Tim Berners-Lee yeni bir ödül daha aldı...

İnternet'in bugünkü haline ulaşmasında büyük payı olan Tim Berners-Lee'ye yeni bir ödül daha verildi!

Tim Berners-Lee'ye yeni ödül!

World Wide Web öncüsü Tim Berners-Lee bir övgü daha almış durumda ve bu övgü, şimdiye kadar aldıklarının en büyüğü.

The Association for Computing Machinery tarafından Berners-Lee'ye 2016 Turing ödülü sunulmuş durumda. Bu ödül, genellikle bilişim endüstrisinin Nobel Ödülü olarak tanımlanıyor. Berners-Lee, bu ödülü sadece web'in temel öğelerini oluşturduğu için değil, bunları aynı zamanda şık bir şekilde yaptığı için almış bulunuyor. Bağlantılar için konsepti (URL'ler ve URI'lar) kullanım adına oldukça kolaydı ve HTML'i web'in kalbi haline getirmek herhangi birinin pratik bir format ile yayım yapmasına imkan tanıdı.

Ayrıca bu ödül Berners-Lee'nin, web'in başlangıcından sonra yaptığı çalışmalara da işaret ediyor. Berners-Lee, dağıtımını yaptığı açık kaynaklı kod ile erken web'i desteklerken, World Wide Web Consortium (standartlar kurulu) ve World Wide Web Foundation (web'in temel bir hak olarak sunulması) ve Web Science Trust (web'in sosyal etkilerini araştıran bir grup) gruplarını da kurdu. İnternet'in günümüzdeki haline gelebilmesi, ACM'nin de belirttiği üzere, Berners-Lee sayesinde gerçekleşti ve Berners-Lee'nin katılımı hâlâ devam etmekte.

Berners-Lee'den önce de internet var olsa da, Berners-Lee'nin 1991 yılındaki ilk kamuya açık web sunucusu ile temel bir yapıya kavuşmış ve herkes tarafından erişilebilir hale gelmişti.

Okuyucu Yorumları