iPhone 4'ün anten sorunu, açılmayan Nokia'lar... İşte dev şirketlerin unutmak istediği anlar!

Devleri utandıran anlar!

En son raporlara göre Almanya'da kendilerine Samsung Galaxy S4 satın alanların yüzde 30'u, ceplerini pillerinin bozuk olduğu gerçekçesiyle geri iade ediyorlar. Kullanıcıların şikayetlerine göre pil çoğu zaman hızla tükeniyor, hatta bazı nadir durumlarda pil akabiliyor.

Samsung, etkilenen tüm müşterilerine ücretsiz pil değişimi imkanı sunsa da yaşanan bu durum, "kullanıcılarına en iyi deneyimi sunma" iddiasındaki firma için yeterince can sıkıcı. Ancak donanımıyla ilgili sorun yaşayan ilk firma Samsung olmadığı gibi, son da olmayacak. Geçtiğimiz birkaç senede teknoloji devlerinin cihazlarında yaşadıkları ciddi sorunları hatırlamak için hafızamızı zorladığımızda, pek çok örnekle karşı karşıya kaldık. Bunlar arasından en kayda değer 5'ini ise sizlerle paylaşmak istedik.

Diğer teknoloji devlerinin unutulmaya yüz tutan, ancak zamanında onları fazlasıyla zorda bırakan anlar, sonraki sayfalarımızda sizleri bekliyor.

Anten sorunu

Anten sorunu

1. Anten sorunu

Apple tarihindeki en önemli telefon sorununu belki de iPhone 4'te patlak vermişti. Büyük bir ilgiyle karşılanan iPhone 4'ü sol elinizde tuttuğunuzda sinyal sorunları yaşayabilmesi ve hatta konuşurken hattan düşebilmesi, şikayetlerin dozunun tavan yapamsına neden olmuştu. Apple'dan gelen cevap ise şöyle olmuştu:

"Herhangi bir cep telefonunu tutmak, anten performansında düşüşe neden olacaktır. Bu, bazı bölgelerde antenlerin konumuna göre daha kötü gerçekleşebilir. Bu, tüm kablosuz telefonların bir gerçeğidir.

iPhone 4'te böyle bir sorun yaşıyorsanız, onu sol alt köşesinden metal bandın iki tarafını kapsayacak şekilde tutmayın veya onu herhangi bir kılıfla kullanın."

Apple, başka bir deyişle kullanıcılarına iPhone'larını yanlış tuttuklarını söylüyordu. Şirket bunun ardından her ne kadar doğru bir hareketle isteyen kullanılarına soruna engel olan ücretsiz kılıf dağıtmış olsa da, kendisini yaklaşık üç yıl sonra sonuçlanan toplu davadan kurtaramadı. Dava sonucunda Apple, ABD'de sorundan etkilenen her kullanıcıya 15 dolar ödemek zorunda kalmıştı.


"Tuğlalaşan" BlackBerry'ler

2. "Tuğlalaşan" BlackBerry'ler

BlackBerry Bold 9900, zamanı için müthiş bir telefondu, ancak çıkışında bazı sorunlar yaşamıştı. Bazı kullanıcılardan gelen şikayetlere göre telefon, gece boyunca şarjda bırakıldığında tekrar açılmayabiliyordu.

BlackBerry yaptığı açıklamada "kısıtlı sayıda müşterimiz, cihazlarının açılmadığını söylüyorlar" dedi ve şunları ekledi: "BlackBerry, sorunu giderecek bir yazılım güncellemesi üzerinde çalışmaktadır."

Sorundan kaç kişinin etkilendiğini tam olarak bilmesek de, BlackBerry'nin bahsettiğinden fazlasının etkilendiğini düşünüyoruz. Örneğin mobilenewscwp'nin raporu, bazı satıcıların sattığı BlackBerry Bold 9900'lerin yaşanan sorunlar nedeniyle üçte birinin geri getirildiğini söylüyordu.

Açılmayan Nokia N8

Açılmayan Nokia N8

3. Açılmayan Nokia N8

Nokia'nın akıllı cep piyasasındaki liderliğini kaybetmeye başladığı zamanlarda çıkardığı N8, önemli bir telefondu. Ancak firmanın amiral gemisi cebinin çıkışı, sorunsuz olmadı.

Birçok kullanıcıdan gelen şikayet aynı yöndeydi, cihaz kendi kendine kapanıyor, bazı durumlarda tekrar açmak mümkün olmuyordu. Nokia sorunun güç yönetimiyle ilgili olduğunu iddia etmiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

"Nokia için ürün kalitesi en üst seviyede önceliğe sahiptir, bu nedenle sorunu gidermek üzere gereğini hemen yerine getireceğiz. Bu ürün dahil herhangi bir ürünün performans sorunu, Nokia'nın garanti kapsamı altındadır."

Sorun, satışlarda önemli bir düşüşe neden olmamış olabilir, ancak o sıralarda bir çıkış yolu arayan ve iPhone 4 ile başa çıkmaya çalışan Nokia'nın en son istediği şeylerdendi.

Xperia S'teki ekran sorunu

Xperia S'teki ekran sorunu

4. Xperia S'teki ekran sorunu

Xperia S, Sony'nin Ericsson'dan ayrıldıktan sonrak piyasaya sürdüğü cebiydi. Müthiş bir ekran ve beraberinde harika bir kamerayla geliyordu. Ancak sonradan anlaşıldı ki cihazın çok ısınması (40 derecenin üzerinde), ekranda sarımsı bir iz bırakıyordu. Sony'nin sorunla ilgili açıklaması şöyle olmuştu:

"Bu sorun sadece bazı cihazlarda oluşmuştur ve giderilmiştir. Xperia S'sinin ekranında sarı tona rastlayan müşteriler, yerel tüketici hizmetleri merkezine ve Sony Mobile Communications'a başvurabilir ve sorunun ücretsiz olarak giderilmesini sağlayabilir."

Ne kadar talihsiz bir sorun olsa da yaşananlar, Xperia S'nin iyi satışlarına darbe vurmadı.

PlayBook'un sorunlu işletim sistemi

PlayBook'un sorunlu işletim sistemi

5. PlayBook'un sorunlu işletim sistemi

Bold 9900 ve Bold 9930 ceplerinden zaten yeterince baş ağrısı çeken BlackBerry, bu kez yaklaşık 1.000 PlayBook tabletinin ilk kurulumdan sonra kullanılmaz hale gelmesiyle de başa çıkmak zorunda kaldı. O zamanki adıyla RIM, tahmin edebileceğiniz gibi sözkonusu sorunlu cihazları değiştireceğini duyurmuştu.

Sorunun sadece 1.000 tablette yaşanması, aslında sorunun küçük çaplı olduğunu gösteriyordu. Ancak yaşananlar basında fazlasıyla dillendirildi. Bu, satışları pek de iyi gitmeyen PlayBook için elbette iyi bir gelişme değildi.

Yine de BlackBerry'nin tableti 2012 Noel döneminde 160.000 satarak mevcut tabletlerin en popülerleri arasına girmeyi başardı.

Okuyucu Yorumları