TEST: IE8 Daha hızlı ve daha iyi mi?

En sonunda çıktı: CHIP Online Microsoft'un yeni tarayıcısı IE8'i mercek altına aldı...

TEST: Internet Explorer 8

Microsoft, Firefox'a saldırıyor: Yedinci sürümünden yaklaşık iki buçuk sene sonra Internet Explorer 8'in tarayıcı-tahtını tekrar geri alması bekleniyor. CHIP Online, IE8'in Firefox için ne kadar tehlikeli olduğunu test etti.

Nihayet Microsoft da en iyi web tarayıcısı savaşına katılıyor. Microsoft-tarayıcılarının Temmuz 2007'de sahip olduğu yüzde 80'lik pazar payının Şubat 2009'da yüzde 67,5'e düşüşünü yeni Internet Explorer 8'in durdurması bekleniyor. (Sayılar: Net Applications).

Bunun için geliştiriciler web tarayıcısına birçok yeni konfor ve güvenlik özellikleri ekledi; üstüne üstlük tarayıcının performansından büyük beklentileri de var. CHIP Online, yazılımın rakipleriyle aşık atıp atamayacağını test etti.

Internet Explorer 8 ve rakipleriyle yapılan testlerin detaylı diyagramlarını resim galerimizde görebilirsiniz.

Download:
IE 8 Türkçe (Windows XP)
IE 8 Türkçe (Windows Vista, 32-bit)

Daha konforlu: Web'de daha az tıklama

Daha konforlu: Web'de daha az tıklama
IE8 Hızlandırıcısı: Bir tıklama ile Hepsiburada.com fiyatlarını öğrenin.

"Web, hizmetinizde". Microsoft-sloganı kullanıcıların neden yeni Internet Explorer için heyecanlanmaları gerektiğini özetliyor.

Web Dilimleri (WebSlices) ve Hızlandırıcılar (Accelerators) sayesinde gezdiğiniz web sayfasını terk etmeden önemli bilgileri sürekli gözünüzün önünde tutabilirsiniz. Daha az tıklama ile seçtiğiniz bir adrese uygun harita materyali bulabilir, fiyat ve ürün karşılaştırması yapabilir veya web-mail hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Microsoft diğer tarayıcılardan bilinen "akıllı adres çubuğu" özelliğini de kendi tarayıcısına aktardı. Adres satırı artık IE8'de de evrensel arama motoru görevi görüyor ve ön yüklü arama motorları, internet geçmişi ve sık kullanılanları birleştirerek sonuç gösterimi yapıyor; hatta kaydolduğunuz RSS beslemelerinden bile sonuç gösterebiliyor. Elbette CHIP Online da IE 8 için web dilimleri sunuyor. Sitemize IE 8 ile girdiğinizde turuncudan yeşile dönen RSS simgesine tıkladığınızda veya ana sayfada haberler/makaleler gibi farklı bölümlerin üzerine geldiğinizde çıkan yeşil çerçeveler web dilimlerini temsil ediyor. İsteğiniz web dilimini ekleyip takip ettiğiniz bölümden sürekli haberdar olabilirsiniz. Elbette RSS'lerdeki gibi sadece yazıyla değil, aynı zamanda grafiksel olarak.

<strong>IE8 Hızlandırıcısı:</strong> Bir tıklama ile Hepsiburada.com fiyatlarını öğrenin.Sekme çubuğu: Renkler işinizi kolaylaştırıyor
Microsoft sekme çubuğu konseptini de yeniden elden geçirdi. Artık sekmeleri grup halinde yönetiyorsunuz. Renkli vurgulamalar hangi sekmelerin konu açısından birbirine uyduğunu gösteriyor. Ayrıca sekme çubuğunun içeriği kendine has bir işlem olarak çalıştırılıyor; yani her sekme kendi işlemi içinde çalışıyor (Tab Isolation). Böylece bir sayfa herhangi bir eklenti yüzünden yanıt vermemeye başladığında tarayıcının tamamı değil sadece o sekme kapatılıyor. Ayrıca IE8 bir sayfaya girilen bilgileri çöken sekmeyle beraber geri getiriyor. Bu sayede o an yazdığınız bir e-postanın bir kısmını kurtarmanız mümkün.

<strong>IE8 Hızlandırıcısı:</strong> Bir tıklama ile Hepsiburada.com fiyatlarını öğrenin.Görsel arama: Daha güzel arayın
Yeni arama çubuğu daha şimdiden birçok önemli hizmet ile işbirliği yapıyor ve tek bir fare tıklamasıyla Live Search, Google, Wikipedia veya Ebay sonuçları arasında geçiş yapıyor. Ek olarak sonuç listesi sadece metni değil, ön tanımlı resimleri de gösteriyor, arama geçmişine veya o an gezilen web sitesine göz atıyor. Uyumluluk görünümü, Microsoft tarafından hazırlanmış bir liste aracılığıyla eski Internet Explorer sürümleriyle uyumlu web sitelerinin IE8'de de doğrudan hatasız görüntülenmesini sağlıyor.

Güvenlik: Herkes için daha fazla güvence

Güvenlik: Herkes için daha fazla güvence
SmartScreen Filter: Tehlikeli web sitelerine karşı belirgin bir şekilde uyarıyor.

Düşen pazar payına rağmen Internet Explorer yaygınlığıyla saldırganların ana hedefi olmaya devam ediyor. Bu sebeple Microsoft'un yeni tarayısını daha güvenli hale getirme çabaları çok daha önemli.

Yemleme ve zararlı yazılımlardan korunma
Microsoft'un yeniden cilalanmış yemleme koruması olan SmartScreen Filter, zararlı web sitelerine karşı artık daha belirgin bir şekilde uyarı yapıyor. Ayrıca filtre zararlı yazılımlarla başa çıkacak ve sezgisel yöntemlerle (heuristic) şimdiye kadar tehlikeli olduğu bildirilmemiş web sitelerini de ifşa edecek. Cross-Site-Scripting filtresi kullanıcının oturum bilgilerinin, çerezlerinin ve parolaların çalınmasına karşı koruma sağlıyor. Hatta IE8, Clickjacking koruması ile bir web sitesine sahte butonların yerleştirilmesini engelliyor. Bu koruma sadece orijinal site daha önceden yönetici tarafından hazırlandıysa işe yarıyor.

<strong>SmartScreen Filter:</strong> Tehlikeli web sitelerine karşı belirgin bir şekilde uyarıyor.Gizli sörf: InPrivate Göz atma
Bir diğer popüler güvenlik özelliği ise "InPrivate Göz Atma": InPrivate modunda sörf yaptığınızda çerezler, tarayıcı geçmişi ve form doldurma bilgileri gibi geçici veriler tarayıcıyı kapattığınız anda siliniyor. InPrivate Filtreleme ise sörf alışkanlıklarınızın üçüncü parti takip sitelerinin eline geçmemesini sağlıyor.

<strong>SmartScreen Filter:</strong> Tehlikeli web sitelerine karşı belirgin bir şekilde uyarıyor.Saldırganların şansı daha az
IE8'in standart halinde etkinleştirilmiş olarak gelen veri yürütme engellemesi (DEP) Vista'nın ASLR özelliği (Adress Space Layout Randomization) ile beraber saldırganların bellek taşması yaratarak zararlı kod çalıştırmasını engelleyecek. ActiveX öğelerine kişisel izin verme yetkisi ise bir diğer tuzağın önüne geçiyor. Son olarak domain vurgulama, kullanıcının sahte bir web sayfasını orijinalinden ayırt etmesini sağlıyor.

Test zamanı: Dünyanın en hızlı tarayıcısı hangisi?

Test zamanı: Dünyanın en hızlı tarayıcısı hangisi?

Tarayıcının web sayfalarını işleme hızı birçok kullanıcı için konfor ve güvenlik kadar belirleyici bir özelliktir.

Redmond'lular yeni tarayıcılarını Firefox ve Chrome rakipleriyle gerçek bir günlük kullanım senaryosunda karşılaştırdılar. En popüler 25 ulusal web sitesinde IE önde gidiyor; en azından Microsoft testinde. Firma gerçekleştirdiği testi video olarak da yayımladı (aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz). Redmond'lulara göre çoğu senaryoda tarayıcılar arasındaki hız farkını görmek için sahneyi yavaşlatmak gerekiyor, zira ancak bu şekilde 1 saniyeden çok daha az olan farklar kendini belli ediyor.

Test zamanı: Dünyanın en hızlı tarayıcısı hangisi?
Video: Microsoft'un tarayıcı testi

Test zamanı: Dünyanın en hızlı tarayıcısı hangisi?IE 8 CHIP Online testinde
Testlerimizde Internet Explorer 8 pek de mükemmel sonuçlar vermiyor. MS tarayıcısı Futuremark firmasının hazırladığı yeni tarayıcı testi Peacekeeper'da en son sırada, yani Safari, Chrome, Opera ve Firefox'un arkasında yer alıyor. Aynı durum tarayıcı testi i-Bench 5'te de geçerli. IE, HTML ve XML içerikleri görüntülemede rakiplerine karşı kaybediyor. Ancak JavaScript motoru Firefox 3.0.7'den daha yüksek bir performans elde ediyor. Fakat sadece bu testte. IE8 bir başka JavaScript testi olan SunSpider'da testi bitirmek için en uzun süreye ihtiyaç duyuyor. Geçerli web standartlarını temsil eden Acid2 testini tam puanla geçen IE8, geleceğin web standartlarını temsil eden testte (Acid3) takviyeye ihtiyaç duyuyor. Internet Explorer Acid3 testinde sadece 20 puan elde edebiliyor; diğer tüm adaylar 70 puan sınırının üstünde yer alıyor, hatta Safari 4.0 100 tam puan alıyor.

Test sistemi:
CPU Intel Core2 Duo E4400
RAM 1 GB DDR2-667
GPU Intel GMA 950
HDD Seagate Barracuda 500 GB SATA (ST3500320AS)
LAN Realtek-kart (RTL8139)
Sistem Windows Vista Home Premium (SP1 32 Bit)
Adobe Reader 9.1
Java 1.6.0_12

Sonuç: Microsoft için büyük bir sıçrayış

Sonuç: Microsoft için büyük bir sıçrayış
Internet Explorer 7'den sonra büyük bir sıçrayış.

Şurası kesin: Internet Explorer 7 ile karşılaştırıldığında Microsoft yeni tarayıcısıyla çok iyi bir iş çıkardı.

Özellikle iş yerlerinde hep eksik bırakılan tarayıcılar arası seçim imkânı göz önünde bulundurulduğunda IE8 kullanıcılar için devasa bir sıçrayış olacak. Daha fazla konfor ve güvenlik ise cabası. Web Dilimleri ve Hızlandırıcılar, yeniden elden geçirilmiş adres satırı ve özellikle akıllı arama kutucuğu web'de daha az tıkla daha çok iş yapmanızı sağlıyor ve tarayıcıyla çalışmanızı daha verimli hale getiriyor. Buna karşın bazı güvenlik fonksiyonları öncelikle kendilerini gerçek dünyada ispatlamalı. Şüphesiz ki XSS-filtresi doğru yönde atılmış önemli bir adım ve çok basit olan zararlı JavaScript kodu yerleştirmeyi engelliyor. Filtre, daha zekice devre dışı bırakma yöntemlerine karşı ne kadar dayanıklı olduğunu uyum-hızıyla ispatlamalı. Aynı durum Clickjacking için de geçerli çünkü o da ancak web sitesi yöneticisi siteyi uygun şekilde hazırladığı zaman devreye girebiliyor.

Konu performansa geldiğinde ise Microsoft tarayıcısı sentetik benchmark testlerinde rakiplerinin arkasında kalmaya devam ediyor. Fakat şunu hatırlatalım ki, testlerimiz gerçek sörf deneyimini asla yansıtamaz, bilakis sadece tarayıcının belli bölümlerine hafifçe dokunur. Kullanıcılar güncel tarayıcılar arasındaki gittikçe azalan performans farkını daha ender hissedecekleri için IE8'den sonra tarayıcı seçimi daha çok kişisel bir zevk konusu haline gelecek: Teknik hayranları Safari veya Chrome'u tercih edebilir. Kontrol çılgınları ise yine Firefox'ta kalmaya devam edecektir. Günün sonunda geliştiricilerin dünyanın en rahat, en güvenli ve en hızlı tarayıcısını geliştirme çabaları kullanıcının işine yarıyor.

Download:
IE 8 Türkçe (Windows XP)
IE 8 Türkçe (Windows Vista, 32-bit)

Okuyucu Yorumları